Вродени сърдечно-съдови пороци при децата

Вродените сърдечно-съдови пороци са едни от най-честите и най-сериозните вродени аномалии при децата

Вродени-сърдечно-съдови-пороци

Вродени-сърдечно-съдови-пороци

Някои от тях се оказват несъвместими с живота и детето загива още в първите часове или дни след раждането. Обратното, при други сърдечният мускул се приспособява до известна степен и детето успява да израсне и да живее почти нормален живот дълги години.

За развитието на тези аномалии се изтъкват различни причини: заболяване на бременната от сифилис, ревматизъм, сепсис, рубеола и други вирусни инфекции, ендокринни смущения, недоимъчни състояния, травми върху плода, опити за аборт и т.н.

Във връзка със смущенията в кръвообращението, които предизвикват вродените сърдечно-съдови пороци, се разделят на 3 основни групи:

Вродени-сърдечно-съдови-пороци

Вродени сърдечно-съдови пороци с примес на венозна към артериална кръв

1. Вродени сърдечно-съдови пороци с примес на венозна към артериална кръв (пороци с цианоза, синя болест). Към тази група аномалии спадат: атрезията и блодробната артерия, атрезията на трикуспидалната клапа, общият артериален съд, транспозицията на големите съдове (аортата изхожда от десния ветрикул, а белодробната артерия – от левия) и др. В същата група се включват и по-голямата част от комбинираните сърдечно-съдови пороци (труада и тетрада на Фало, комплекс на Айзенменгер) и големите сърдечни аномалии (еднопредсърдно и еднокамерно сърце).

Основен и задължителен признак на цялата група аномалии е силната и постоянна цианоза, която се проявява още при раждането или непосредствено след него. Поради това в миналото тази група вродени пороци и по-специално е носела названието синя болест. За разлика от другите цианози, предизвикана от примес от венозна към артериална кръв, се засилва, когато детето заплаче. Във връзка с постоянния недостиг на кислород, синята болест се характеризира и с други общи белези на цялата група: постоянна диспнея, която се увеличава при усилия, компенсаторно на червените кръвни телца (полиглобулия) и свързаната с нея жажда при тези деца, барабанни пръсти, задръжка на физическото развитие на детето и др.

“Демир

Освен общите признаци всяка от вродените сърдечно-съдовите аномалии притежава своя собствена клинична характеристика.

Продължението тук>>>

споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *