Все повече се увеличава броят на деца и тийнейджъри, злоупотребяващи с алкохол

Едва ли някой ще се учуди, че България е на едно от главните места в Европа по консумация на спиртни напитки.

Според статистиката българите пият 20 литра на глава от населението на година, като най-изненадващото обаче е, че в това число влизат дори и децата, тийнейджърите и хората в напреднала възраст.

С всяка изминала година все повече спада долната граница на възрастта на злоупотребяващите с алкохол и все по-често чуваме изрази като „детски алкохолизъм“, „пияни деца“, „алкохолът и децата“ и т.н.

Обикновено лекарите класифицират детския алкохолизъм като енергиен – или с други думи, децата консумират алкохол с идеята да подобрят енергията си, силата, тонуса и да е отпуснат. Едни от основните причини за употребата на спиртни напитки при младеците е, за да се преборят със страховете и комплексите си и да се чувстват по-силни и уверени сред връстниците си.

Привикването към алкохола при тийнейджърите обикновено започва, разбира се, с бира. Много от родителите се успокояват от този факт, тъй като смятат, че бирата е може би най-безвредния алкохол, но това далеч не е така. Една обикновена бутилка бира се равнява на цели 60 грама водка, а три бутилки – на една чаша. Другият проблем е, че бирата не се пие с мезе, а това директно удря в стомаха – поява на язви, ерозии, разрушаване на лигавицата и т.н.

Известно е, че бирата съдържа и кобалт, който оказва най-негативно влияние върху сърцето. Сърдечният мускул става мързелив и изпомпването на кръвта спира нормалното си действие. Освен сърдечно-съдовата система, кобалтът води до поява на функционални разстройства и на черния дроб и цялостно снижаване на имунитета.

Целият този букет от заболявания при подрастващите в следствие от употребата на алкохол се допълва и от нарушение в дейността на централната нервна система и главния мозък. Развитието на паметта, интелекта и абстрактното и логичното мислене се затормозява, което води до деградация и на емоционалната и социалната сфера – с времето детето се затваря в себе си и спира да бъде пълноценно като личност.

За да не се стига до всички тези последствия, отговорността пада най-вече върху родителите. Дори и детето ви вече да има проблеми с алкохола, трябва да знаете, че все още не е късно да му помогнете. За целта обаче първо трябва да приемете проблема в неговата цялост, да не обвинявате нито него, нито себе си за това и да вземете своевременни мерки.

Признаването на зависимостта и преодоляването на срама от нея са първата крачка към качественото оздравяване. След това ви препоръчваме да потърсите помощ от специалист, с която проблемът да се изкорени напълно още в зародиш. Ние в терапевтичен център Жива се борим успешно с лечението на алкохолизъм и други зависимости.

Как можете да познаете, че детето ви има проблеми с алкохола?

Симптомите са очевидни, стига да поискате да ги видите:

  • миризма на алкохол;
  • зачервени очи;
  • лош външен вид и хигиена;
  • зачервена кожа;
  • често изпадане в депресивни състояния;
  • честа поява на безпричинна агресия;
  • постоянни мисли за алкохол и пиене;
  • рязка смяна на компанията и хората в обкръжаващия кръг;
  • липса на желание за разговор със семейството и близките и др.
Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *