Възпаление на клепача може да доведе до тежки увреждания

Ечемикът не е за подценяване

Възпалението на окото може да се превърне в сериозен проблем

Ечемикът представлява възпаление на жлезите, разположени в клепачната тъкан. Външният ечемик засяга мастната жлеза в основата на миглите и се проявява със зачервяване, болезненост и подуване на клепачния ръб. Вътрешният ечемик е инфекция на дълбоките клепачни жлези и протича по-тежко с оток на целия клепач. Появата на ечемик не бива да се подценява, тъй като представлява сериозна инфекция, която може да се разпространи по съдовете към съседни тъкани.
Лечението се провежда с очни капки, мехлеми и топли компреси. В никакъв случай ечемикът не трябва да се изстисква, тъй като това може да доведе до тежки усложнения. Дори и без лечение външният ечемик може да пробие спонтанно и да изтече жълтеникаво гнойно съдържание.
Най-честата причина за поява на ечемик в млада възраст е некоригирано далекогледство или астигматизъм поради постоянно напрежение на вътреочните мускули. Може да се развие и при носене на неточни очила. Предразполагащи заболявания за поява на ечемик са хроничен конюнктивит и блефарит.
През пролетно- летния сезон се прекарва повече време на открито и очите са изложени на външно дразнене и замърсяване. При поява на ечемик, особено в средна и напреднала възраст, трябва да се изследва кръвната захар, за да се търси диабет, тъй като при диабетици се наблюдава склонност към гнойни инфекции в организма. Често по повод на ечемик сa откривали ранен диабет.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *