Витамин D спира развитието на раковите клетки (ВИДЕО)

Канадски учени доказаха, че витамин D спира развитието на раковите клетки

Учени от Университета „МакГил” са изследвали молекулярната основа за предотвратяване развитието на рак с витамин D и са установили, че неговата активна форма неутрализира раковите клетки.

Хората, които имат по-високи нива на витамин D в кръвта си живеят много по-дълго.

Екип от учени е установил, че активната форма на витамин D, чрез различни механизми възпрепятства функционирането и работата на протеина cMYC.

Този протеин е отговорен за засилване на клетъчното делене.

В тъканите на повече от половината болни от рак са открити повишени нива от този протеин.

Екипът под ръководството на професорите от  Факултета по физиология Джон Уайт и Дейвид Голдсман извършили изследването са публикували резултатите в Бюлетина на Националната академия на науките.

Последните данни сочат, че има пряка връзка между появата на различни форми на рак и сърдечно-съдови заболявания и ниските нива на витамин D.

“Открихме  дефицит на витамин D (по-малко от 20 нанограма на милилитър кръв) във всеки трети от участниците в нашето проучване.

С това се свързва увеличението на смъртността сред възрастните хора до петдесет процента “ – казва кандидатът на науките професор Стивън Кричевски.

От това свое откритие той заключава, че: “Резултатите от нашата работа позволяват да се предположи, че дефицитът от витамин D заслужава  голямо внимание от органите за общественото здраве, особено по отношение на по-възрастните хора.”

Витамин D може да се получи от някои храни и директно от слънцето, но въпреки това се получава недостиг поради рядкото излагане на слънчева светлина и лошото хранене.

Връзката между ниските нива на витамин D и повишената честота на поява рак и ракови заболявания на стомашно-чревния тракт, например рак на дебелото черво, а също и някои форми на левкемия.

Вследствие на много години работа в лабораторията на проф. Уайт е изучавано поведението на молекулярните механизми на витамин D в раковите клетки и по-точно в ролята му за предотвратяване на делението на раковите клетки.

Този витамин контролира както производството така и дегенерацията на протеина cMYC.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Но по-важното в случая е, че екипът от учени е открил, че витамин D е пряко ангажиран с производството на MXD1 – естествен антагонист на сMYC, неутрализиращ функциите на последния.

Учените нанасяли витамин D върху кожата на мишки, в резултат, на което се появил спад в нивото на cMYC, а също и намаляване на неговата активност.

Открито беше, че при мишките  с недостатък на специфични рецептори за този витамин се наблюдавало високо ниво на сMYC в различни тъкани, включително кожата и лигавицата на дебелото черво.

Тези резултати от наблюденията показват, че локалното приложение на витамин D може да бъде също толкова ефективно при профилактика на рака, колкото поглъщането му.

Химиопрофилактика с витамин D  без странични ефекти.

“Сравнение на резултатите показва способността на витамин D  да снижава функционалността на сMYC  и позволява да се предположи, че той е в състояние да забави прехода на клетките от предканцерозно състояние към  злокачествено; той е в състояние да контролира възпроизводството им.”

Според д-р Уайт, той и екипът му се надяват, че резултатите от изследванията им ще убедят хората да не пренебрегват приема на този витамин и ще допринесат за пълномащабни изпитания на редовния прием на витамин D с насоченост към химиопрофилактиката на рака.

Иван Петров

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *