Възпалението на ухото може да увреди мозъка

При възпаление на средното ухо незабавно потърсете лекар – специалист по УНГ

Острото възпаление на ухото се дължи на микроорганизми, попаднали в средното ухо от носа и гълтача през Евстахиевата тръба /в горната част на гълтача, която го свързва със средното ухо/.

При възпаление на средното ухо незабавно потърсете лекар – специалист по УНГ

При инфекциозни заболявания, като грип, скарлатина и брусница, инфекцията попада в средното ухо по кръвен и лимфен път. Средното ухо се засяга най-често в детската възраст, тъй като Евстахиевата тръба у децата е широка и права. Началото на заболяването е бурно и започва със силни болки в ухото. Болката започва най-често през нощта и в началото е стрелкаща. Ако болката е започнала през деня, през нощта се усилва и става пулсираща. Температурата се повишава до 39 градуса, появява се главоболие, отпадналост. Докато в началото слухът се засяга слабо, с напредване, на заболяването слухът бързо отслабва. Към 3-4 ден се появява секрет от ухото поради спонтанен пробив на тъпанчето. Секретът в началото е воднисто-кървав и постепенно става чисто гноен без миризма. Развитието на заболяването зависи от вида на микробния причинител , от защитните сили на организма и от своевременното започване на лечението.
При възпаление на средното ухо незабавно потърсете лекар – специалист по УНГ. При неправилно лечение острото възпаление на средното ухо се превръща в хронично. Постепенно болестния процес обхваща вътрешното ухо.
Там възпалението може да остане ограничено, но понякога се разпространява наоколо. И при двете форми (ограничена и дифузна) почти липсват болка и покачване на температурата. Отчетливи са обаче позивите за повръщане, което се предшества от гадене.
Явяват се световъртеж, нарушения в равновесието, шум в ушите, намаление на слуха.
В по-тежките случаи се развива т. нар. Отогенен менингит ( възпаление на мозъчните обвивки ) и абцес на малкия мозък. Лечението е предимно с медикаменти.
При напреднал гноен процес се прави операция, но след нея остава частична или пълна глухота.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *