Високото кръвно налягане (хипертония) и здравето

Високото кръвно налягане увеличава шансовете за сериозни заболявания

Кръвното налягане е налягането на кръвта в артериите. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mm Hg). Вашето кръвно налягане се записва като две цифри. Например, 150/95 mm Hg. Това се казва 150 над 95.

Високото кръвно налягане води до различни сърдечно-съдови заболявания

Отгоре (първо) число е систолното налягане. Това е налягането в артериите, когато сърцето работи.
Дъното (второ) брой е диастолното налягане. Това е налягането в артериите, когато сърцето почива между всеки пулс.
Стойности на кръвното налягане под 120/80 се смятат за нормални. Лекарите определят кръвно налягане под 140/90 като „нормално високо“ или „гранично“. Най-общо казано ниското кръвно налягане е по-благоприятно. Въпреки това, твърде ниското кръвно налягане може понякога да е причина проблеми налагащи консултация с лекар.

Високото кръвно налягане може да бъде:

Само високо систолично налягане – например, 170/70 mm Hg.
Само високо диастолното налягане – например 120/104 mm Hg.
Или и двете – например 170/110 mm Hg.

Високото кръвно налягане е един от факторите, които могат да увеличат шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и други сериозни заболявания. Правилото е, колкото по-високо кръвно налягане, толкова по-голям риск.

Еднократно четене на кръвното налягане, което е високо не означава, че сте с високо кръвно налягане. Вашето кръвно налягане варира през целия ден. То може да бъде високо за кратко време, ако сте притеснени, или току-що сте извършили физичеки труд. Вие имате високо кръвно налягане (хипертония), ако имате няколко показания на кръвното налягане, които са високи, и които са взети по различни поводи, и когато сте спокойни.

Лечението на високото кръвно включва: промяна в рисковите фактори, свързани с начина на живот – загуба на тегло, ако сте с наднормено тегло, редовна физическа активност, здравословната диета, ограничаване на алкохола, спиране на тютюнопушенето, намаляване на приема на сол и кофеин. Ако е необходимо и приемане на лекарства за намаляване на кръвното налягане.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *