От какво боледувате, ако имате висок хемоглобин

Висок хемоглобин се наблюдава при хора, които злоупотребяват с пушенето, както и при приемането на някои медикаменти

Високите стойности на хемоглобина се наблюдават при различни болести. По принцип висок хемоглобин е знак, че хронично в организма има ниски нива на кислород, което означава, че има проблеми със сърцето, белодробна дисфункция, при аномалии на костния мозък или някаква чревна непроходимост.
Висок хемоглобин се наблюдава и при хора, които злоупотребяват с пушенето. Състоянието може да се наблюдава и при приемането на някои медикаменти, към които спадат и хормоналните лекарства.

висок хемоглобин

Висок хемоглобин се наблюдава при хора, които злоупотребяват с пушенето, както и при приемането на някои медикаменти

Често висок хемоглобин има при активни спортисти, които пият различни стимуланти и препарати и допинг, чиято цел е по химичен път да се повиши нивото на червените кръвни клетки, и от там и на кислорода в тялото.
Такива повишени стойности се наблюдават още при рак на бъбреците и белите дробове, различни болести на сърце и бял дроб, при дехидратация и други.
Понеже състоянието на висок хемоглобин водят до сгъстяване на кръвта, е хубаво да се придържате към специален хранителен режим, който да снижи нивата. Препоръчва се прием на соеви храни и бобови растения, риба. Добре е да се избягва приемът на мазни храни, заради опасността от развитието на атеросклероза и меса, богати на червени кръвни клетки като дреболии. Не бива да се употребяват и витамини, особено синтетични, тъй като и те повишават хемоглобина, а е важно да се консултирате с лекар, за да може той да назначи адекватно лечение.
И както вече стана ясно, храните богати на желязо повишават хемоглобина, респективно, ако искате да понижите нивото му, то трябва да прибегнете към диета бедна на желязо. Трябва изключите също и храните, богати на фибри и калций. Кофеиновите напитки и шоколада са противопоказни срещу нисък хемоглобин, за това можете да си позволите консумацията им, разбира се в здравословни количества.
Добре е да знаете, че за висок хемоглобин се говори, ако той при мъжете се надвишават границите 135-160 грама на литър, при жените – 120-140, а при деца на възраст 16-18 години е средно 110-160 грама на литър.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *