Високи нива на инсулин сигнализират за диабет тип 2

При високи нива на инсулин често се смята, че болният се храни с прекалено много въглехидрати и развива диабет тип 2

Когато някоя жлеза с вътрешна секреция не работи както трябва, тогава е много вероятно да се развие някоя болест. Така става и с панкреаса, който изпуска в организма хормонът инсулин, който служи за регулирането на нивото на кръвната захар. Високи нива на инсулин или т.нар. хиперинсулинемия се наблюдава тогава, когато нивата на инсулина са по-високи от нормалните и често това състояние се свързва с развитието на диабет тип 2.
Протеините, въглехидратите, мазнините в приеманата храната се превръщат в аминокиселини, прости захари и триглицериди, с които се хранят клетките.

високи нива на инсулин

При високи нива на инсулин често се смята, че болният се храни с прекалено много въглехидрати и развива диабет тип 2

Въглехидратите всъщност имат най-голям ефект върху нивата на кръвна захар. И ако всеки ден се храним с прекалено големи количества прости въглехидрати, които се абсорбират бързо, то тогава и панкреасът трябва да отпуска все повече и повече инсулин, докато не се получат опасно високи нива на инсулин и накрая жлезата не „изгърми” и не спре да работи. Тогава започва да се развива диабет.
Ако човек не се храни, панкреасът се презастрахова и отделя достатъчно инсулин, за да се предотвратят ниските нива на кръвна захар. В случаите, в които клетките спрат да отговарят на инсулина, тогава тялото започва да произвежда повече от него. Целта е да се предизвика необходимият отговор от страна на клетките, но това довежда до високи нива на инсулин.
Високият инсулин се дължи главно на диетите с високо съдържание на захари и прости въглехидрати. Затова лекари съветват да се ядат повече сложни въглехидрати, които се разграждат по-трудно.
Високи нива на инсулин води до рязко напълняване и задържане на течности. Ако инсулиновите нива са високи за по-дълго време, може да се стигне до повишение на холестерола и риск от сърдечно-съдови заболявания.
Симптомите на високи нива на инсулин са непрекъснато повишаване на теглото, непрекъснат глад и необходимост от чести хранения. Освен това се чувстват симптоми са умора, липса на фокус или дори загуба на паметта. Високи нива на инсулин пък води до рязко падане на кръвната захар или хипогликемия със симптоми на объркване, треперене и обща слабост на тялото.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *