В жегата най-много страдат сърцето и стомахът

Сърдечносъдовите болести. Горещината е вредна дори за здравото сърце – то изтласква кръв­та в ускорен режим, а та­ка се учестява пулсът и се повишава кръвното наляга­не. Заради обезводняването кръвта се сгъстява, не е добре наситена с кислород, а това може да провокира хипоксия, припадъци, ин­фаркт и инсулт. Затова редовно си вземайте хапчетата, предписани от лекарите.

Винаги си носете нитроглицерин. В горещи­те дни ограничете физичес­ката активност. Носете шапка. Намалете употре­бата на мазна храна, не до­пускайте обезводняване на организма, пийте доста­тъчно течности. И много внимавайте с водните про­цедури – студената вода е опасна за тези, които са склонни към спазми на кръ­воносните съдове.

Хипертиреоидоза. Слънчевата радиация, го­рещото време и излишъкът от йод (на морето напри­мер) повишава активност­та на щитовидната жлеза. Засилената изработка на хормони се превръща в пус­ков механизъм за възниква­не на хипертиреоидоза.

Симптомите: колебания в настроението, учестено сърцебиене, отоци около очите (след време изпък­ват), отслабване при пови­шен апетит, постоянна жажда, учестено уринира­не, тремор на ръцете, ко­сопад. Изисква се дълго и се­риозно лечение под наблю­дението на специалисти. Затова се пазете от слън­цето.

Аероотит, бароотит. Това може да се случи, ако пътувате със самолет с лека хрема или обострена алергия. Така по време на полета се уве­личава рискът инфекция­та от носоглътката да попадне в средното ухо.

Първите симптоми: понижен слух, болки, шум в уши­те. За профилактика капвайте в носа си съдосвиващи капки. Бароотит развиват тези, които не уме­ят да се гмуркат или го правят преди да е преми­нала простудата. Затова от време на време преглъ­щайте, а като излезете на брега, изкарайте водата от ушите си. Ако страда­те от хроничен отит, пре­ди къпане си сложете па­мучни тампончета с вазе­лин.

Миозит. Възниква при тези, които обичат да спят на климатик или пре­карват дълго време близо до него – това е все едно да седите до отворен прозо­рец през зимата. Като се събудите, усещате как мускулите болят, а след интензивна физическа ра­бота не можете да ги до­коснете, болките се уве­личават, а с времето нараства и мускулната сла­бост. Вземете мерки да се оправите – наблегнете на масажите, сгряващите процедури, спиртовите компреси и противовъзпалителните настойки.

“Фигурин

Кожните инфекции. През лятото ходим разсъб­лечени, т.е. лесно можем да пипнем краста или гъбички например. На плажа не сме предпазени от микоза. За­това избягвайте преките телесни контакти, залеп­вайте малките ранички и драскотини по кожата, за да не се инфектират, не ся­дайте направо на тревата или пясъка. При първите симптоми обаче, трябва да „биете тревога“ – петна по кожата (лишей), кожен сърбеж (краста), лющене и цепнатини по краката (гъ­бички).

Ангина, ларингит, фарингит. Сладолед, леде­на кока-кола от хладилни­ка, къпане в студена вода. Охлаждането на гръкляна или организма активизира вирусите и бактериите, които постоянно обита­ват в носоглътката и ре­зултатът е болно гърло. Ако ви се случи, пийте обил­но алкална минерална вода, зелен чай, боровинков си­роп. И увийте шията с то­пъл шал. Ако обаче се е раз­вила ангина, няма да мине­те без лекарства. Тази бо­лест дава сериозни усложнения на сърцето и бъбре­ците.

Чревните инфекции. Те са повече от 30. Болестотворните организми обитават в околната среда, водата, продуктите. С огромна скорост те се раз­пространяват именно в го­рещото време. В човешкия организъм попадат с хра­ната, водата или чрез мръсни ръце. Вирусите са много заразни, затова хо­рата боледуват „колектив­но“ – цели семейства или це­ли екипи от колеги.

Причинителите на чревните инфекции са мно­го издръжливи и не проме­нят нито вкуса, нито цве­та, нито аромата на про­дукта. А след заразяване заболелият усеща слабост, повръща, получава диария и вдига висока температура. За неутрализиране на ток­сините са нужни сорбенти. а за възстановяване на вод­ния баланс – солеви препа­рати. Ще оздравеете бър­зо, ако пиете обилно течности. Не яжте докато не изчезнат симптомите, а след това можете да си позволите каша – оризова или овесена. Запомнете, повръщането и диарията са защитни реакции на ор­ганизма, така той се изба­вя от токсините. Не про­пускайте да измивате ръ­цете си, както и продукти­те.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *