При висока кръвна захар помагат билки и диета

За подобряване на състоянието при висока кръвна захар може да се ползват диета и билки

Съвременната медицина е достигнала голям успех в терапията за контролиране на състоянието с висока кръвна захар. За него е необходимо да се спазва специален режим на физическа активност и на хранене, освен лекарствените препарати против диабет. Приемането на инсулин и други лекарства са само една част от терапията, предлагана от медицината. От голямо значение е храненето.

Канелата е полезна при висока кръвна захар

Канелата е полезна при висока кръвна захар

В диетата на хора с висока кръвна захар трябва да се изключат рани богати на въглехидрати като бял хляб, макарони, стафиди, банани, фурми и други сладки плодове, бял ориз, картофи, царевица, захарни изделия и други. Храната трябва да е богата на зеленчуци, ядки, сирена и растителни мазнини, най-препоръчана е зехтинът. Подобна на тези изисквания е средиземноморската кухня. Храни богати на фибри могат да бъдат полезни с това, че те помагат да се изхвърли глюкозата от червата.

Консумацията на ягоди помага за намаляване на нивата на кръвната захар, а екстракт от тях активира протеин, който въздейства за намаляване на високите нива на лошия холестерол и липидите  в кръвта. Те са главен фактор за развитието на диабет тип 2.

Редовната употреба на ябълки, круши, боровинки и други плодове съдържащи антоцианини също е полезна при висока кръвна захар. При редовната им употреба се намалява с 23% рискът от заболяване от диабет тип 2.

Яденето на ядки е от голямо значение за здравето ни. Редовното похапване намалява с 5% разпространението на метаболитния синдром, който също е рисков фактор за висока кръвна захар.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Употребата всеки ден на зеле и спанак намалява до 14% риска от диабет тип 2.

Полезна е и сьомгата, защото съдържа витамин D, който също е полезен за намаляване появата на висока кръвна захар.

От билките имащи този ефект да понижава кръвната захар, най-популярна е канелата. Тя се препоръчва веки ден да присъства на трапезата на болните от диабет.

Друга полезна билка е глухарчето. Неговите корени се използват за отвара, която е полезна при диабет като основното полезно действие им е а пречистване на черния дроб и кръвта. Така те косвено помагат и за висока кръвна захар.

Чай от листа от черна боровинка помага за отделянето на инсулин.

Билките риган, карамфил, градински чай, репей, хидрастис, сминдух, келп, джинджифил, алое, кедрови семки и чесън, спомагат за регулирането на висока кръвна захар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *