Как да си помогнем при възпален панкреас?

При възпален панкреас от полза са някои подправки и храни, за които е добре да знаем

За лечение на възпален панкреас, което се нарича панкреатит помага много промяна в храненето, някои билки и подправки. Панкреасът е малка жлеза намираща се зад стомаха и е до дванадесетопръстника. Когато се възпали, ензимите й се активират преди да са отделени в дуоденума (дванадесетопръстника) и поради това започват да атакуват панкреаса, при което може даже да я смелят.

Причините за заболяването възпален панкреас могат да бъдат пиене на алкохол, лекарства, камъни в жлъчката, травми, инфекции, нарушения в обмяната на веществата и други.

При възпален панкреас могат да помогнат някои подправки и храни – куркумата е една от тях

При възпален панкреас могат да помогнат някои подправки и храни – куркумата е една от тях

Обикновено се чувства болка в горната част на коремната област, която се засилва от консумацията на мазни храни. Други симптоми са подуване на корема, състояние на треска, увеличен пулс, повръщане и гадене. За съжаление понякога лечението се свежда до хирургично отстраняване на увредената тъкан, ако болестта протича в много тежка форма.

Диетата при възпален панкреас трябва да включва повече плодове и зеленчуци, намален прием на мазнини до 50-60 г на денонощие и те да бъдат от растителен произход като зехтин, сурово пресовано слънчогледово олио – шарлан и други полезни мазнини, пълнозърнени храни като овесени ядки, крехки меса, ако не може пациентът без месо, сухари, ориз, кисело мляко с ниска масленост, обезсолено сирене, прясна речна риба и други.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

От подправките се препоръчва магданоз, копър и особено куркума. Изследванията за нея показват добри резултати срещу много болести, включително при възпален панкреас, някои видове рак, срещу възпалителни процеси, артрит, за обмяната на веществата и други.

От билките най-препоръчана е бял пелин, която действа също противовъзпалително и подобрява храносмилането и отделянето н храносмилателни сокове. Един от видовете пелин, който вирее в Китай – сладък пелин е полезен и при рак. Други полезни билки за възпален панкреас са живовляк, мента, жълт кантарион, бял смил, лайка, имортела, лайка, аир, алое и бял равнец. Трябва да се прави и детоксикация.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *