Видове ориз и неговите удивителни лечебни свойства

Бял, кафяв, черен, червен, басмати ориз – всеки от тях има уникални лечебни свойства. Вижте ги!

На българския пазар вече се продават различни видове ориз. Някои от тях имат много полезни свойства.

Ето какви видове има, каква храна представляват и кои са полезните му свойства.

Оризът е една от най-ценените зърнени култури в целия свят благодарение на многобройните си полезни свойства.

Черен ориз

Черен ориз

Видовете се различават по външен вид и доста често по хранителните си характеристики.

В тази статия ще анализираме най-често срещаните видове ориз и ще разберем какво полезно действие имат те за нашето тяло.

Бял ориз: това е най-използваният вид, но съвсем не означава, че е най-полезен. Този ориз е с много ниско съдържание на влакна, тъй като е подложен на процес на рафиниране, което представлява премахване външната обвивка на всяко зърно. Тоест отстраняват се полезните оризови трици, които съдържа.

Белият ориз е с много висок гликемичен индекс, което го прави вредна храна за страдащите от диабет.

Той има стягащо действие и може да бъде много полезен при диария. Прави се оризова пихтия, която се приготвя по следния начин: сваряваме на бавен огън вода и ориз в съотношение съответно 3 към 1. Не слагаме никаква сол и подправки. Варим ориза докато водата стане гъста и бяла. При разстройство приготвяме и изпиваме тази вода.

Кафяв ориз: за разлика от белия ориз, този има по-нисък гликемичен индекс. В неговите зърна има влакна и трици, които действат засищащо и подобряват работата на червата, така че храната преминава по-бързо и по-лесно през тях.

Този вид ориз може да бъде полезен в случай на запек.

Препоръчва се също при хора, които са на диета за отслабване.

Благодарение на наличието на фитостероли и фибри, кафявият ориз помага за контролиране нивата на триглицеридите, пикочната киселина, както и на лошия холестерол.

Заради полезните си свойства той е много подходящ при тези, които следват диета за пречистване на организма. Той съдържа 7,5 г белтъчини, мазнини 2,7 г и витамините В1, В3, В5, и В6.

“Фигурин

Червен ориз: той е особено подходящ за хора, предразположени към артериални заболявания.

Зърното на червения ориз е получено по много специален начин. След като бъде произведен се оставя да ферментира и резултатът е зърнена култура, която има доста полезни качества по отношение намаляването на лошия холестерол. Червеният ориз не трябва да се консумира в големи количества, защото може да причини главоболие, стомашно-чревни разстройства и нарушения на функцията на черния дроб.

Черен ориз: благодарение на многото антоцианини, които се намират по външната част на всяко зрънце, той има силни антиоксидантни свойства и анти-стареещ ефект. Поради тази причина консумацията му се препоръчва при задържане на вода и наличието на възпалителни заболявания, свързани със стареенето на клетките.

Черният ориз е богат на фибри и на важния витамин Е. Често се смята за афродизиак.

Пропарен ориз: този ориз се получава след специфична механична обработка (с процедури от накисване, парене и сушене). Целта е да се втвърди нишестето по повърхността на зърното, което води до промени в качествата на зърнената култура. Някои от тези качества са по-нисък гликемичен индекс, по-кратко време за приготвяне сравнен с другите видове. Пропареният съдържа желязо и витамини от групата В, доста по-високи от рафинираният бял ориз.

Видове ориз и техните удивителни лечебни свойства – червен и черен

Видове ориз и техните удивителни лечебни свойства – черен и червен

Басмати: в превод от хинди, думата басмати означава ароматен. Този вид ориз е признат за най-добрият сорт в света. Той има много високо съдържание на амилаза. Тя представлява вид фермент, който има свойството да превръща нишестето в олигозахарид. Заради това басмати се препоръчва при хора, които имат проблеми със стомаха, задстомашната жлеза, черния дроб, при диабет, хроничен панкреатит, проблеми със жлъчката и жлъчните пътища. Съдържа още витамини от групите В и РР, както също калций, желязо, магнезий и натрий.

Ако искате да имате хубава кожа, яжте ориз басмати.

Това са основните видове ориз и техните удивителни полезни свойства, благодарение на които намират приложение в народната медицина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *