При висок пулс може да си помогнете и сами

Висок пулс предупреждава  за негативни промени в организма, свързани с физическото или емоционалното състояние

Всички получаваме учестен пулс при физически и емоционални натоварвания, но ако това се е превърнало в ежедневие, не се колебайте и потърсете лекар. Висок пулс е знак, че нещо във вашето тяло не е наред.
Нормалният пулс зависи от възрастта. При бебетата той е много по-висок отколкото при възрастните хора и може да достигне до 160-180 удара в минута. За възрастните индивиди нормален пулс се счита между 60 и 90-100 удара в минута. Всичко над тези граници е опасно и затова е необходимо да се открие причината.

висок пулс

Висок пулс е свързан с негативни промени в организма, свързани с физическото или емоционалното ви състояние

В медицината висок пулс е познат с термина тахикардия. Освен с бързо биене на сърцето, което човек може да усети, могат да се появят и световъртеж, бодежи в сърцето, задъхване, слабост в тялото. Това е така, защото висок пулс затруднява работата на сърцето и то не може да изпомпва достатъчно кръв към тялото. В следствие на това организмът страда от липса на кислород.
Понякога бързото тупкане на сърцето може да е причинено от емоционални проблеми като паника, уплаха, притеснение, стрес. Друга основна причина за висок пулс е високото кръвно налягане, проблемите със щитовидната жлеза, бъбречни заболявания, дори и спадане нивата на кръвната захар може да ускори пулса.
Това може да се случи и ако често злоупотребявате с енергийни стимуланти, напитки, кафе, алкохол, тютюнопушене. За висок пулс може да са виновни и дехидратацията, анемията и треската. Хора с наднормено тегло получават по-често висок пулс при по-тежки физически усилия.
По принцип за ускореното сърцебиене трябва да потърсите кардиолог или еднокринолог. Те ще ви изпишат медикаменти, с които да държите ударите на сърцето си в норма. Но и вие също може да си помогнете. Вдишайте дълбоко през носа за около пет секунди и издишайте за седем секунди през устата. Мислете за приятни неща и елиминирайте притесненията и стреса. Мента, глог и валериан също помагат срещу висок пулс.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *