Внимавайте с приема на парацетамол и аспирин

Оказва се, че лекарствата с ибупрофен и разтворимите прахчета могат да доведат до смърт

В сезона на настинките и грипа много хора се разболяват и повечето от тях още при първите симптоми приемат лекарства, които само си предписват. Сред медикаментите, които приемаме без лекарско предписание и без да знаем конкретната максимална дневна доза са аспирин, парацетамол и всички прахчета с витамин C и парацетамол, които аптеките предлагат.

Не прекалявайте с прахчетата против настинка

Много често, за да облекчим симптомите на настинка и грип като отпушване на носа или потушаване паренето в гърлото, прибягваме до първите разтворими в гореща вода прахчета, които имаме в наличност вкъщи или аптекарката ни е предложила. И в комбинация с таблетка парацетамол може да се окаже опасна за здравето на човек комбинация.

Аспиринът също е сред болкоуспокояващите, който може да доведе до неприятни странични вредни ефекти върху човешкия организъм. Активната му съставка ацетилсалицилова киселина (ASS) била препоръчителна само за пациенти със сърдечносъдови заболявания, но не и за онези, които искат просто да постигнат болкоуспокояващ ефект.

Фармаколози от Германия искат спешно да се въведе ограничение при продажбата на на болкоуспокояващите парацетамол, аспирин и други лекарствени продукти, които съдържат ибупрофен. Ако надвишим дневната им максимална доза или ги приемаме на често, или известно време постоянно, се оказва, че те могат да доведат до смърт, която няма да настъпи веднага, а ще бъде предшествана от бавна и мъчителна агония.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *