Какви са симптомите при висок холестерол

Ако знаете какви са симптомите при висок холестерол, ще може да започнете лечение своевременно

Опасните високи нива на лошия холестерол е опасно състояние, водещо до още по-опасни болести на сърдечно-съдовата система. Сред причините за задръстването на кръвоносната система с плаки са начинът на хранене, заседналия начин на живот, затлъстяването, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.
Ако знаете какви са симптомите при висок холестерол, ще може да започнете лечение своевременно. Това болестно състояние въпреки, че е сериозен здравословен проблем, е възможно да бъде излекуван с подходящ хранителен режим и по-голяма двигателна активност. Това може да стане и ако е направена ранна диагностика и ако не съществува генетична обремененост.

висок холестерол

Ако знаете какви са симптомите при висок холестерол, ще може да започнете лечение своевременно

В голяма част от случаите високият холестерол може да се коригира с подходящи диети, промяна в начина на живот и упражнения. Симптоми на висок холестерол са няколко. При това състояние холестеролът в кръвта се натрупва в сухожилията или други части от тялото. След като това се случи следва образуването на големи мехури, които се появяват като петна с жълтеникав цвят по кожата и очите. Те се наричат ксантоми и са сигурен знак, че холестеролът е висок.
Друг от важните симптоми при висок холестерол са болките в гърдите. Високият холестерол може да доведе до сърдечно заболяване, следствие на втърдяване и блокиране на кръвоносните съдове. Сърдечните заболявания предизвикват болки в гърдите, врата и горната част на стомаха. Понякога се наблюдава и усещане за стягане в гръдната област, съпроводено с болка и тежест в главата и изтръпване на челюстта и ръцете.
Болките в краката също спадат към опасните симпотми при висок холестерол. Ограниченият кръвен поток в артериите на краката предизвиква болки и неприятни усещания по време на физическа активност.
Сред останалите важни симптоми на висок холестерол са недостиг на въздух, неравномерните сърдечни удари, затруднения в дишането, периоди на изтощение и обилно потене.
Ако усещате тези опасни симптоми при висок холестерол, непревенно потърсете лекар, за да ви направят кръвни изследвания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Какви са симптомите при висок холестерол

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *