При високо кръвно и жлъчни болести помага билката ангелика

Билката ангелика е полезна и се прилага при високо кръвно, жлъчни болести, бронхити, безплодие, безапетитие и други болестни състояния

Ангелика (Angelica archangelica L.) е една от билките, които са полезни при високо кръвно налягане, а това болестно състояние е доста срещано и сред по-младите хора даже. Тя е полезна не само за високо кръвно, но има и диуретично и отърчаващо действие, възбужда апетита, подобрява перисталтиката на червата, безплодие, успокоява стомаха при болки в него, понеже съдържа валерианова киселина.

При високо кръвно и жлъчни болести помага билката ангелика

При високо кръвно и жлъчни болести помага билката ангелика

В действителност билката ангелика се нарича и женска билка от китайската народна медицина. Китайските лечители са забелязали преди много години, билката ангелика помага на жените, когато я пият редовно по-лесно да зачеват, по-малко се стига до аборти, помага за безопасно раждане и при менопаузни оплаквания. Не трябва обаче да се пие през време на започнала вече бременност. Прилага се при женски болести повече, защото се счита, че подсилва кръвта и затова я препоръчват за тоник. Китайсите знахари я препоръчват и за мъжете при високо кръвно налягане, проблеми с циркулацията и умора.

Растението е двугодишно, много рядко се среща многогодишно. Среща се по мочурливи места, ливади близо до речните брегове. За лечебни цели се използват предимно корените и понякога листата. Цъфтежът е през лятото, а се бере на есен или на пролет.

Билката съдържа ангеликова киселина, ангелицин, етерично масло, валерианова киселина, восък, танин и други. Позната е и с името лечебна пищялка и е от семейство Сенникожветни.

Запарка от ангелика се прави като две чаени лъжички от ангеллика, ситно нарязани корени се сипват в 0,4 л вряща вода и се изчаква да ври още 5 минути. Малко след това се прецежда и се пие по половин кафена чаша 3 пъти дневно  на празен стомах.

“Фигурин

Тинктура от билката се прави от една част корени от билката като се залеят с 5 части спирт, което прави съотношение 1:5. Пие се по двадесет капки в една кафена чашка вода 3 пъти дневно.

Винен екстракт с ангелика се прави като се приготвят 20 г изсушени и ситно нарязани корени и се слагат в половин литър бяло вино и престоява едно денонощие с често разклащане. Следва да се прецеди и се пие по половин чаша за вино 2 пъти на ден отново на гладно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *