Въшки в косите – как да се отървем от тях?

Какво представляват досадните въшки и как да се отървем от тях с медикаменти и домашни средства? Видове въшки и как изглеждат те!

Съдържание на статията: Въшки. Как изглеждат въшките. Как да се отървем от въшките. Въшки лечение. Спрей против въшки. Газ мас и оцет против въшки. Шампоан против въшки. Лосион против въшки.

Въшки.

Често човешката кожа получава увреждане, което се причинява от паразити – добре познатите ни въшки. Факт е, че голяма част от хората си мислят, че появяването им е останало в миналото, но както сами разбирате в действителност, и в нашето време те са доста често срещано явление.

Много от нас си спомнят „лоши моменти“ в детството си, когато техните родители, баби и дядовци са ги били лекували с мазане на главата с бензин и отгоре са слагали торби, а след това са били търсили дълго и уморително останалите въшки и гниди в косата. Но това е в най-добрия случай, защото са изпитвали срам, особено за момичетата, когато е трябвало да се острижат цялата коса, за да направи по-лесно премахването на непоносимите паразити.

Главови въшки

Главови въшки

Най-често с въшки се заразяват децата, но ги пренасят на възрастните и така и те страдат.

“Демир

В претъпканите места на пребиваване, където процъфтяват нехигиенични условия, се случва почти винаги разнасянето на въшки (асоциални многодетни цигански лагери, приюти за хора без фиксирани жилища, села, където не е осигурен нормален достъп до вода за хигиенни нужди и т.н.).

Честите огнища на въшки са в организираните групи от деца (това са летни лагери, домове за сираци, училища-интернати, детски градини, начални училищни класове, включително и тези, определени за елитни институции, и подобни на тях). Но затворените групи за възрастни, също могат да бъдат и „огнища за разпространение на въшки”: казарми, центрове за задържане, психиатрични болници и т. н..

Най-много на бездомните хора в големите градове им се случва да допринесат за разпространението на какви ли не видове паразити и сред „нощните пеперуди“, които често са източник на срамните въшки.

В историята на не малко от фактите, са описани епидемии от въшки, това е доста древна и добре позната болест. Херодот (5 век пр. Хр.), описва необходимостта да се обръснат мъжете с висок ранг, защото по този начин въшките няма да се застопорят при тях.

Учените вярват, че гадните въшки живеят и са живели на Земята от толкова много години, колкото е съответният период, откакто има живи хора.

В много класически литературни произведения от цял свят също са описвани сцените, свързана с главовите въшки (М. Шолохов, Толстой, Уилям Шекспир, Чехов, Гогол, Солженицин, Р. Артур и много други класици).

В Библията се споменава за въшките, когато Бог изпраща Мойсей и Аарон да изискват в Негово име освобождение на евреите от фараона, и разрешение да ги пусне в пустинята да направят богослужение, а той отказва, и тогава египетската земя е поразена от въшки. Интересното е, че Бог казва на двамата братя Мойсей и Аарон да ударят земната пръст и тя се превърнала във въшки, нещо, което египетските магьосници не могли да имитират.

Особено високо разпространение на въшки се получава по време на войни, глад, природни бедствия. Но те самите не са толкова опасни, колкото инфекциите, които разнасят. Описани са много исторически факти, сочещи към факта, че по време на войните, голямата част от войниците не са загинали от раните си, но от тиф, разпространен от въшки.

Малко статистически данни! 

Въшливостта е често срещана из нашия свят навсякъде, и успешното развитите страни не са изключение. По данни на Световната здравна организация, ежегодно милиарди хора, без да искат влизат в контакт с преносители на въшки. Освен това всеки втори е претърпял тази беда върху себе си поне веднъж в живота си.

По официалните данни да се предпазите точно от „въшливостта“ е почти невъзможно, и по тази причина повечето хора не се стремят да търсят лечение от епидемията в здравните заведения, както и сами по себе си да се справят с паразитите у дома си. В края на краищата, всички знаят, че проблемът е много деликатен и интимен и затова хората се страхуват да споделят за него, за публичност.

Интересни факти! 

Хората от черната раса по-рядко се заразяват с въшки, отколкото хората с „бяла кожа“, което според някои, вероятно това се дължи на факта, че по-тъмната кожа е по-дебела, адаптирана към специфичните климатични условия, и е по-трудно да я захапят въшките.

Епидемиите от въшки са по-често явление в бедните страни с твърде лоша и недоспустима хигиена (като Африка, Бангладеш, Пакистан, Индия и т.н.).

Въшките остават в гостоприемника (човека), когато температурата на неговата тяло пада значително (като в случай на смърт), или те го напускат, когато тя се увеличава (треска от различен произход). Специалистите са установили, че за въшките най-комфортната температура е тази между 33 и 36 градуса по Целзий. Освен това те не остават и не оцеляват дълго време извън гостоприемника си, защото смучат кръв.

Паразитите, които разглеждане по класификация са от подклас двукрили насекоми, но всъщност те не разполагат с никакви крила, но вместо това имат сходна структура на тръбата за дишане с двукрилите насекоми. Както изглежда според учените, летящите насекоми са родственици и предшественици на въшките, но не се знае.

Най-често срещаните митове за въшки!

Мит №1: ”Въшките – това е болест на бедните”. От коментираните въшки не е защитен никой, както и за напълно изолиране от външния свят нищо не помага, дори и парите.

Мит №2: ”Въшките не засягат хората с боядисана коса“. За въшките косата е абсолютно без вкус, а кожата, тъй като се хранят с кръв, така че боядисаната коса не е бариера за тях. И освен това, ако в човек вече са се настанили въшки, при боядисване на коса с амоняк, той е в състояние частично да убие паразитите.

Мит №3: ”Въшките пренасят ХИВ“. За щастие, нито въшките, нито някои други насекоми, не страдат от ХИВ, по поради факта, че  вирусът много бързо се унищожава от ензимната им система на разглежданите въшки или комарите.

Мит №4: ”Въшките имат предпочитание към специална кръвна група“. За тези паразити абсолютно не е важна кръвната група, и те според изследователите, имат предпочитание да опитат напълно от всяко „меню от нашата кръв.“

Мит №5: ”Въшките могат да се предават от животни”. По животните могат да се разнасят и въшки, но от различен вид, както и причинителят на въшки, и човешките срамни въшки живеят само върху човешкото тяло, така и обратното, въшките от животните не се пренасят по хората. Интересно! За много животни, са характерни особен вид въшки, например по камилите, слоновете елените, тюлени, зайци, въшки по прасета и така нататък.

Мит №6: ”Въшките скачат или летят от човек на човек, както е известно.“ Анатомията на въшките не позволява, те да се движат чрез летене или скачане, а само един начин – те пълзят при скорост от 23 см в минута. Поради тази причина въшките се прехвърлят чрез директен контакт от човек или чрез ползване на общи предмети.

Мит №7: ”Срамните въшки се прехвърлят само по време на полов контакт“. Въпреки, че сексът е главният път на пренасяне на срамните въшки, гадният вид паразити могат да се качват и да обитават за кратко време  на обществени места (басейни и бани) и да се предават освен това и при контакт с нашите лични вещи за хигиена.

Мит №8: «Въшките обичат само дългите коси“. Паразитите по косата просто се придържат към нея, и имат възможен достъп до човешката кожа, така, че достатъчната дължина на косата е само 3-4 мм.

Мит №9: ”Въшките предпочитат само като мръсните коси“. Но в действителност въшките предпочитат чистият скалп, тъй поради факта, че е по-лесно да проникнат в кожата, без да пробиват дебелия слой от себум.

Мит №10: ”Въшките проникват в човешката кожа“. Това също е погрешно, въшките не могат да проникнат през кожата, тяхната анатомия им позволява да се придържат към косата или нейните тъкани, живеят там, спят и се възпроизвеждат, а човешката кожа е само „падина“.

Мит №11: ”Смята се, че главовите въшки могат да бъдат напълно третирани с помощта на гъст гребен“ . Механично отстраняване на паразитите и техните гниди дава ефективност само 40%, докато химичните методи (използването на инсектициди) имат успеваемост 98%.

Мит №12: ”Въшките не могат да оцелеят без човека“. Въшките могат да живеят без кръв в заобикалящата ги среда само до седмица, като през това време е много лесно да си намерят нова жертва. Много често хората лежат по красивите плажове, където в пясъка ги чакат паразити или при използване на „обществени възглавници“ (в детски групи, болници и т.н.).

Мит №13: ”Появата на въшки – въшливостта, е просто неприятно заболяване, разваляне на естетиката на тялото, и след третирането им със специални препарати за тях, може да се забрави“. В действителност много жалко, че това не е изобщо така. В малките деца, бременните жени, алергичните хора, и тези с понижен имунитет, въшките могат да оставят усложнения на хронични заболявания по кожата, а също и да провокират изразена алергична реакция. Освен това те носят твърде опасни инфекции – рецидивиращи трески и тиф.

Мит №14: ”Алкохолът в кръвта е най-доброто предпазно средство срещу много паразити“. На тази тема специални проучвания не са провеждани, но данните от статистиката показват, че хората, които имат зависимост от наркотици и алкохол, често страдат от въшки, дори повече, отколкото другите хората без техните лоши навици.

Мит №15: ”Въшките обичат пърхота, така както се хранят с люспите на епидермиса“. Въшките са кръвосмучещи паразити, и не се хранят с никакви други секрети, също и части от нашите тела.

Как изглеждат въшките.

Структура на въшките
Човешките и срамните въшки се отнасят към малките, смучещи, клас вторично безкрили паразитни насекоми, паразитиращи само върху човешкото тяло.

За да паразитират удобно върху хората, човешките кожни въшки имат специални адаптации:

– плосък корпус;

– малки закрепващи лапи по крачетата, в техния край имат специална подвижни нокти, които позволяват да се придържат в косата или кожата на човека (нещо подобно на нокът);

– малки размери;

– пробивно-смучещ апарат – устройство за пробиване на кожата. за екстракция на кръв от гостоприемника;

– възможност за прикрепване на яйцата (гнидите) по косата или мъха, което им позволява въшки се размножават „без загуби“;

– дихателният апарат не се намира на главата, а на корема, за да не разсейва въшките при хранене;

– външна обвивка – хитинов слой, който е твърд, обхващащ по-голямата част от тялото на въшките, чиято основна функция е да се защити въшката от механични, физични и химични фактори;

– в срамните въшки има допълнителни израстъци с влакна на корема и краката, и са по-развити от долната част на краката, и са с по-големи усукани нокти, които им позволяват да паразитират върху кожата, когато тя е с по-малко космено покритие, отколкото е това върху кожата на главата;

– обонятелната система е под формата на антени, всеки вид се привлича от специални миризми чрез жлезите, разположени на определена част от кожата на човека, и с това се определя местоположението на паразитиране на един или друг вид въшки.

Особеност Въшки на главата Дрешни въшки Срамни въшки
Размердо 1,5 мм 2-4 мм до 3 мм
Цвят От бял и сив до жълт, кафяв и червен (в зависимост от степента на ситост).Сив цвят, по-тъмните въшки са по главата. Тъмнокафяв.
Форма удължена удължена кръгла и плоска
Структурни характеристики Малки, тънки крака. По-големи от главовите въшки, краката по-дебели, по-развити нокти. По-широко тяло за сметка на гръдния отдел. По корема допълнителни придатъци въси. Долната двойка крака най-развитите, ноктите им са по-големия и усукан.
Място на паразитиране върху човешкото тяло Скалп. На човешкото тяло, върху дрехи или спално бельо. Окосмената част на гениталиите, ануса, по-рядко, в напреднали случаи, подмишниците, вежди, мустаци, брада, мигли.
Заболявания, които причиняват въшките Въшливост по главата. Въшливост по дрехите и тялото. По външните полови органи, или въшливост на пубиса.
Продължителността на жизнения цикъл: женски въшки мъжки въшки женски до 40 дни, мъжки до 25 дни. женски до 46 дни, мъжки до 32 дни. женски до 17 дни, мъжки до 22 дни.
Как изглеждат въшките
Място на снасяне на гнидите По цялата дължина на косата По човешки дрехи, особено в гънките по шевовете, често не всички са видими с невъоръжено око. На космите, които са възможно най-близо до човешкото тяло, по космените фоликули.
Брой на гнидите, снесени за един ден до 4 и още от 6 до 14 средно 3
Как изглеждат гнидите
Източник на инфекция От тиф, Волинска или окопна треска. Главовите въшки е по-малко вероятно да предават инфекциозни агенти, отколкото дрешните въшки. От тиф, Волинска или окопна треска. Главовите въшки е по-малко вероятно да предават инфекциозни агенти, отколкото дрешните въшки. Срамните въшки инфекции не могат да понасят.

Телата на въшките се състоят от отделите:

Трита вида въшки

Трита вида въшки

– Главата има форма на ромб, на който са разположение части на устата, чифт антени и прости очи, органи на обонянието и на осезанието.

– Гърдите имат форма на трапец, към който са прикрепени три двойки крака с нокти в краищата, в гърдите се намира и дихателният апарат.

– Коремът има формата на овал или кръг, разпределен в девет сегмента. В сегментите от 3-ти до 8-ми влизат порите на трахеята, а в деветия сегмент се намира краят на храносмилателната тръба, чрез който се освобождават фекалиите, имащи вид на черни малки пръчици. В изпражненията на човешките въшки могат да се съдържат патогени (тиф, рецидивираща треска), които при надраскване или разчесване на кожата, могат да попаднат в кръвта на човека. На корема се намират и гениталиите на въшките. Женските в деветия сегмент имат генитален отвор с половите органи (gonopodium), който в края на корема е раздвоен. Гоноподиумът може да бъде фиксиран върху косата и да се прилепи за нея с лепкава като лепило течност, при което гнидите здраво са прикрепени към косата или към мъх. На мъжките индивиди краят на корема е заоблен като в деветия сегмент имат генитален отвор, който е пенисът, представляващ лента от хитин.

Схематично представяне на структурата на тялото и смучещия апарат на въшките. 

Устата на въшките са разположени в специално влагалище.

Компоненти на смучещия апарат на въшките: 

– гърлен отвор, в който са разположени кукички от хитин, с негова помощ въшките се придържат към човешката кожа при смучене на кръв;

– стилети – три иглички, които са комбинирани в жило, предназначено да пробива кожата;

– фаринксова тръба – притежава способността да пулсира, подобно на механизмът за помпа засмуква кръв от устната кухина и тя отива в чревната тръбата.

При смучене гадните въшки променят своята позиция в перпендикулярно положение по отношение на повърхността на кожата.

Жизнен цикъл на въшките

– Оплождане – веднага след преминаването на ларвите във възрастни индивиди.

– Снасянето на яйца става два дни след оплождането. Те могат да снасят яйца и без оплождане, но те са „празни“. При това се освобождава от гоноподиума лепкава маса, предназначена за адхезия към косата или към мъха на кожата.

– Гниди – яйцата на въшките са с овална форма, с малки размери до 1 мм, с цвят на слама. Най-отгоре имат капак, чрез който се излюпват ларвите. Гнидите са прикрепен към косата с помощта на лепкава маса, която се образува от стигмата на яйцето и се явява понастоящем като тяхно гнездо. Времето на зреене на гнидите е от 4 до 13 дни.

– Ларвите преминават през три етапа: първи, втори и трети на бебетата на въшките наречени нимфи. Всеки етап от развитието на нимфите продължава от 1 до 5 дни.

Нимфите се различават по големина, по структура, подобна на тези при възрастните, но не са в състояние да се размножават. В края на всеки етап те сменят своето хитиново покритие. След сменянето му на третия етап, нимфите стават възрастни.

Така изглеждат кръвосмучещите въшки

Така изглеждат кръвосмучещите въшки

Ларвите започват почти веднага да се хранят след излюпването (след половин час), и храненето е както при всички деца, често до 8 пъти на ден.

Възрастен паразит (имаго) – полово зрели въшки, които са в състояние да се възпроизвеждат. Имаго се хранят по 2-3 пъти на ден, приема на храна продължава от 3 до 10 минути.

Оптимални условия за живот, размножаване и узряване на въшките:

– паразитиране върху човешкото тяло;

– температура от 22 до 45оС, оптимална – 32 до 36оС ;

– влажност – от 70 до 80%, по-влажният въздух е по-добър за паразитите.

Условия, при които въшките престават да се размножават:

– в условията на околната среда извън човека;

– продължителна треска (малария, жълта треска, сепсис и други условия);

– понижаване на телесната температура от най-малко 22оС (след смъртта на гостоприемника);

– влажност по-малко от 20-30%;

– въздействието на инсектициди (химикали да убиват насекоми).

Оцеляване в околната среда:

– във вода – 2 дни;

– понякога като „закуска“ временно да паразитират и да се въдят върху зайци, прасета и други животни, но това може да доведе до смъртта им;

– на предмети и тъкани – от около 12 часа до 10 дни, в зависимост от температурата и влажността.

Условията, при които загиват въшките

– дълъг престой извън човешкото тяло (повече от 10 дни в неблагоприятни условия на температура и сух въздух – от 12 часа);

– използването на специални инсектициди;

– термична обработка с високи температури (на чужди обекти, които не са на човешкото тяло) на дрехи например или върху други предмети – кипене, гладене, парене;

– замразяване при ниски температури.

Методи за прехвърляне на въшките

Източник на заразяване с въшки са хората, върху които паразитират въшките, независимо от степента на заселване в него и размножаване.

– Начинът на заразяване е – тесен контакт с човек, страдащ от въшки, в който въшките обхождат косата, тялото или вещите на здрав човек, може случайно (или специално) попадане на паразити от стария домакин на новия. Главовите въшки се прехвърлят много лесно.

– Предаване чрез предмети за бита, хигиената и косата: кърпи, гребени и гъби; шноли, гумени ленти; носими елементи, шапки (включително качулки), шалове; възглавници, матраци и други. След използване на предметите с въшки, заразените хора могат да ги съхраняват в себе си, без да знаят и да заразяват други с тях. В предметите и нещата могат също така да узреят гнидите, които в крайна сметка ще се превърнат във възрастни. Най-често те се прехвърлят чрез шапки по главата и през бельото за срамните въшки.

– Сексуалният път на предаване е основният път за заразяване със срамните въшки. Когато са в близък контакт със срамните области те пропълзяват върху новия гостоприемник

– Чрез вода – на места за масово къпане на хора (плажове на реки, езера, море, басейни). Във водата, въшки могат да живеят в продължение на около 2 дни, така че ако плувате в такава вода, в която е имало един или повече човека с въшки, доста вероятно е да станете новият им гостоприемник. Също така, въшките могат да изпълзят от пясъка на плажа и от пясъчника.

След контакт с новия собственик въшките се движат към любимите места лесно достъпни за паразитизъм. В зависимост от етапа на неговия жизнен цикъл (ларва или имаго), едновременно или след узряването, започват да се снасят гниди и да се размножават. Всяка възрастна въшка ежедневно снася яйца през целия си живот: главови въшки – до 4 броя на ден, дрешни въшки – до 16 броя, срамни въшки – до 3 броя.

Всяка женска по време на възрастното й съществуване снася гниди, от които се раждат въшки от няколко десетки до двеста деца. По този начин, „уредили“ се на новия гостоприемник, въшките бързо са готови да се прехвърлят на други.

Най-бързо разпространение имат главовите и дрешните въшки в места претъпкани с хора (детски групи, обществен транспорт, хостела, в общини, казарми, затвори и т.н.). Същото се отнася и за райони с лоша хигиена, където няма грижи за тялото, хигиена, здравеопазване (местообитания бездомни, асоциални семейства, затвори, заслони, места, където няма свободен достъп до вода).

Главовите въшки и дрешните въшки се разпространяват най-бързо.

Местата, където въшките са установени в най-малко един човек, са наречени огнища на епидемия.

Епидемията от въшки е разпространението им, което надвишава с няколко пъти по честота характерното за даден регион и време на годината. Прагът на епидемия от въшки за всеки регион или страна е различен.

Защо децата често страдат от въшки? Децата са в ежедневен контакт с други деца, в същото време, по време на игрите, те не спазват дистанцията по отношение един към друг. Те могат също да объркат своите лични вещи за хигиена или неща с непознати, да спят взаимно на възглавниците с въшки, паразитите също могат да останат на играчките (особено меките).

Как да се отървем от въшките.

Как да открием въшките – симптоми на въшливост

Паразитните въшки на главата причиняват доста силен сърбеж на кожата, който е най-интензивен в областта на горната част на черепа, зад врата, зад ушите. Поради постоянния сърбеж, децата стават по-капризни и неспокойни, постоянно драскат главите си и спят зле.

Продуктите от жизнената активност на въшките попадат върху кожата на лицето и шията и водят до появата на еритема, везикули, папули, които могат да наподобават характера на хроничен дерматит при продължително отсъствие на лечение със средства против въшки. Ако попадне инфекция през раните на кожата се появява вторична пиодермия, и с нейното значително разпространение могат да се увеличат лимфните възли.

Срамните и дрешните въшки при децата са рядко явление. Симптомите са подобни на главовите въшки и се различават само в локализацията – при половите въшки, страдат кожата на пубната област и гениталните органи, при дрешните има сърбеж и разчесване на цялото тяло.

Открийте въшките с визуален преглед на скалпа. В детските организирани групи изследването на деца за въшки се извършва редовно от здравен работник или от лекаря, но родителите трябва да гледат и на детето, независимо дали посещава учебната институция или не.

Основни признаци, които могат да се провокират от въшките:

Малки рани, подуване по кожата на шията, раменете, главата

Гниди – те са прозрачни или бели микро точки, които се прикрепят към косата под ъгъл.

За да прегледате детето, то трябва да седне на стол под източник на ярка светлина. Ако косата е дълга, нишките се разделят една от друга с тънък гребен и се инспектират. Живите въшки, независимо от техния малък размер, лесно се откриват при изследване, могат да се открият и мъртви индивиди. На повърхността на кожата могат да се намерят при разчесване на кожата, синкави петна.

Гнидите често са объркани с пърхота, но за разлика от него, те са трудни за отстраняване от косата и когато се смачкат между ноктите създават типичен звук на пукване.

В медицинска обстановка се използва специална лампа за диагностициране на въшливост, при която живите въшки сияят със синя флуоресцентна светлина.

Въшки лечение.

Лечението на въшливостта се заключава в пълното унищожаване на гнидите, а всъщност и на въшките. Отделният тип въшки определя специфичен подход при избора на лечение. За да изберете най-ефективното лекарство за въшки, можете да се консултирате с дерматолог.

Сега нека накратко да се съсредоточим върху видовете въшливост, по-точно върху това, какво лечение може да се приложи към всеки от вариантите и какви са основните принципи, използвани в борбата срещу болестта.

Лечение от главови въшки

За лечение на този тип днес могат да се използват много различни лекарства, предлагани в аптеките. Това са специални аерозоли, мехлеми, шампоани и т.н. (Веда-2, NOC, Medifoks, Lauri  Pair plus и други). Сред класическите медикаменти, които обикновено се използват са суспензия от бензилбензоат (като цяло лекарството се използва при лечението на краста и макар че често е използвано по-рано при въшливост, днес е по-добре е да се откажете от неговото използване), борова маз (5%) и метални гребени с гъсто разположение на зъбците. Важно е да се има предвид, че дори постигането на постоянен видим ефект, борбата срещу паразитите се съпровожда от факта, че някои от гнидите често оцеляват, така че тяхното механично отстраняване е важна част от лечението.

Независимо от лекарствата, използвани за лечение на въшливост, е важно да се следват инструкциите им, тъй като тези лекарства са доста токсични. Като се има предвид тяхната характеристика, употребата им е противопоказана по време на бременност, както и при кърмене, а използването им също е изключено за лечение на деца, пациенти с алергии и с някои заболявания на дихателната система.

След използване на което и да е от средствата за въшливост, задължително е да се направи разресване на косите, за което се използва често използван метален гребен. Също така можете да отстранявате всяка въшка с ръка, въпреки че тази дейност е трудоемка, изискваща значително време. Максималната ефективност се постига, когато се използват гребени с минимална стъпка между зъбите. Като се има предвид особеността, че фиксирането на зъбчетата за въшки в първите 3-5 сантиметра от корените на косата, е важно да се обърне внимание на тази част от косата в лечението. За да се улесни разресването, можете да използвате масло или балсам, поради това, което ще се постигне „плъзгащ ефект“, и по този начин ще бъде по-лесно да се премахне нишката. Възможно е да се отървем от паразити, използващи маслиново масло, използването му ще има противовъзпалителен ефект с едновременно лечение, насочено към зарастване на рани.

Също толкова важна част от борбата срещу главовите въшки е запазването на чисто личното бельо на човек, заразен с паразити. Бельото е необходимо да се вари и изглади, по-специално внимание трябва да се обърне на чаршафи, възглавници, калъфки за възглавници, кърпи и т.н. Членовете на семейството на заразеното лице също подлежат на проверка. Децата в детската градина и съучениците също подлежат на проверка за евентуална инфекция. Традиционната медицина определя ефективността на радикалния начин за борба с въшките, при която пациентът напълно отрязва косата от главата. След извършване на всякакъв вид лечение, се изключват посещенията на определени обществени места (детска градина, работа, магазини и други), за период от два дни.

Лечение от епидемични въшки

В този случай борбата срещу педикулозата се основава на две основни направления. Първата е да се обръсне косата на всички възможни места и след това да се дезинфекцират ухапванията, за да се избегне възможността от инфекция, за която се използва 5% борен мехлем. Що се отнася до нея, тук ще бъде необходимо да се премахнат паразитите от веждите и миглите с помощта на ноктите. Допълнителна ефикасност на лечението се постига чрез използване на аерозол с разпръскване, който включва естествени пиретрини, които имат педикулоциден ефект (т.е. действие срещу въшки).

Лечение от дрешни въшки

Дрехите на заразеното лице се подлагат на обработка с пара или кипене, тъй като при обикновените режими с ниска температура е трудно да се постигне добър резултат. След високотемпературно третиране, дрехите се държат за една седмица на вентилация. Като друг метод се прилага инсектицидно лечение, след което и дрехите също се вентилират за период от около седмица. Най-ефективният метод в този случай е методът за дезинфекция на бельо и дрехи в условията на паро-формалинова камера, което е доста ефективно в резултатите поради комбинация от химическа и високотемпературна обработка.

При обработката на дрехите е важно да се вземе предвид факта, че гнидите на въшките могат да са смесени в дебели стави и гънки, поради което топлинната обработка, получена при недостатъчен обем, ще позволи на паразитите да съществуват. Въз основа на общото епидемиологично значение на дрешните въшки и също така на базата, че фиксирането на гнидите може да се извърши не само върху купчината дрехи, но и върху кожата на човек (в рамките на космите на косата), преобладаването на процеса може да наложи разрешаване на проблема не само за извършване на дезинсекция на дрехите, но и за дезинсекция на самия пациент с помощта на подходящи лекарства.

Въшки при деца

Децата най-често са изложени на въшки. Първото действие в този случай е изолирането на заразеното дете от здравите деца, както и носенето на козметика преди началото на подходящото лечение. Тук отново е важно да запомните, че средствата за педикулоза са токсични, затова ги използвайте внимателно, в съответствие с инструкциите, и избягвайте тяхното попадане в носа, устата и очите. В случай, че по време на употребата на дадено лекарство на дете има позиви за повръщане, трябва да спрете да го използвате веднага, измийте го и се свържете с лекар.

Народни средства за въшки

Въшки в косите – как да се отървем от тях?

Въшки в косите – как да се отървем от тях?

Народни средства за борба с паразитите също често се използват в практиката. Те са не по-малко, ефективни, колкото средствата, продавани в аптеките, но освен това, и не винаги са по-малко токсични.

Ето и основните варианти:

Домашен сапун с добавен керосин (50/50), разтворът се разрежда с вода в съотношение 1:10, като се използват 10м мл за литър вода;

Керосин + слънчогледово масло (50/50);

9%-ен оцет разрежда се с вода до концентрация от 4.5%;

дихлорвос;

Сок от червена боровинка (достатъчно ефективно средство за ефекти срещу гнидите, дължащи се на органичните киселини, които се намират в обвивките на разтворените червени боровинки);

Катранен сапун (ефективност експозиция се постига благодарение на повишената алкална концентрация) и така нататък.

Това означава, че популярната практика на прилагане на сапун на прах, през 60-те години за борба с паразити не е приложима, тъй като има изключително висока степен на вредност за човека и околната среда около него, ДДТ инсектицид. Използването на етерични масла (например лавандула, чаено дърво) – те се прилагат върху косата, но този метод не е лечебен и профилактичен, използван е, за да се изключи възможността от заразяване с въшки.

Разглеждането на изключенията от вариантите, народни средства имат и някои недостатъци. Например, съдържащите керосин средства и самият керосин са наистина запалими, в допълнение, те имат негативен ефект върху общото състояние на пубиса, който е труден да се измие, и труден за разресване. Също така има отрицателно въздействие и оцета, действието, на който изсушава косата, и във форма на по-концентриран разтвор може да предизвика тежки изгаряния. Инструменти като „дихлорвосът“ и други подобни са силно токсични, защото има възможност за отравяне.

Спрей против въшки.

Едно съвременно средство против главови въшки е спреят ХЕДРИН ПРОТЕКТ & ГОУ, който е предназначен за превантивна обработка на косата срещу появата им. Той е на водна основа и се нанася върху мокра или суха коса, след измиване с шампоан. Препоръчва се 2 пъти седмично да се използва след измива на косата с шампоан, ако е мокра косата просто да се избърше с кърпа. Цената, на която се предлага от  apteka.framar.bg е 15,50 лева. Унищожава въшките преди да се е получила инфекция.

Спрей Паранит е друг продукт срещу въшки, с който трябва да внимава, тъй като има токсични вещества. Не трябва да се ползва върху деца под 2 години, и за алергични хора. За бременни жени и кърмачките няма противопоказания, но трябва да потърсят съвет от лекар. Съдържа диметикон и минерално масло. Цената предложена от apteka.framar.bg е 25 лева за 100 мл спрей.

Газ мас и оцет против въшки.

Шампоан против въшки.

Шампоан Паранит против въшки е един от най-препоръчваните и известните. Той не съдържа опасните инсектициди, и това е от полза въшките да не развият резистентност към неговите съставки. Нанася се върху суха коса и се масажира кожата на главата с него. Стои така 10 минути и се измива косата с него и изплакнете с много вода. Ако се забележат въшки след това по касата, се отстраняват с ръка или с гребен. Цената предложена от apteka.framar.bg е 25 лева за 200 мл шампоан. Да не се прилага върху деца под 2 години. За бременни и кърмачки също няма противопоказания, но трябва да се съветват с лекар дали да го ползват.

Лосион против въшки.

Най-популярен е лосиниът против въшки Виприн, който се предлага с гребен от apteka.framar.bg, а цената е 8,50 лева за 100 мл лосион. Съдържа Dimethicone и други съставки. Първи се слага бяла кърпа по раменете, за да се виждат падналите въшки и се намокря косата с лосиона, която се разресва с гребена с едрата му част и се оставя за 30 минути да престои. Отново се разресва и се измива.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *