Витамин А – за подобряване на плодовитостта, зрението и костите

Ползите за здравето от витамин А са многобройни

Витамин А е чудесен за поддържане здравето на очите, но очите ви не са единствените органи, които се възползват от витамин А. Той се извлича от два различни източника: от ретиноиди и провитамин каротеноиди. Като допълнение, витамин А има много ползи. Също така е чудесен за кожата, костите, имунната система и за подобряване на плодовитостта.

В голямо количество витамин А се съдържа в морковите

В голямо количество витамин А се съдържа в морковите

Бета-каротинът и другите каротеноиди са антиоксиданти, които са полезни за намаляване на риска от рак. Витамин А е жизнено важен мастно-разтворим витамин, който може значително да подобри цялостното ви здраве!

Какво е витамин А?

Витамин А се явява в много форми, но трите най-значими форми са ретинол, ретинал и ретиноева киселина. Въпреки, че са много сходни по име, всяка от трите форми играят различни роли в организма. Ретинолът е под формата на съдържащият се в животинските продукти витамин А, който е най-честата форма използвана в добавките. Той може да се натрупва в ретината, което е важно за здравето на очите и да се преобразува от организма в ретиноева киселина, която е подходяща за кожата, костите и зъбите.

Ретинол

Ретинолът се съдържа в храните и тялото може лесно да го превърне в ретината в ретинолова киселина, както е необходимо. Хранителни източници на ретинол, активна форма на витамин А, включват животински продукти като яйца, черен дроб, говеждо месо и млечни продукти. Бета-каротинът и други каротеноиди, които могат да бъдат превърнати във витамин А в тялото, се намират в оранжевите плодове и зеленчуци.

Ретината

Ретината извършва превръщането на светлината в импулси, които ни позволяват да гледаме. В ретината има много витамин А, който играе жизненоважна роля за здравето на очите. Поради тази важна функция на ретината, дефицитът на витамин А често се характеризира с увреждане на зрението и нощна слепота.

Ретиноена киселина

Ретиноевата киселина, от друга страна е важна за здрава кожа, кости и зъби. Това може да попречи на кератинизацията или се получава изсъхване и втвърдяване на кожата. Поради тази причина, витамин А обикновено се използва за лечение на заболявания на кожата като кератинизацията. Ретиноената киселина също е от голямо значение за правилния растеж на костите и зъбите. Други важни роли на витамин А включват поддръжка на имунната система, репродуктивното здраве, менструалната дейност при жените, клетъчния растеж и обмяната на веществата.

Демир бозан билки за бъбреци

Бета-каротин

Бета-каротинът е провитамин на витамин А, негов предшественик. Той е пигмент, който е силно концентриран в оранжевите зеленчуци като моркови и сладки картофи. Бета-каротинът притежава антиоксидантни свойства, което означава, че може да се използва за унищожаване на вредните свободни радикали, които причиняват клетъчно увреждане. Поради тази причина, бета-каротинът и другите антиоксиданти са обект на проучване за приложението им в превенцията на рака.

За подобряване на зрението, костите и плодовитостта - витамин А, съдържа се в повечето оранжеви плодове и зеленчуци

За подобряване на зрението, костите и плодовитостта – витамин А, съдържа се в повечето оранжеви плодове и зеленчуци

Дози

Препоръчителното количество ретинол необходимо за предотвратяване на дефицита на витамин А е 700 микрограма за жени и 900 микрограма за мъже, а в хранителните добавки витамин А – за жените – 2333 IU и 3000 IU на ден за мъжете. Доза над 10 000 IU е вредна за здравето.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *