При възпаления на дихателните пътища и кашлица помага билката слез

Билката слез се прилага от народната медицина при възпалителни процеси на дихателните пътища, ангина и други болести

В народната медицина билката слез (Malva Silvestris) се прилага за някои заболявания като възпалителни процеси на дихателните пътища, на стомаха, червата, черния дроб, ангина, трахеобронхит, пресипнал глас, кашлица, тя помага за отделянето на млякото у кърмачки. Употребява се е и външно, при пресипнал глас се правят гаргари, при кожни изгаряния се правят лапи или компреси, прилага се и при изгаряния и хемороиди.

При възпаления на дихателните пътища и кашлица помага билката слез

При възпаления на дихателните пътища и кашлица помага билката слез

Растението е едногодишно в някои случаи и многогодишно, с височина до метър и половина с дълги лежащи или изправени стебла с разклонения. Цъфти през месеците май до септември. Използвани      части са листата, дръжките и цветовете, които се берат по време на цъфтеж и ползват пресни, когато се прилагат за възпаления. Изсушеният слез има но по-малко слузести вещества, които лекуват възпаленията, но пак може да се ползва.

Под формата на чай слезът се използва при възпаление а слизестите ципи в човешкия организъм в органите на храносмилането, пикочния мехур, в устната кухина и при язви. Може да се направи и като супа от ечемик с листата на слез, но слезът се добавя след сваряването на ечемика.

Чай от слез се приготвя като две супени лъжици от билката се заливат с половин литър вряла вода и киснат един час. Пие се 4 пъти на ден с мед по 100 мл четвърт час преди ядене.

Той се употребява и при поява на затлачване на белите дробове. Една нощ престоява да кисне в студена вода, а на другия ден се изпива на 3 пъти по една чаша на глътки. Така се запазват слизестите вещества в него. Той лекува даже и белодробна емфузия, която се счита за нелечима. Използва се за бани на очите и компрес с чай леко охладен. При подпухнали ходила и счупени кости много помагат бани от слез в комбинация с листа от тънколист живовляк. Живовлякът се налага направо върху раните и те се затварят за една нощ.

Демир бозан билки за бъбреци

Бани от слез и компреси се правят и на очите при сухота в тях. Лечителката Мария Требен твърди, че той лекува и злокачествени образувания в ларинкса като се сложи една препълнена чаена лъжица от билката в два и половина литра студена вода и се остави да пренощува една вечер и на другия ден се сложи в термос и се пият на глътки 4 чаши. Сварени листа от билката се използват и за компрес и лапи при рани, циреи, рак на гърдата, жабурене при зъбобол, гърлобол, възпаление на очите, при възпаление на червата с клизми.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *