Опасната вълчанка може да порази всеки орган на тялото

Вълчанка или лупус предизвиква системно възпаление, което уврежда тъканите и органите

Опасната болест лупус еритематозус, наричана по народному вълчанка е много коварно автоимунно заболяване, срещу което няма лекарство. То е способно да порази всеки орган в тялото, тъй като автоимунните болести по погрешка „атакуват“ собствените тъкани и органи. При това се образуват автоантитела, най-вече срещу съединителната тъкан на организма, което предизвиква системно възпаление, увреждащо тъканите и органите.

вълчанка

Вълчанка или лупус предизвиква системно възпаление, което уврежда тъканите и органите

Най-често вълчанка поразява бъбреците, сърцето, ставите, кожата, белия дроб, кръвоносните съдове и нервната система. Болестта се характеризира с периоди на висока активност и затихвания, които траят различен период от време. От вълчанка боледуват по-често жените в млада и средна възраст.
Тъй като вълчанка протича строго индивидуално, все още съвременната медицина не е изобретила лекарство срещу болестта.
Лупусът или вълчанка може да доведе дори до фатален край, а причина за смъртността са предимно сърдечно-съдовите и бъбречните заболявания, а така също и ускорена атеросклероза.
Известни личности, страдащи от вълчанка са певиците Селена Гомес и Лейди Гага.
Има някои народни рецепти, помагащи при вълчанка. Едната от тях се приготвя с половин литър водка, в която се пуска смляна на каша 100 грама плод от японска акация. Тази смес престоява на тъмно и топло място 10 дни като периодично се разклаща. След това се прецежда и се приема по една супена лъжица, разтворена в малко вода.
Друга рецепта при вълчанка се приготва от 100 грама цвят бъз, 100 грама градински чай, 100 грама камшик, 100 грама коприва, 75 грама вратига, 75 грама вълча ябълка, 100 грама корен девесил, 100 грама корен глухарче и 100 грама корен аир. Взимат се 3 супени лъжици сместа и вечерта се поставят в термос, пълен с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда, разделя се на 4 части и се пие един час преди храна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *