Билки и спокойствие лекуват неприятният висок пулс

Ако усещате често, че имате висок пулс, това е знак, че съществуват промени във физическото или емоционалното ви здраве

В медицината висок пулс е познат с термина тахикардия. Освен с бързо биене на сърцето, което човек може да усети, могат да се появят и световъртеж, бодежи в сърцето, задъхване, слабост в тялото. Това е така, защото неприятният висок пулс затруднява работата на сърцето и то не може да изпомпва достатъчно кръв към тялото. В следствие на това организмът страда от липса на кислород.
Пулсът е всъщност броят на сърдечните удари за една минута, като неговата честота е различна в отделните възрасти – при 4–5 месечни бебета може да достигне 180 удара в минута, при 11-годишните – до 130, а над 18-годишна възраст е нормално да бъде 60–80 удара в минута.
Състоянието на висок пулс може да е естествен, получен при физическо натоварване, или патологичен, който се получава при различни здравословни проблеми.

висок пулс

Ако усещате често, че имате висок пулс, това е знак, че съществуват промени във физическото или емоционалното ви здраве

Причините за неговото появяване също са разнообразни – емоционален стрес, хипертония, ниски нива на кръвната захар, дисфункция на щитовидната жлеза и бъбреците. Възможно е да се появи и след консумация на енергийни стимуланти като кафе, алкохол и тонизиращи напитки. Дехидратацията, треската и анемията също могат да са причина, както и по-високата температура навън.
Когато неговият произход не е в резултат на някакво естествено физическо натоварване, трябва да се потърси съвет на лекар, за да се разбере причината за повяването му.
Има различни начини за успокояване на висок пулс – добър сън, по-често ходене до тоалетната по малка нужда, консумация на храни богати на магнезий, калций и калий.
Понякога бързото тупкане на сърцето може да е причинено от емоционални проблеми като паника, уплаха, притеснение, стрес. Друга основна причина за висок пулс е високото кръвно налягане, проблемите със щитовидната жлеза, бъбречни заболявания, дори и спадане нивата на кръвната захар може да ускори пулса.
Това може да се случи и ако често злоупотребявате с енергийни стимуланти, напитки, кафе, алкохол, тютюнопушене. За висок пулс може да са виновни и дехидратацията, анемията и треската. Хора с наднормено тегло получават по-често висок пулс при по-тежки физически усилия.
По принцип за ускореното сърцебиене трябва да потърсите кардиолог или еднокринолог. Те ще ви изпишат медикаменти, с които да държите ударите на сърцето си в норма. Но и вие също може да си помогнете. Вдишайте дълбоко през носа за около пет секунди и издишайте за седем секунди през устата. Мислете за приятни неща и елиминирайте притесненията и стреса. Срещу висок пулс помагат такива билкови чайове и отвари като мента, глог и валериан.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *