Възпалено гърло-причини, симптоми и лечение

Възпаленото гърло е предимно вирусно или бактериално заболяване

Стрептокок в гърлото е причинен от група A стрептококи бактерии. Това е най-честата бактериална инфекция на гърлото. Стрептокок в гърлото е характерно предимно при деца между 5 и 15 годишна възраст. Стрептокок в гърлото се разпространява от човек на човек чрез контакт с назални секрети или слюнка. Той често се разпространява сред членовете на семейството или домакинството. Симптомите могат да бъдат леки или тежки. Обикновено заразения започва да се чувстват не толкова добре в период от 2 до 5 дни, след като в влизал в контакт с бактериите. Симптомите обикновено се появяват внезапно и могат да включват: червено гърло; петна по гърлото; възпалено гърло; главоболие; гадене; втрисане; загуба на апетит или промяна във вкуса; подути лимфни възли в областта на шията; затруднено преглъщане. Някои щамове на стрептокок в гърлото може да доведат до скарлатина-подобно на обрив. Този обрив се смята за алергична реакция към токсините, направени от стрептокок бактериите.

Възпаленото гърло е характерно за деца между 5 и 15 години

Бърз тест може да се направи в повечето болници, за да се установи наличие на стрептококи бактерии. Повечето болки в гърлото са причинени от вируси, а не от стрептококи бактерии. Стрептокок не може да бъде точно диагностициран само чрез познатите симптоми . Много други причини съществуват за болки в гърлото, които имат същите симптоми. Възпаленото гърло трябва да се лекува с антибиотици ако имаме наличие на стрептококи бактерии. Пеницилин или амоксицилин обикновено се изписват от лекуващия лекар. Антибиотиците трябва да се вземат в продължение на десет дни, дори и ако симптомите вече са отшумели.
Пийте топли течности, като например лимонов чай или чай с мед. Правете си гаргара няколко пъти на ден с топла солена вода (1 / 2 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода). Смучете таблетки за гърло, които да облекчат симптомите ви.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *