Сок от червено цвекло срещу високо кръвно и затлъстяване

Чаша сок от червено цвекло всеки ден сваля високо кръвно налягане и помага при затлъстяване

Ако всеки ден се научите да пиете по една чаша прясно изцеден сок от червено цвекло, нищо чудно да ви се наложи да оставите или поне да намалите дозата на лекарствата си за високо кръвно. Червеното цвекло е толкова полезно и често незаслужено отбягвано като просто растение, но то помага много при нормализиране на високо кръвно налягане и за защита на клетките и кръвоносната система.
Първоначално са се употребявали за храна само листата на червеното цвекло, но скоро грудката става основната хранителна част.

високо кръвно

Чаша сок от червено цвекло всеки ден сваля високо кръвно налягане и помага при затлъстяване

Във всички времена и в различните народи цвеклото винаги се е считало за лечебно растение. Хипократ е признал лечебните свойства на цвеклото и го е включвал в свои рецепти. Хранителните му качества обаче все пак остават недооценени.
Освен при високо кръвно, червеното цвекло помага много и срещу затлъстяване. То съдържа веществото бетаин, което укрепва кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, подобрява работата на черния дроб и ускорява обмяната на веществата, а оттам се явява като ефективно средство в борбата със затлъстяването.
Освен че укрепва клетките и намалява високо кръвно, червеното цвекло е познато и със своите козметични качества. Още от древността сокът на растението се е използвал за съхраняване на свежестта на кожата на лицето.
Освен сок срещу високо кръвно, в който може да се включат и моркови, ябълки и дюля, червеното цвекло служи и за приготвяне на превъзходни салати, супи и гарнитури. Използват се както грудката, така и листата на младото цвекло. Може да бъде овкусено със зехтин и лимон и гарниран с чесън, лук или други подправки.
Сокът от цвеклото освен срещу високо кръвно може да бъде и превъзходен оцветител в червено. Така че, не се колебайте, а си купете червено цвекло и го консумирайте ежедневно, за да сте здрави и енергични.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *