Вълшебният амарант – чудодейно зърно даряващо здраве и щастие

Чудодейният амарант е една от суперхраните, без глутен, с много ползи за здравето на човека, за автоимунен тиреодит, висок холестерол, съдържа антиоксиданти

Съдържание на статията: Амарант. Амарант семена Амарант масло. Амарант рецепти. Пуканки от амарант. Киноа и амарант. Амарант цена.

Амарант.

Красивият aмарант има дълга история и е бил използван в продължение на векове от различни култури. Ботаниците са установили за разпространението на около 60 негови разновидности. Много от тези видове се смятат за плевели, но не малко хора по целия свят са щастливи да имат възможността да консумират зърната, листата и сока от амарант, тъй като те притежават многобройни ползи за здравето.

Научното му име е Amaranthus, той е от род Амарантус (Amaranthus), семейство Amaranthaceae или Щирови, към което принадлежи и известният у нас плевел щир, една от разновидностите му, който се нарича още и куча лобода, и е познат като плевел. Общо в света са известни около 65 рода и към 900 вида. В САЩ и Канада 9 вида са обявени за вредни и инвазивни плевели, а в Русия се отглеждат със стопанска цел 17 вида. Растението е едногодишно, има ярко оцветени листа, достига до 2 метра височина, с продължителна кълняемост и ражда много семена с малък размер.

Плевелните видове амарант имат дълъг период на покълване, бърз растеж и високи нива на производство на семена, и причиняват проблеми на фермерите, които зачестяват от средата на 90-те години на миналия век. Това отчасти се дължи на намаляването на оранта, намаляване на хербицидната употреба и развитието на хербицидна устойчивост в няколко вида, върху които хербицидите са прилагани по-често.

“Фигурин

Името амарант произлиза от гръцки  ἀ μάραντος (Amárantos), „неувяхващата“, с гръцката дума за „цвете“,   ἄ νθος (Anthos), фактор в развитието на думата, тъй като амарантът е свързан в древността с митологията на Гърция и други народи. Той има и друго значение също от митологията като представката „А” означава отрицание, която е съчетана с името на богинята на смъртта при арийците и славяните – „Мара”. В това съчетаване означава ”отричане на смъртта” или растението се приемало, че дарява ”безсмъртие”. В Русия има едно предание за реформа на цар Петър I, с която той забранил на руските селяни да отглеждат амарант и това било една от причините да се намали тогавашното дълголетие на населението. Това са само народни предания, според, които хората са живели до 300 години и са се хранили масово с амарант. Става въпрос за някои видове амарант, които виреят в Европа.

Разбира се истински източник на безсмъртие може да бъде само Бог. За смъртните човешки същества е от значение вярата в Исус, чрез която получаваме вечен живот в деня на първото възкресение при Второто пришествие, според Библията.

В миналото арийците и славяните с използвали амарант при кърменето на бебетата, и същевременно войниците са вземали семена със себе си по време на походи, защото им давали сили.

Родината на по-подходящите за храна видове е Америка. Там растението е било широко разпространено като храна, семената за варене и други домашни печива, а листата се използвали като зеленчук. Освен за храна амарантът се използвал от жреците на индианците за езически ритуали, в които освен него са използвали и човешка кръв. Затова растението е било забранено от завоевателите и католическата църква, и почти забравено в родината си. Той е пренесен в Европа, но забраната за неговото разпространение и използване е била придружена от страх от незабавно смъртно наказание.

Отглеждане на амарант.

Отглеждане на амарант.

В Америка растението е известно в продължение на хиляди години преди пристигането на испанците на континента. Местните хора вярвали, че красивият амарант е символ безсмъртие и го наричали „златното зърно на Бога“, „житото на ацтеките“, „хлябът на инките“. По консумация той превишавал царевицата и се използва не само за храна, но и в различните ритуали.

След дълъг период, през който не са му обръщали особено внимание, амарантът започнал да се отглежда отново малко повече от преди сто години, а най-широко разпространение получава едва през 90-те години на миналия век. Днес се отглежда най-много в Северна и Южна Америка и в Азия.

От семената на амарант се правят варива и брашно. Листата на растението се използват в салати, сосове, супи и дори бургери. От амарантовите семена се произвежда ценното амарантово масло, съставките на коетоне само не отстъпва на маслото от морски зърнастец, но според някои източници и го надминава.

Амарантът е не само хранително растение, но също така и лекарствено. Той се използва като храна и за животните. Наистина е жалко, че въпреки огромната си полезност, това растение се използва много ограничено, и обикновено може да бъде намерено в градините като вреден плевел, или като декоративни растения в близост до къщи или в дворове и в паркове.

Полезни и терапевтични свойства, обхващащи приложението на това растение

Поради високата концентрация на антиоксиданти и фитостероли, амарантът е рядко ценен продукт за поддържане на здравето. За терапевтични цели се използва, за да се освободим от язви, диария, подуване на устата и гърлото, както и за лечение на високи нива на холестерола.

Листата на това растение се добавят към различни ястия или се прави сок от тях, от зърната се правят варива или печива с неговото брашно, а корените се използват за лечебни отвари.

Зърната на полезния амарант са особено ценни, поради липсата на глутен, което ги прави отличен избор за хора с цьолиакия или непоносимост към глутен. Дори и за по-здравите хора е по-добре да не ядат храни с глутен, той предизвиква възпаления, макар и малко. Използването на амарант е един чудесен начин да се правят готварски рецепти без глутен, за да се подобри качеството на храната.

Зърната са и източник на висококачествени протеини, които са от съществено значение за растежа и създаването на нови клетки и тъкани, както и за набавяне на енергия и поддържане на метаболитни функции. Амарантът съдържа висока концентрация на протеини. Количеството им варира от 12 до 18% според вида, което е твърде добре. Дори листата му съдържат полезни протеини. Растителни протеини по-лесно се усвояват и абсорбират от животинските протеини.

Стойността на уникалния амарант се повишава и от това, че съдържа уникалният протеин „лизин“ в много по-големи количества, отколкото в други култури. Телата ни не могат да го произвеждат по естествен път.

Лизинът е особено важен за тези, които са решили да се откажат от месото. Той е от съществено значение за здравословния растеж и развитие: помага да се абсорбира калция; поддържа целостта на мускулите; помага за изграждането на мускулите; помага да се поддържа косата; укрепва фоликулите и предотвратява оплешивяването; оптимизира метаболизма.

Чудодейният амарант е широко разпространен.

Чудодейният амарант е широко разпространен.

За местното население, както и хора с ограничен достъп до разнообразие от храни, зърното на амаранта е жизненоважен компонент от диетата.

Семената му съдържат високи нива на влакна, с което са известни за оптимизиране на храносмилането и елиминиране на запека, подуване на корема, спазми и по-сериозни заболявания като язва и рак на дебелото черво.

Амарантовите зърна съдържат специфичен пептид, който намалява възпалението в тялото и дори помага за предотвратяване на активността на свободните радикали. Тези възпалителни молекули улесняват заболявания като артрит, подагра и други костни възпаления.

Зелените части на растението са отличен източник на витамини. Листата съдържат витамин К – хранително вещество, полезно за поддържане на здрава сърдечносъдова система. Наличието на калий понижава кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове, извличане на натрия и понижава натоварването на сърдечносъдовата система, като по този начин се намалява възможността от развитие на атеросклероза.

В едно предаване д-р Гайдурков спомена, че амарантът е полезен като храна при автоимунен тиреодит. Високото му съдържание на антиоксиданти, включително и витамин С помага за превенция на рака.

Листата и стъблата на чудодейния амарант съдържат широка гама от минерали, включително висока концентрация на калций. Между другото, в света има малко на брой растения, които съдържат толкова високи нива на калций. Този минерал е от съществено значение за укрепване на костите и предотвратяване на остеопороза. Калцият е важен за предотвратяване на костната деминерализация, което го прави ценен за по-лесен и „активен живот“ в напреднала възраст.

Зърната на амарант и зелените листа съдържат рутин – флавоноид полезен за отстраняването на разширени вени чрез засилване на стените на капилярите. Той също допринася за по-висока концентрация на витамин С – неразделен компонент в производството на колаген, вещество – редуциращо и укрепващо на стените на кръвоносните съдове.

Амарантовите листа съдържат значителни нива на каротеноиди и витамин А. Наличието на тези антиоксиданти е много добра подкрепа за здравето на очите. Тези вещества предотвратяват макулна дегенерация и забавят развитието на катаракта.

Вълшебният амарант е с много приложения.

Вълшебният амарант е с много приложения.

Зърната и листата на амаранта съдържат фолиева киселина в голямо количество. Тя е важна за бременните жени, които обикновено имат дефицит на фолиева киселина, който води до дефекти на невралната тръба в новородените. Храненето със семената на амаранта, може да намали нивото на инсулин и контрол на кръвната захар нива чрез потискане на апетита. Това е идеалната ситуация, за да се предотврати развитието на диабет. Повишените нива на инсулин и затлъстяването – това са двете причини за диабет. Като се има предвид естеството на глобалната пандемия от диабет, която и да е храна, помагаща за понижаване на нивата на инсулина, се счита за жизненоважна.

Вреди и противопоказания

Амарант (и всички семена, ядки и зърнени храни) съдържа фитинова киселина, която пречи до известна степен да се усвояват жизненоважни хранителни вещества. Винаги по-добре да се накисват във вода, да се ферментират или покълват семената и зърната преди варене.

Използването на амарант не е подходящо за деца, защото нитратите в листата се превръщат в нитрити (като спанака).

По стойност амарантът е подобен на киноа. Те са редки видове от най-богати на протеини растителни храни. Дори и в някои продукти от животински произход, е трудно да се намерят толкова като в тях, равни в състав и стойност на тези храни.

Амарант семена.

Химичен състав на амарант на 100 г зърна.

В свежо състояние листата съдържат витамин С (80-200 мг/100 гр, което е повече от лимоните), 2-4% протеин, каротиноиди (3-5 мг/100 гр), и твърде добри количества калций, калий и магнезий.

В тях се съдържат 371 ккал. Протеините му са по-смилаеми от други семена и зърна.

Протеини –  от 12 до 18 г според вида;

Мазнини – 7.02 д;

Въглехидрати – 58.55 г;

Влакна – 6,7 гр

Универсалността на чудодейния амарант се проявява в присъствието на всички основни витамини:

Бета-каротин – 0001 мг;

Тиамин – 0116 мг;

Рибофлавин – 0.2 мг;

Пантотенова киселина – 1,457 мг;

Пиридоксин – мг 0.591;

Фолиева киселина – 82гр;

Витамин С – 4.2 мг;

Витамин Е – 1.19 мг;

Витамин РР – 0,923 мг;

Холин – 69.8 мг.

Семена от амарант

Семена от амарант

Микро и макро елементи, необходими за поддържане на подходящия минерален баланс в организма.

Макронутриенти:

Калций – 159 мг (повече от млякото);

Магнезий – 248 мг;

Калий – 508 мг;

Фосфор – 557 мг.

Червените листа в растението амарант показват наличието на висока концентрация на желязо, минерал полезен за коагулацията и за увеличаване на хемоглобина и червените кръвни клетки.

Микроелементи:

Желязо – 7.61 мг;

Цинк – 2,87 мг;

Мед – 525 мкг;

Манган – 3, 333 мг;

Селен – 18,7 мкг.

Приложение за хранене и за отслабване

Използването на зърната и листата на амаранта е изключително полезно за намаляване на теглото. Притокът на протеини в диетата, задейства хормона за „ситост“ и с това се потиска апетитът. Диетичните фибри също съдействат за намаляване на апетита, като по този начин се намалява вероятността от консумацията на нездравословни закуски между храненията и качването на допълнителни килограми.

Амарантът е открит преди хиляди години, но заедно с растението киноа е станал сравнително скоро модерна суперхрана. Зърната му вече са включени в повечето програми за здравословни храни, препоръчани за вегетарианци, и за спортуващи хора.

Кулинарна съвместимост

Амарантът е много универсален в своята употреба:

От неговите зърна се получават горещи зърнени храни, или се използват с добавяне към оризовите зърна за създаване пилаф.

Брашното от амарант частично или напълно може да замени пшеничното брашно в палачинките или кифлите.

Зърната му се почистват и от тях се правят във фурната хрупкава закуска, която има вкус на пуканки.

Десертите от печени зърна се използват като лакомства, които се загряват и се смесват с кокосов сироп или мед.

Амарантовите листа са част от зеленчукови салати.

В допълнение от амарант се получават вкусни вегетариански бургери. Амарантовите зърна се съчетават:

Със зърнени култури като пшеница, ориз, овес, ечемик, киноа;

Месо – пилешко, телешко, пуешко;

Мляко и млечни продукти – кисело мляко, заквасена сметана;

Зелените листа с кориандър, магданоз, копър;

С плодове – червена боровинка, касис, череши, ягоди, ананас, киви, ябълка;

Цитрусови плодове – портокал, мандарина, грейпфрут, лайм;

Амарантът може да се комбинира с бобови растения – леща, нахут или боб, но може и да бъде твърде голямо натоварване на бъбреците.

Амарант масло.

Маслото от амарант е получено от неговите семена чрез студено пресоване, по-рядко се използват за това стъблата и листата. Съставът на семената на това растение има една важна съставка сквален (около 8%). Смята се, че е много важен при лечението на тумори. С него се увеличава имунитет . Амарантовото масло е източник на полиненаситени мастни киселини омега-6, витамин Е. При лечение на всяко заболяване може да използва това масло с всякакви лекарства, тъй като намалява техните странични ефекти до пълното им изчезване.

Амарантовото масло има вкус на ядки. Поради това то се използва в готвенето.

Използва се и за лечение и профилактика на заболявания.

Тъй като съставът на амарантовото масло съдържа редица вещества (като сквален, аминокиселините метионин и аргинин, витамин Е, каротеноиди), които са анти-туморни и са полезни за лечение на рани, може да се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт (цироза, холецистит, гастрит, алкохолен и вирусен хепатит , холецистохолангит, стомашна язва и дуоденална язва, стеатоза (чернодробна стеатоза), гастродуоденит, колит, ентероколит, холангит, панкреатит).

Също съставките сквален, фитостероли и магнезий, които се съдържат в това масло са полезни при заболявания на сърдечносъдовата система, като варикозни вени, сърдечни пристъпи, удар, атеросклероза, хипертония, коронарна сърдечна болест, ангина, възпаление на сърцето и кръвоносните съдове (перикардит , миокардит, ендокардит, васкулит, и т.н.), диабетна ангиопатия, и други, използването на това масло може да спре възпалението в сърдечносъдовата система, да намали възможността за появата на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки. Наличието на калий, фосфор и калций помага за укрепване на миокарда.

Вкусното масло от амарант е подходящо и за дерматологични заболявания и травматични увреждания на кожата, използва се локално под формата на компреси. То ускорява зарастването на рани при суха екзема, херпес, псориазис, микоза, атопичен дерматит, трофични язви.

Поради факта, че това масло съдържа желязо, мед и лизин, които са много важни за синтеза на хемоглобин, той се използва и при анемия.

В заболявания на устната кухина и гърлото (гингивит, пародонтит, тонзилит, стоматит, пародонтит и др.) маслото от амарант трябва да се използва не само за изплакване, но винаги да се приема с храна. Така че да можете да достигнете до желания ефект.

При затлъстяване и диабет маслото от амарант помага за подобряване на метаболизма на мазнините и регулирането на кръвната захар.

Гинекология.

Както бе споменато по-горе, амарант масло, когато се използва локално подпомага заздравяването на рани и е противовъзпалително, така че е важно да се прилага и при гинекологични заболявания като миома, колпит, ендометрит, кисти, цервикална ерозия и други. Благоприятно влияние има то и на хормоналния фон на жените, следователно употребата му по време на бременност ще помогне за подобряване на състоянието на женската полова система. Но това прекрасно масло е необходимо не само за жени. То ще помогне и на мъжете да преодолеят безплодие, заболявания на простатата и еректилна дисфункция.

За очите

Амарантовото масло служи за предотвратяване на очни заболявания като катаракта, макулна дегенерация (дистрофия на макулата), гемералопия („кокоша слепота“, диабетна ретинопатия, блефарит), ксерофталмия, конюнктивит . Това се дължи на съдържанието на витамин Е, магнезий и каротеноиди.

За нервната система

Това масло е полезно за предотвратяване на деменция, при различни психични разстройства, безсъние, главоболие, за засилване на паметта и подобряване на умствените способности. Редовната употреба на масло от амарант стимулира производството на хормона серотонин, така наречения „хормон на щастието“. Затова, ако искате да сте винаги в добро настроение, не забравяйте за него. Това е наистина растение чудо.

Благодарение на неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства, също е възможно да се лекува туберкулоза , разнообразие от инфекциозни вирусни и гъбични заболявания.

Амарантовото масло съдържа голямо количество антиоксиданти, така че предотвратява развитието на ракови тумори. Все пак то допринася и за по-добра физическа рехабилитация на хора, които са били подложени на химиотерапия.

Маслото от амарант се препоръчва и за мускулна дистрофия: спомага за увеличаване на мускулната сила, както и за превенция на болести като артрит, рахит, остеопороза, остеохондроза, остеоартрит, артрит и други заболявания на костите, гръбначния стълб и ставите, тъй като укрепва костите и хрущялите, то допринася за формирането им.

За да се подсили имунната система

За да се лекуват заболявания, според дефинираното по-горе, както и за укрепване на имунната система е необходимо да се извършват следните препоръки: изпивайте 5 мл амарантово масло (1 чаена лъжичка) два пъти дневно по време на хранене (за предпочитане сутрин и вечер). Преди употреба, маслото трябва да се разклати. Провеждането на курса на лечение е веднъж месечно за профилактика на заболяванията. Този курс се препоръчва два пъти годишно, за предпочитане през есента и пролетта, когато имунната система е най-уязвима и ослабена.

Когато се прилагат локално, т.е. за дерматологични заболявания или увреждания на кожата, амарантовото масло е необходимо за намазване на засегнатите области на кожата два пъти на ден (и за предпочитане сутрин и вечер). Не забравяйте, че десет минути след намазването остатъчното от кожата трябва да бъде отстранено. След кратко време ще откриете, че болката в раната не е толкова остра, и изцелението на увредените участъци от кожата става много по-бързо.

Приложение на маслото от амарант в козметиката

Амарантовото масло се използва широко в козметиката. Тайната се крие в голямата концентрация в него, която е важна за тялото – сквален (той е неразделна част от човешката кожа). Широкото използване в козметиката на маслото, го предпазва от развитието на рак, предпазва кожата от вредни вещества, осигурява влага, така че забавя стареенето на кожата.

Масло от амарант.

Масло от амарант.

В амарантовото масло се съдържат големи количества от витамини, които също забавят процеса на стареене на кожата. Много е важно, че то, за разлика от други масла, витамините и скаваленът се проявяват в най-активната си форма.

Също така в маслото присъстват провитамин А, витамини А, В1, В2, полиненаситени мастни киселини и други вещества, които допринасят за подмладяване на кожата.

Във връзка с горното, лековитото масло от амарант се използва в козметиката за подмладяване на зряла и отпусната кожа.

Също така маслото може да се използва, ако кожата на лицето ви е суха, дехидратирана и груба, защото има по-питателни, овлажняващи и омекотяващи свойства.

Противопоказания за използването на масло от амарант

Противопоказание е индивидуална непоносимост на продукта. Това се случва, че по време на употребата на амарант масло може да се повдига и замаяни, се дължи на факта, че тялото ви е активно кислород. Също така, преди да вземе амарант масло, ако сте болен с остър и хроничен панкреатит, холецистит , камъни в жлъчката и бъбреците камъни болест, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Амарант рецепти.

Отвара от амарант

Чай от амарант.

Чай от амарант.

За приготвяне на отвара се използват изсушени листа, цветове или корени на растението амарант или смес от тях. 2 супени лъжици мляна сурова суровина се сипва в 500 мл. завряла вода, оставя се да заври и да къкри на слаб огън за 15 минути. Сваля се от огъня, изчаква се да охлади и се прецежда. Взема се отварата половин час преди хранене 3 пъти на ден.

Студена инфузия на амарант

Изсушените листа и / или цветове от амарант се добавят към студена преварена вода в съотношение от 1 до 10, т.е. 1 част листа 10 части вода, за 15-20 мин., филтруват се.

Взема се по ½ чаша половин час преди хранене 3 пъти на ден. Получената инфузия най-често се използва в случай на проблеми с храносмилателния тракт.

Гореща инфузия на амарант

За да се приготви обикновено се вземат пресни листа от растението.

1 супена лъжица смачкани листа се заливат с 250 мл. вряща вода, покрийте, и изчакайте да се охлади, и се прецежда. Взема се по 1 / 3 – 1 / 4 чаша, 2-3 пъти на ден половин час преди хранене.

Сок от амарант

Пресни листа от амарант се използват за получаване на сок. Листата старателно се измиват под течаща вода или тя се сменя няколко пъти, нарязват се на малки парченца и се прекарват през сокоизстисквачка или месомелачка, изстискайте сока.

Полученият сок се разрежда с гореща вода в съотношение 1:5 и се използва за изплакване при възпалителни процеси в устата или гърлото.

За нормална употреба сокът се смесва с течна сметана в съотношение 1:1 и се взема по супена лъжица 3 пъти на ден половин час преди хранене. Такъв метод е добре установено за лечение на диабет, при болка в областта на черния дроб, възпаление на стомаха.

Кулинарни рецепти

Най-лесният начин да се готви вкусно със зърна от амарант е да се направи каша като овесената.

Рецепта за амарантова каша: чаша зърна от амарант, чаена лъжичка канела, сол.

Каша от амарант.

Каша от амарант.

Приготвянето й е лесно:

Сипете в тенджера амарантовите зърна и добавете вода (съотношение 1:2) и загрейте да може водата да заври.

Намалете температурата и варете 20 минути. През това време, амарантът абсорбира водата. След като това се случи, трябва да изключите огъня, добавете сол, канела и се разбърква.

Амарантови котлети

Чаша червена леща;

1/2 чаша амарант;

1/2 чаша нарязан пресен кориандър;

1 кубче нарязан лук;

1 картоф или картофено пюре;

1/2 чаша галета;

Сол и пипер.

Приготвянето на котлети от амарант става лесно:

Смесете лещата в тенджера със зърната амарант. Покрийте с вода и варете 15 минути, и след това оставете да се оттича.

Сложете всичко в голяма купа и смесете с останалите съставки (с изключение на маслото). Ако съставът е твърде течен, добавете още галета.

Направете кръгли котлети и ги поставете в намазана тава. Пече се 15 минути от всяка страна при температура от 150 градуса.

Сервира се с кориандър или кетчуп.

Амарантови палачинки

Палачинки от амарант.

Палачинки от амарант.

1 чаша амарантово брашно;

¼ чаша препечен бадеми;

½ чаена лъжица канела;

1 чаена лъжица сода;

¼ чаша мед;

2 супени лъжици лимонов сок.

Приготвяне:

Смесете брашното, бадемите, содата и канелата. Отделно се смесват с вода, лимоновия сок, маслото и медя. Всички заедно се разбъркват добре в купа.

Загряват се на умерен огън леко намазана тава. Вземете тестото с помощта на черпак и го запържете от двете страни.

Как да изберем продукт

Зърната могат да бъдат намерени в повечето супермаркети или магазини за здравословни храни. Преди да ги купите, трябва да разгледате състава, който е посочен на етикета.

В продажбата постъпват семена с различна степен на чистота. Желателно е да се избере добре почистено зърно (99% чистота).

Понякога можете да се натъкнете на шрот от амарант. Такова зърно няма никаква стойност за тялото. Също шрот се продава под вида на брашно.

Качествените зърна имат бледожълт цвят и гладка повърхност.

Как да се употребява чудодейният амарант?

По една чаша на ден за закуска, обяд или вечеря.

Брашното и зърното от амарант се съхранява в плътно затворен съд по рафтовете до шест месеца.

Пуканки от амарант.

Амарантът също може да се изпържи и така се получава нещо като пуканки. Вземете сух тиган или тенджера, загрейте върху сухата повърхност супена лъжица амарант. Разбъркайте семената, докато не се превърнат в пуканки. Тях можете да съчетаете със сушени плодове, ядки и мед и така се получава превъзходно здравословно мюсли за закуска, подходяща и за най-малките. Препечените семена като пуканки могат да се смесват с мед, меласа или шоколад.

Киноа и амарант.

Южноамериканските индианци започват да отглеждат киноа преди повече от три хиляди години. Тази псевдозърнова култура е основата на тяхната национална кухня. Въпреки това, след завладяването на Америка от европейците растението киноа е незаслужено забравено. Днес на тази култура, която няма равна сред другите зърна, се обръща внимание от ООН, от която обявиха 2013 г. За година на растението киноа.

Киноа

Киноа

Това растение го наричат „изгубената от инките зърнена култура“. В планинските райони на Перу и Боливия се отглеждат от 3 000 години. То се смята за свещено растение, отглеждането му е придружено със специални церемонии, както имаше и за амаранта, но може да са без човешка кръв.

Как се приготвя?

Киноа се вари като ориз и това е забележително, че се сварява два пъти по-бързо и като ориза при готвенето се увеличава 4 пъти. Използва се в супи и салати, от него се приготвят основни ястия (яхнии, зеленчуци). Прави се брашно за печене на питки, хляб и сладкиши. Бързо приготвени, изделията от него имат приятен вкус и подхождат добре с всички зеленчуци, боб, месо. За да се отърве от горчивия вкус на киноа е необходимо преди готвене да се накисва във вода за няколко часа и след това да се изплакне обилно с вода или друг вариант е много дълго и внимателно да се измива. Самият му вкус е много нежен и мек. Също така, може да се направи да покълне: 1-1,5 см кълнове поникват за 1,5-2 дни, в топла стая.

Общото с коментираното растение амарант е, че имат сходни полезни свойства и висока хранителна стойност.

Употребата на киноа е в пъти по-добра от други зърнени култури. Характеризира се с високо съдържание на протеини, средно 16.2% (в сравнение с 7,5% в ориз, просо 9.9%, 11-14% в пшеница, царевица, 3.5%). За разлика от пшеницата и ориза, съдържа малко количество лизин, аминокиселинния състав на протеините в киноа са балансирани и много близки до състава на млечните протеини, броят на аминокиселините е до 20 вида. Това означава, че съдържа целия набор от основни аминокиселини – киноа напълно компенсира липсата на месо в диетата на вегетарианците. Киноа се нарича още второ майчино мляко, тъй като се абсорбира почти напълно от организма.

Вълшебният амарант – чудодейно зърно носещо здраве и щастие.

Вълшебният амарант – чудодейно зърно носещо здраве и щастие.

Витамините и минералите, които се съдържат в него са в пълен размер, не само в обвивката на семената от киноа, но също така и в ядрото. Зърната съдържат всички незаменими аминокиселини, необходими за правилното развитие и за правилното функциониране на тялото ни. Освен това, културата киноа разполага с високо съдържание на фибри, които нормализират храносмилането и помагат за извеждане на холестерола от организма, както и магнезий, който осигурява здрава сърдечносъдова система. В допълнение към всичко в зърната от коноа няма глутен както и при амаранта, от непоносимост, към който страдат много хора.

Амарант цена.

Като модерен диетичен продукт, амарантът е доста скъп. От магазин ”Зоя” например предлагат био амарант в опковка от 45 г на цена 8,95 лева. zoya.bg

В същата фирма педлагат и 1 килограм насипен био амарант за 6,50 лева, но към днешна дата – 3 май 2017 г. са в очакване да получат стока.

От фирма ТИТ – titbg.com, предлагат 530 грама за 3,55 лева марка БИО СВЯТ.

От Аптеки Фрамар предлагат 500 грама амарант за 4,60 лева. apteka.framar.bg.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *