Гастрит – симптоми, народни рецепти, билки и диета

Народни рецепти и билки при гастрит с ефикасно действие. Каква диета трябва да се спазва при възпаление с ниска и висока киселинност?

Съдържание на статията: Гастрит. Симптоми на гастрит. Видове гастрит. Диета при гастрит. Забранени храни при гастрит. Остър гастрит. Хроничен гастрит. Диета при хроничен гастрит.  Атрофичен гастрит. Ерозивен гастрит. Обострен гастрит. Гастрит при деца. Гастрит при бременност. Гастрит и колит. Лечение на гастрит. Лекарства за гастрит. Рецепти при гастрит. Билки за гастрит.

Гастрит.

Болестта гастрит в различни форми засяга милиони хора. Всъщност, терминът „гастрит“ включва много заболявания, водещи до възпаление на стомаха. Във всеки случай, ако има възпаление в горната лява част на корема, тогава всички положително се излагат на познатата диагноза – гастрит. В тази статия ще се опитаме да ви помогнем да разберете причините за гастрити, техните симптоми и методи за ефективно лечение.

Възпалителните процеси на стомаха са различни по произход и поток, така че в медицината заболяването може да се разглежда като първично, независимо и вторично, което се причинява от: интоксикация, инфекциозен агент или други неинфекциозни заболявания. Основните характерни симптоми на стомашен гастрит са болка в областта на стомаха след ядене, както и на празен стомах, повръщане, запек, гадене, диария, киселини в стомаха.

Какво представлява гастритът?

Гастритът е патологично състояние, при което има възпаление на стомашната стена. Всъщност това определение е много неясно, тъй като възпалението на стомаха може да бъде причинено от разнообразие от напълно различни причини. Въпреки това, за адекватно лечение е необходимо да се идентифицира основната причина за възпалението.

Анатомия и физиология на стомаха

За адекватно разбиране на това, което се случва със стомаха ви при гастрит, трябва да знаете как действа, какви са неговите анатомични и физиологични характеристики. Ето защо, накратко ще ви разкажем за анатомията и физиологията на стомаха.

Стомахът е кух мускулест орган, който участва в един от етапите на храносмилането. Храната влиза в стомаха от хранопровода, преминавайки през т.нар. сърдечен сфинктер (мускулен съединител, който предпазва храната от връщане от стомаха към хранопровода). Тази сформирана мускулна кръгова тъкан е границата, разделяща хранопровода и стомаха. Отпуска храната в стомаха, тя преминава по-надолу през пилорния сфинктер, който ограничава стомашната кухина от кухината на дванадесетопръстника.

Стената на стомаха се състои от три слоя:

Лигавица, съдържаща клетки, които отделят солна киселина, храносмилателни ензими и слуз.

Мускулен слой, който осигурява смесване на храната в стомаха и нейното движение към дванадесетопръстника.

Серозен слой – покрива стомаха отвън. Този тънък едноклетъчен слой осигурява безпрепятствено плъзгане на стомаха по отношение на другите органи.

Работата на стомаха е проста и безкомпромисна – цялата храна, преминаваща през нея, трябва да се третира със стомашен сок. Въпреки това, дейността на жлезистите клетки на стомаха, както и дейността на мускулната тъкан, зависи от много фактори: състава и количеството на консумираната храна, нейната консистенция, вегетативната нервна система, по силата на други органи на храносмилателната система, освен това може да повлияе и приемът на някои лекарства. Именно с неправилно регулиране на стомаха и свързано с преобладаващо количество гастрити.

Стомашният сок има висока киселинност поради високата концентрация на хлороводородна киселина (НС1). В него се разтварят много храносмилателни ензими (пепсини), които оказват раздразнителен ефект върху протеините .

Движението на храната в стомаха е еднопосочно – от хранопровода до дванадесетопръстника. Това се улеснява от координираната работа на сфинктерите и мускулната стена на стомаха. Регулирането на мускулната мембрана на стомаха се извършва от самия стомах, както и от автономната нервна система и хормоноподобни вещества на панкреаса и дванадесетопръстника.

Причини за гастрит

Нека да разгледаме най-честите причини за гастрит. В края на краищата, едва след като се разкрие причината за него, ще бъде възможно да се определи подходящо лечение.

Бактерията Helicobacter pylori (Helicobacter pylori) като причина за гастрит.

Понастоящем се смята, че тази бактерия е основната причина за гастрит и стомашна язва. С това изявление можете само частично да се съгласите. В действителност статистиката показва, че този микроорганизъм живее в стомашния сок в повече от 90% от населението на света. Все пак, не всички заразени страдат от гастрит. От това просто наблюдение може да се заключи, че Helicobacter е само предразполагащ фактор в развитието на гастрит, а не неговата основна причина.

Интересен е фактът, че повишената киселинност на стомаха предпазва храносмилателната система от проникване отвън на повечето познати понастоящем микроорганизми. Въпреки това, тази особеност е предпоставка за съществуването на Helicobacter. В този смисъл можем да кажем, че тази бактерия се чувства в агресивната среда на стомаха „като рибка във вода“.

Влизайки в лумена на стомаха, тази бактерия, благодарение на своите камшичета, активно се движи през слузта на стомаха до повърхността на лигавичния слой. Достигайки до клетките на лигавицата, Helicobacter се фиксира на повърхността им. Освен това бактерията започва активно да синтезира уреаза, която локално увеличава киселинността и дразни стомашната лигавица. В отговор на дразненето стомашната лигавица произвежда хормоно-подобни вещества (гастрин), които стимулират производството на солна киселина и пепсин. По този начин стомашният сок става още по-кисел и агресивен за всички живи същества. Но helikobakter е добре адаптиран към живот в кисела среда и все повече стимулира стомашната лигавица, за да произведе солна киселина.

Втората ключова точка при поражението на лигавицата е способността на Helicobacter да разгради слузта на повърхността на стомашната лигавица. Това се случва под въздействието на ензимите, които освобождава (муциназа, протеаза и липаза). В този случай локално изложените участъци от лигавицата са безпогрешно повредени от киселинния стомашен сок и храносмилателните ензими, съдържащи се в него, влошават увреждането.

Третата точка, водеща до ерозия на лигавицата, е освобождаването на токсини, които причиняват имунно възпаление и отхвърляне на стомашната лигавица.

При химическо изгаряне, което настъпва в местата на лигавицата, лишени от защитния муцинов слой, се образува фокус на възпаление. Мигрирайки към възпалителния фокус, имунните клетки допринасят за отхвърлянето на увредения слой. В този случай се образува ерозия на стомашната лигавица.

От цялата хармонична картина на това, което се случва, можем да заключим, че при гастрит наличието на Helicobacter в лумена на стомаха е нежелателно, което изисква неговото безмилостно унищожение. Ще напишем по-долу за методите за изкореняване на тези бактерии.

Рефлукс

Този механизъм на развитие на гастрита се свързва основно с неправилното движение на съдържанието на храносмилателния тракт. При рефлукс, съдържанието на дванадесетопръстника в резултат на обратното движение попада в лумена на стомаха. В този случай основната опасност за стомашната лигавица е жлъчката, която се отделя в големи количества в лумена на дванадесетопръстника. Факт е, че жлъчката разтваря защитния слой на слузта на вътрешната повърхност на стомаха, което прави възможно стомашният сок да причини химически изгаряния върху повърхността на лигавичния слой.

Започва възпалителна реакция и всички признаци на гастрит се развиват. По правило този механизъм на развитие на гастрит е присъщ на нервните хора. На фона на повишено умствено или прекомерно физическо натоварване работата на автономната нервна система се нарушава. Същата причина може да служи за заболяване като панкреатит или холецистит .

Неадекватно хранене

В наше време тази причина поддържа водеща позиция. При това е лошо и преяждането и недохранването. Без значение е състава и начина на хранене. Работата е, че киселинността на стомаха е значително намалена, когато храната навлезе в лумена на стомаха. Също така, когато храните преминават, концентрацията на храносмилателните ензими намалява. Не забравяйте, че клетъчният състав на стомашната лигавица непрекъснато се обновява и това изисква хранителни вещества, микроелементи и витамини , които идват с храна. Ето защо, инвалидизиращите диети „за отслабване“ в повечето случаи, освен гастрит на любителите на тънка фигура, няма да донесат нищо друго

Повишена киселинност на стомаха

Киселинността на стомаха на празен стомах се поддържа на нивото на Ph = 1.5-3. Това е много кисела среда, способна да разтваря по-голямата част от органичната материя. В стомаха е необходима за разграждане на органичните вещества, както и за дезинфекция на входящата храна. Въпреки това, в дългосрочен план нервно-психичното напрежение, неправилното хранене (алкохол, остри подправки), използването на редица лекарства, някои хормонални заболявания (Zollinger – синдром Ellison, хиперкортизолизъм, феохромоцитом ), могат да доведат до ненормално повишаване на киселинността на и без това вече агресивния за стомашната лигавица сок.

Симптоми на гастрит.

Симптоматология за различни видове гастрити

Симптомите на това често срещано заболяване имат отличителни характеристики в зависимост от вида, естеството и продължителността на възпалителния процес.

Въпреки това, при всички форми на гастрит са характерни редица идентични признаци:

– гадене на празен стомах и между храненията;

– чувство за пълнота на стомаха след хранене;

– киселини в стомаха;

– намален апетит;

– стомашни болки в стомаха, които се появяват периодично.

Симптоми на гастрит при възрастни

Видове гастрити Симптоми
Остър При остър гастрит има симптоми на стомашна диспепсия, като: усещане за неприятен вкус в устата, болка, локализирана в епигастралния регион, обилна слюнка и гадене, повръщане на съдържанието на стомаха, многобройни оригвания с въздух или неприятна миризма на консумирана храна, слабост, световъртеж при повторно повръщане, свободни изпражнения, повишаването на температурата може да бъде незначително или критично (до 40 °C), повишен метеоризъм.
Хроничен Хроничното възпаление на стомаха се проявява, както следва: неприятен послевкус в устата, появата на болезнена болка и тежест в горната част на стомаха, изгаряния и киселини, запек, липса на апетит.
С висока киселинност Наблюдават се киселини в стомаха, кисело оригване, понякога повръщане. Пациентите с гастрит са обезпокоени от болка в епигастричния регион, през нощта при глад.
С ниска киселинност Неприятен послевкус в устата, намален апетит, гадене, особено сутрин, оригване с въздух, куркане и трансфузия в корема, запек или диария.

Тъй като при възрастни се появява гастрит, това зависи и от индивидуалните характеристики на тялото на пациента. Някои пациенти търпеливо издържат дори най-силната болка, докато други страдат от много отрицателни синдроми при първия признак на привързаност към вътрешната обвивка на стомаха.

Честите прояви на заболяването са:

– слабост;

– повръщане;

– виене на свят;

– болка в епигастриума;

– загуба на тегло;

– сърдечносъдови нарушения;

– сънливост;

– раздразнителност;

– липса на апетит;

– неприятни вкусови усещания;

– разстройства на изпражненията.

Първи признаци на гастрит на стомаха

Усложнения

Гастритът на стомаха (с изключение на флегмонен гастрит) не принадлежи към групата на опасните заболявания. Гастритът обаче води до опасни усложнения:

– вътрешно кървене: характерно за ерозивния гастрит ;

– витаминни недостатъци;

– перитонит, сепсис, който е характерен за гноен гастрит;

– анемия, дефицит на витамин В12: развива се поради неадекватна абсорбция на витамин В12 в стомаха. По същата причина може да се развие желязо-дефицитна анемия;

– панкреатит, гастритът може да се превърне в стимул за развитието на възпаление на панкреаса, особено при наличието на допълнителни рискови фактори – консумация на алкохол, медикаменти, тютюнопушене;

– дехидратация: съпровожда се от продължително повръщане;

– анорексия: загуба на апетит и метаболитни нарушения могат да доведат до значително изчерпване на тялото;

– стомашна язва: при отсъствие или неадекватно лечение е възможно прогресирането на лезията на стените на стомаха;

– рак на стомаха: гастритът е рисков фактор за появата на рак на стомаха.

Диагностика

Диагнозата на всеки вид гастрит задължително трябва да включва консултации с лекари гастроентеролози и изследване с ендоскоп. За да не се подозира патологичният процес, а да се установи правилността на предположенията, пациентът трябва да бъде изпратен за диагностичен преглед.

При диагностицирането на гастрит, специалистът трябва да установи основната причина за патологията. Това до голяма степен зависи от по-нататъшната терапия.

Болестта при възрастни се диагностицира с помощта на такива изследвания като:

– гастроскопия – преглед на стомашната лигавица със специално оборудване;

– биопсия;

– изследване на стомашния сок в лабораторията;

– анализ на изпражненията и кръвта.

За да се идентифицира Helicobacter pylori, се използва проба от част от лигавицата, изтеглена от FGD, или кръв – когато се изследва, се определя дали тя съдържа специфични антитела срещу бактериите, представляващи интерес.

Само резултатите от сложната диагностика позволяват на гастроентеролога да получи пълна картина, да разбере причините за функционалната неизправност, да разработи индивидуална програма за лечение.

Видове гастрит.

Класификация

Гастритът се класифицира според няколко показатели – типа, локализация на възпалителния процес, като етиологични фактори на ендоскопска картина, морфологични промени на стомашната лигавица. Всички тези показатели са много важни за диагностицирането и лечението на заболяването.

В зависимост от степента на увреждане и продължителността на експозицията на дразнещите фактори, болестта се класифицира на остър и хроничен гастрит.

Банален гастрит или катарален прост

Най-често се случва след отравяне с храна или в резултат на дълги прекъсвания на приема на храна, нередовни хранения, суха храна, алергии, ротавирусни инфекции и хеликобактериоза. При този гастрит, лигавицата и кръвоносните съдове в стомаха се възпаляват, но унищожаването на лигавицата обикновено е незначително, тъй като само повърхностният слой на епитела се уврежда. И с такива промени тялото се справя само.

Симптоми на повърхностния остър гастрит:

Фиброзен гастрит

Гноен процес в стомаха, който се среща рядко или когато чуждо тяло навлезе в стомаха, или като усложнение при тежки инфекции на фона на сепсис или когато е отровен с живак или киселини. Той има всички симптоми на остър гастрит, но има и отличителни черти:

– силна, непоносима болка в стомаха;

– висока температура.

Фибринозният гастрит се нуждае от спешна медицинска помощ, спешна хирургия, ако по време на непредоставяне на помощ на пациента, тогава той е застрашен от перитонит и може да завърши с фатален изход.

Остър гастрит.

Под остър гастрит се разбира еднократно (а не продължително) и бързо възпаление на стомашната лигавица, причинено от излагане на вредни фактори от различни етиологии (лекарства, токсини, микробно замърсяване на храна, алкохол и т.н.). При правилно лечение, острият гастрит (в зависимост от формата) продължава до 5-7 дни, но пълното възстановяване на стомаха се появява много по-късно.

Признаци на остро възпаление на лигавицата се проявяват внезапно и са причинени от преяждане, лошо качество на храната, алергична реакция към определени храни, стрес.

Когато имаме гастрит с болки, се подразбира остър гастрит.

Ако факторите, които дразнят лигавицата, не се елиминират, възпалението преминава в хронична форма.

В зависимост от клиничните прояви и естеството на увреждането на стомашната лигавица, се обсъждат следните видове остър гастрит:

– катарален – най-леката форма на болестта, от която страда само най-горният слой на стомашната лигавица. Този тип гастрит възниква в резултат на хранително отравяне или алергии към храната, медикаменти. Стомахът може да страда и от силна емоционална преживяване и преяждане;

– фиброзен – с тази форма на гастрит в мястото на възпаление се отделя протеин – фибрин, който се съдържа в кръвната плазма и има влакнеста структура. Външно мястото на такова възпаление (дифтерия) е покрито с неясен филм от жълто-кафяв или сив цвят. Под него – многобройни ерозии на лигавицата, чието образуване може да доведе до абсцес, т.е. флегмонен гастрит.;

– некротичен – не съвсем обикновена форма на гастрит, възниква в резултат на отравяне с химикали. Ако например, киселините на стомашно-чревния тракт навлезнат в тялото, се образува така наречената коагулационна некроза.;

– рефлукс – най-сериозната форма на остър гастрит. Това може да е следствие от катаралния гастрит. Той е придружен от поражението на всички слоеве на стомаха. В най-тежките случаи може да завърши с фатален изход. Изисква незабавно медицинско обслужване.

Хроничен гастрит.

При хроничен гастрит се получава пристъпно възпаление на лигавицата на стомаха, в която се развива редица дегенеративни промени за дълъг период от време:

– увеличена инфилтрация;

– нарушение на регенеративната функция на епитела на жлезите;

– пролиферация на съединителната тъкан.

Симптомите на хроничен гастрит при възрастни се изразяват при следните условия:

– изпотяване след хранене;

– загуба на тегло;

– киселини в стомаха;

– бледност на кожата;

– обложеност на езика.

По етиология хроничния гастрит се разделя на:

– Свързан с бактерията Helicobacter pylori.

– Автоимунен, причинен от образуването на антитела към клетките на стомаха.

– Химически обосновен, например, произтичащ от продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС или, алтернативно, НСПВС) или отливане на жлъчна в стомаха.

– Идиопатичен, т.е. медииран от повтарящо се излагане на стомаха на същия фактор.

– Еозинофилен, който е алергичен по природа.

– Грануломатозен гастрит, който се проявява заедно с грануломатозно възпаление на други органи: болест на Крон, туберкулоза, саркоидоза и други.

Също така се разделя на:

– Повърхностен гастрит.

– Атрофичен гастрит.

– Рефлуксен гастрит.

Не забравяйте, че само лекарят може да определи вида, формата и курса протичане на гастрита. В никакъв случай не приемайте лекарства, предписани на семейството или на приятелите ви – всяка една форма на гастрит изисква индивидуален подход и едно лекарство, което е помогнало на един човек да се справи с гастрита, може да има опустошителни ефекти върху тялото на друг.

Диета при хроничен гастрит.

Препоръчват се антиоксидантни храни, плодове като череши и боровинки, зеленчуци – чушки и домати.

Да се ядат храни също с по-високо съдържание на калций и витамини – боб, бадеми, цели зърна, листни зеленчуци като зеле, спанак и морски водорасли; риба, постно месо, тофу или боб за протеини.

Да се консумират зехтин и други здравословни масла.

Да се избягват рафинираните храни: захар, бял хляб, макаронени изделия.

Намаляване или по-добре пълно премахване на транс-мастни киселини, намитащи се в храни като пържени картофи, торти, бисквити, лучени кръгчета, понички, маргарина и преработените храни.

Да се избягват напитки, раздразващи лигавицата на стомаха или които могат да увеличат отделянето на киселини, в това число кафе (без или със кофеин), газирани напитки и алкохол. Пийте около2 – 2,5 литра вода дневно.

Атрофичен гастрит.

При този вид заболяване, както лигавицата, така и стомашните жлези участват в възпалителния процес, чиято функция е да произвежда стомашен сок. Постепенно жлезите умират, атрофират, престават да изпълняват функциите си, човешкото същество се разстройва от процеса на разграждане на храната. И ако атрофичният гастрит засяга по-голямата част от повърхността на стомаха, тогава производството на стомашен сок намалява, респективно, процесът на храносмилане и храносмилането на храната се забавя и свива, човек отслабва.

Ерозивен гастрит.

Ерозивен, фокален, корозивен, некротичен или токсико-химичен гастрит

Корозивен или некротичен токсико-химичен гастрит е химично многофокално изгаряне на стомашната лигавица. Неговото развитие провокира поглъщането в стомаха на соли на тежки метали, концентрирани киселини, алкали. При това разрушаване, както повърхностните, така и дълбоките слоеве на лигавицата са изложени, тъканите на субмукозния стомаха умират, образувайки белези, които вече не могат да отделят слуз и са провокатори за появата на стомашна язва. Симптомите с този гастрит са, както следва:

– Пристъпообразно повръщане с кръв, тъканни частици;

– тежка болка зад гръдната кост, в стомаха;

– затруднено дишане;

– гласът става дрезгав, хриплив;

– неприятен вкус в устата;

– тежка болка при натискане на стомаха.

Ерозивен гастрит – увреждане на стената на стомаха в лигавицата с образуване на повърхностни дефекти, наречени ерозии, което по време на изцелението не оставя белези. Често срещана причина за ерозивен гастрит е агресията на Helicobacter pylori. Тъй като микробът живее по-често в антралния отдел. В изходния отдел на стомаха се наблюдават най-често ерозивните промени. Клиничните прояви на ерозивния гастрит са подобни на тези на пептична язва:

– на празен стомах и ранни болки в епигастриума;

– характерен глад;

– гадене, киселини, повръщане на храна, което принася облекчение.

Обострен гастрит.

При обостряне на хроничен гастрит, обикновено се получават и болки, трябва да се приложи принципът за химично, механично и температурно предпазване на важния орган стомаха. Препоръчва се 5-6-кратно хранене през деня с малки порции храна. Диетата трябва да е съобразена с киселинността на стомашния сок.

Гастрит при деца.

За децата, най-характерното за храносмилателната им система е, че тя просто не е в състояние до определена възраст да усвоява някои видове храни. И ако им даваме повече или по-малко от храните, които се продават в пазарите или магазините, можем да кажем с почти абсолютна сигурност, че ние предизвикваме гастрит при децата ни.

Останалите причини са почти същите – инфекция с бактерията Helicobacter pylori, хранителни разстройства, алергии, лекарства, наследственост, и освен това смяна на местоживеенето, родителски кавги и други.

Гастрит при бременност.

През бременността хроничният гастрит е възможно да стане проблем, когато жената й се гади, получава болки и киселини, чувства се отпаднала, има усещане за тежест в стомаха и не може да се храни както е редно.

Като следствие това е в състояние да причини загуба на тегло, а при по-често повръщане, последствията могат да се окажат неприятни (обезводняване, слабост, понякога анемия и други). Възможно е бременната да се чувства както гладна, така и сита. Жените с хроничен гастрит като правило, развиват ранни токсикози, по причина на бременността, понякога те са с продължителност 14-17 дни и могат да се окажат сериозни. Случва се гастритът да се отключи през бременността, без потърпевшата жена да е боледувала преди това. Диагнозата обаче се поставя от лекар!

Гастрит и колит.

Гастритът какво пояснихме е възпаление на лигавицата на стомаха, а колитът – на лигавица на дебелото черво. Червата са финала на храносмилателната система.  За колита също отново има много причини, които са сходни с тези за гастрита, но при него има повече инфекциозни подбуди. В случаите на заболяване и на тънкото черво заедно с дебелото, имаме ентероколит. А когато се добави и възпаление на стомаха към това на червата, тогава е наречено гастроентероколит.

Диета при гастрит.

Диета при гастрит с висока киселинност

На първо място, е необходимо да се придържате към частична храна – яжте по-често и постепенно. Съставът на ежедневната диета за различни видове гастрити може да се различава значително. При инфекция с Helicobacter pylori е възможно да не се спазват специални диети – важно е да се изключи само консумацията на алкохол и пикантни храни.

При хиперциден гастрит също се препоръчва да се изключи алкохолът и да се намали консумацията на пикантна храна. Честото хранене обаче трябва да включва консумация на пресни плодове и зеленчуци, изключва консумацията на кисели краставички, кисело мляко, мастни бульони или мастни сортове месо.

По време на обострянето трябва да се ограничи до консумацията на овесена каша на вода, картофено пюре или варен ориз. Храната не трябва да е студена или гореща. Тъй като симптомите на гастрит утихват, диетата може да бъде допълнена с месни продукти.

Диета с гастрит с ниска киселинност

С тази форма на гастрит има нужда от стимулиране на стомаха. И това може да се постигне само чрез химическо или физическо стимулиране на стомашната стена от входящата храна. За да направите това, трябва да включите следните ястия и съставки в диетата:

– Месни бульони под формата на супа от борш или просто като самостоятелно ястие

– Хляб от пълнозърнесто брашно (с трици, ръж).

– Повече пресни зеленчуци

– Различно осоляване, което стимулира стомашната секреция, повишава рН на стомаха.

За хранене при гастрит отново да напомним:

– За адекватно лечение на гастрит е необходимо да се определи причината за възпалението на стомаха

– Назначаване на ефективно лечение може само терапевт лекар или гастроентеролог. В крайна сметка е необходимо да се изключат възможните противопоказания за приемане на лекарства, за изучаване на общото състояние на пациента, определяне на формата и етапа на гастрита.

– Ефективността на лечението зависи до голяма степен от нас самите. По отношение на това дали отговаряте на всички медицински изисквания, от стадия на заболяването, при който сте успели да получите среща с лекар, от вида на гастрит.

– Диагнозата на гастрит е колективна концепция, която обединява голяма група патологии, различни в механизма на развитие.

Хранене при гастрит – какво можем да ядем?

– Супи с пюре от зърнени закуски – желателно е да се избягва използването на подправки по време на готвене. Супата трябва да се консумира в топла форма (не гореща) с хляб. Въпреки това, човек не трябва да се увлича по супите самостоятелно – вторите ястия за пациенти с гастрит са задължителни.

– Каши – предпочита се да се полват овес, елда, пшеница. Може би тяхната подготовка за мляко или вода. Овесената каша обаче трябва да бъде добре приготвена.

– Картофи – за предпочитане под формата на пюре или просто варени филийки (всяко блюдо печени неблагоприятни за възпаление на стомаха).

– Месо – нискомаслени сортове (пиле, пуешко, говеждо, телешко). Желателно е месото да се сервира във варена форма или под формата на задушени котлети. Месото трябва да се консумира умерено, напълно да се дъвче. Месните продукти са тежка храна за стомаха, поради което трябва да се обърне специално внимание на тях. Ако се премине на вегетарианско хранене при гастрит ще е добре.

– Риба – предпочитание трябва да се дава на сортовете с ниско съдържание на мазнини: мерлуза, сьомга, треска, полюс. Желателно е да се намали броят на консумираните рибни консерви. Препоръчва се също така да готвите рибата на пара или варене, без да използвате много подправки (можете да се ограничите до сол, дафинов лист). Пържената, пушена, консервирана риба е тежка за стомаха.

– Млечни продукти – желателно е да се ограничи консумацията на такива продукти като: сирене, извара, кашкавал, мазна заквасена сметана. Тези храни трудно се обработват от стомашния сок, което кара стомахът да произвежда повече сок. Предпочитание се дава на кисело мляко. Кефирът е нежелан – той има киселинна среда, която може да влоши киселия стомашен сок и да даде вреден ефект върху стомашната лигавица. Освен това има достатъчно информация за ведата о т млякото, преценете сами.

– Яйцата – в умерено количество (не повече от 1 на хранене) се разрешава да консумират. Желателно е да се използват яйца за омлет, готвене и др. Нежелателно е да се приготвят яйца под формата на пържено яйце в масло.

Какво може да се пие при гастрит?

– Билков чай – когато се охлади и се затопли.

– Млякото – е добре абсорбирано и намалява киселинността на стомаха. Не използвайте мляко като лекарство – само като добавка към твърда храна. Работата е, че млякото, което е течно, не стои дълго в стомаха, намалява киселинността за кратко време, стимулира секрецията на стомашния сок в по-голяма степен.

– Кисел – частично неутрализира киселинността на стомашния сок. Въпреки това, той не трябва да се консумира като лекарство, само като част от основното хранене.

– Сокове – желателно е да се изключат киселите сокове: портокал, грейпфрут, ябълка, грозде. Предпочитат се сокове с целулоза: праскова, банан, ябълка, круша, домати. Не е препоръчително да се пият соковете охладени, за предпочитане са топли или при стайна температура.

– Минерална вода – предпочитание трябва да се даде на алкалните мнеморални води.

Какъв вид плодове (ябълки, банани, диня, грозде, пъпеш) може да се ядат при гастрит?

– Ябълките са полезен продукт за гастрит. При гастрит с висока киселинност на стомаха, предпочитание трябва да се дава на зрели, сладки сортове ябълки. По време на обострянето на гастрита, човек трябва да яде ябълки без кори, може печени ябълки.

В случай на гастрит с ниска киселинност, желателно е ябълките да се консумират с кисело мляко. Кората обаче също трябва да се изхвърля и да се предпочита консумацията на ябълки под формата на пюре.

– Бананите – са противопоказани само ако гастритът е придружен от изразено подуване на корема (метеоризъм). Бананите съдържат умерено количество фибри, което е от полза за механичното увреждане на възпалената лигавица на стомаха.

Бананите се асимилират лесно и съдържат редица важни микроелементи.

– Грозде – не се препоръчва за консумация при гастрит. При хипоациден гастрит гроздето е противопоказано във връзка с неговите ферментационни свойства и механично грубо дразнене с дебела кожа и семки на лигавицата.

– Пъпешът е труден продукт за смилане. Дори храносмилателния тракт на всеки здрав човек не се справя с този плод. При гастрит е желателно да се остави консумацията на пъпеш.

– Диня – това е плодът, по отношение на консумацията, на които правилните думи „всичко е добро в умерено количество“. При гастрит е желателно да се избегне пълното запълване на стомаха, което причинява опъване на стените на вече увредения орган. Ето защо при консумирането на диня трябва да се ограничите 1-2 резена. Консумирането на диня се препоръчва както при гастрит с повишена киселинност, така и с ниска киселинност.

Мед и мляко при гастрит

Консумацията на мляко и мед при гастрит наред с други неща, оказва терапевтичен ефект при повишена киселинност. Вие обаче не трябва да консумирате тези продукти като лекарство. Препоръчително е да се пие мляко след приемане на твърда храна. Медът може да бъде и добавка към основната храна. Добър ефект върху състоянието на лигавицата е съвместната консумация на мляко с мед. Препоръчително е да се пие мляко в топла форма.

Млякото намалява киселинността на стомаха и съдържа в състава си лесно асимилирани мазнини, протеини и микроелементи, но много учени предупреждават, че не е полезно да се консумират изобщо мляко и млечни продукти.

Медът има лечебен ефект поради съдържащите се в него витамини и микроелементи.

Кефир при гастрит

При гастрит с повишена киселинност по време на екзацербация консумацията на кефир не е желателна. Самото кисело мляко е киселинен продукт, поради което дразни стомашната лигавица, повишава киселинността на стомашния сок. Кефирът е по-добре да се замени с ферментирало мляко или консумация на кисело мляко или сметана.

Забранени храни при гастрит.

Хранене при гастрит – какво не може да се яде?

При гастрит с висока киселинност, следва да се изхвърлят следните продукти:

– шоколад;

– кафе;

– мазно месо;

– кисели краставички;

– пикантни подправки;

– пържени картофи;

– газирани напитки;

– сладолед;

– ядки;

– бобови;

– торти, сладкиши, бонбони;

– кисели плодове и сокове.

Когато гастритът е с ниска киселинност трябва да бъдат изключени:

– мазно месо (свинско, агнешко);

– свинска мас

– сурови зеленчуци и плодове – съдържащи много растителни влакна (репички, ориз, ябълки, моркови);

– ядки.

Дали е вредно да пиете бира, вино и друг алкохол при гастрит?

Строго са забранени всички алкохолни напитки с гастрит (особено при остро или хронично обостряне). Алкохолът действа върху стомашната слуз, която предпазва клетките от лигавицата от увреждащия ефект на стомашния сок. Консумирайки алкохол, вие допринасяте за по-голямо химическо увреждане на стомашната лигавица.

Дразнещият ефект на алкохола върху стомашната лигавица провокира активна секреция на стомашен сок, богат на хлороводородна киселина, което утежнява хода на гастрити. Алкохолът трябва изцяло да се изхвърли от употреба не само от болни хора, но и от здравите.

Лечение на гастрит.

При възрастни лечението на гастрит е насочена основно към премахване на факторите, причиняващи развитие или влошаване на болестта (инфекция, лоша диета), стимулиране на процесите на регенерация на лигавицата на стомаха и предотвратяване на нови епизоди на болестта (рецидив).

Лечението на гастрит трябва да бъде предшествано от пълен преглед, за да се идентифицират причините за възпаление на стомаха. Единствено откриването на причината за патологията ще даде възможност за адекватно лечение. Въпреки това, в острия период се предписва симптоматично лечение. Това се прави, за да се намали възпалението на стомаха и да се спре или намали възпалителния отговор на тялото. За да се направи това, на първо място е необходимо да се намали агресивността на стомашния сок. И това може да се постигне чрез прилагане на диетата и използване на лекарства, които намаляват производството на солна киселина или неутрализиращата киселинност в лумена на стомаха.

А за лечение на гастрит на стомаха? Това зависи от формата на болестта. Важна част от терапията е диетата – без да се спазват определени правила за хранително поведение, ефектът от лекарството ще бъде много по-малък.

Лекарства за гастрит.

Лечебни средства за гастрит:

– Антибиотици: амоксицил, кларитромицин, метронидазол, фуразолидон, амоксицилин. Лекарствата трябва да се приемат поне 7 дни по хапче два пъти дневно;

– Обвиващи средства: гастал, Маалокс, алуминиев фосфат гел, Алмагел – лекарства, които трябва да се приемат три пъти дневно за месец;

– Антисекреторни лекарства: Омепразол, Ранитидин, Фамотидин – дневно по хапче 20 минути преди хранене. Лекарствата значително намаляват синдрома на болката. Курсът на терапията е около месец;

– Спазмолитици: не-спа, платифилин, метацин – 3 пъти дневно при силна болка;

– Цитопротективите предпазват стомашната лигавица от влиянието на солна киселина – продължителността на лечението е 20 дни;

– Ензимни препарати: пандрол, панкреатин, гастал, фест, мезим подобряват функционалността на червата. Взема се един месец по таблетка три пъти на ден;

– Хормоналните средства подобряват защитните свойства на стомашната лигавица;

– Антимеметични лекарства: церукал, метоклопрамид – два пъти дневно за седмица.

Не си назначавайте сами на себе си и на вашите близки лекарство за гастрит като тези или други. Това може да доведе до нежелани последствия и усложнения. Гастроентерологът знае как да лекува гастрит.

След появата на ремисия е необходимо да се поддържа редовността на храненето до 4-5 пъти на ден без продължителни прекъсвания. Не злоупотребявайте със студени закуски, пици или хот-дог. Желателно е напълно да се премахне силния алкохол. Нискомаслени кисели млечни продукти, варени зеленчуци, нискомаслено месо и риба са показани.

Диетата и лечението с народни средства допълват консервативната терапия, която ви позволява бързо да постигнете дългосрочна ремисия.

Прогнозата за всички видове гастрити е благоприятна, но само със своевременното лечение, диетата, изоставянето на лоши навици. Не забравяйте, че продължителният курс на хроничен гастрит може да доведе до образуването на аденокарцином и рак на стомаха.

Рецепти при гастрит.

Лечение на гастрит с народни средства

Гастроентеролозите препоръчват пациентите да се възползват и от традиционните методи на лечение, включващи използването на отвари, инфузии, приготвени на базата на лечебни билки.

Мляко. Този продукт помага бързо да намали киселинността на стомаха у дома. В допълнение, чаша топло мляко бързо елиминира симптомите на киселините.

Лен. За лечение можете да вземете само студено пресовано масло, което съдържа необходимото количество хранителни вещества. Продължителността на лечението с ленен продукт е 12 седмици. През този период пациентът ще се почувства много по-добре с храносмилането, ще се намали вредното въздействие върху лигавицата. За да получите необходимия терапевтичен резултат, трябва да вземете една чаена лъжичка масло преди закуска и след вечеря. По този начин не забравяйте да изпиете продукта с малко количество топла вода, което осигурява по-добра абсорбция.

Алое Вера

Алое Вера

Сокът от Алое има противовъзпалително и мощно регенеративно свойство. Протеинът на яйцата е способен да обвива стомашната лигавица, като предпазва от агресията на солна киселина. Смесете тези две съставки 1:1 и пийте три пъти на ден по голяма лъжица преди хранене.

Агаве. Поради силните антисептични свойства, сокът на Алое столетник – Агаве, инхибира действието на вредните микроорганизми, така че функцията е полезна дори за относително тежък гастрит. Изцежда се от листата на Алое вера сок 2 пъти на ден, преди да ядене по 2 супени лъжици.

Мащерка. Можете да се лекува гастрит при възрастни с тинктура от мащерка. Вземете две супени лъжици билки и ги добавете в 500 мл бяло вино, оставете го в хладилника за една седмица, след което сместа трябва да се вари и се филтрира. Вземайте две супени лъжици на ден преди всяко хранене. Тази тинктура помага на пациентите с хроничен гастрит напълно да се отърват от болестта.

Мумийото е лечебно средство за лечение от планината Алтай, което помага при гастрит. Смесете една четвърт грам мумийо с мед и мляко, използвайте народното лекарство ежедневно на празен стомах и преди да си легнете. Най-добре е да добавите домашно мляко към този коктейл, за да взаимодейства по-добре с останалите съставки.

Картофен сок. Един от най-старите методи за лечение на стомашни заболявания е използването на празен стомах на сок от картофи. Половината от ефекта се основава на алкалната реакция, така че този метод е чудесен за лечение на гастрит с висока киселинност. Друг полезен ефект на сока е, че нишестените вещества обгръщат стомашната лигавица, блокирайки контакта с дразнещите бактерии.

Няколко средно големи грудки са достатъчни, за да приготвят сока. Не изрязвайте кората! Измийте картофите и изстискайте сока със сокоизстисквачка. Ако нямате такава, тогава клубените могат да бъдат настъргани (или преминали през месомелачка) и да се изцеди сока през тензух.

Има различни начини за получаване на сок от сурови картофи. Кой от тях е най-подходящ за Вас, може да изясните с Вашия лекар. И така, по-подробно.

Начин на приемане №1:

Всяка сутрин на празен стомах 30 минути преди закуска. Дозата е 150 грама. Подължителност – според състоянието.

Начин на приемане №2:

Всяка сутрин на празен стомах 1 час преди закуска. Дозата е 250 грама. След като сте го взели, препоръчително е да легнете за 30 минути. Продължителност – 10 дни, след 10 дни прекъсване на курса може да се повтори.

Метод на приемане № 3:

Веднъж дневно 30-40 минути преди хранене. Дозата за 2-3 седмици постепенно се увеличава от 1 супена лъжица до 125 грама (половин чаша).

Зехтин. Отдавна е доказано, че гастритът добре се подпомага от естествения зехтин (без примеси и добавки). Дневната доза е 1-2 супени лъжици. Можете да вземете маслото на празен стомах или да го добавите в храна, например в салати, или просто да ядете с хляб.

Зърнастец

Зърнастец

Масло от морски зърнастец. Друг често срещан метод на лечение на гастрит – използването на масло от морски зърнастец 3 пъти за деня по лъжичка около 30-40 минути преди хранене. То е ефективно поради факта, че има лечебни, противовъзпалителни и обвиващи свойства. То е в полза за всички видове гастрит с повишена киселинност (включително ерозивен), а също така помага при язва на стомаха и ерозия, язва на дванадесетопръстника.

Ябълки зелени сортове. Според някои източници, лечението на гастрит с ябълки много често дава отлични резултати. Но това зависи от условието, че преди и след приемането на ябълките пациентът не трябва да яде нищо за 3 часа (в противен случай ферментационните процеси могат да причинят обостряне). Най-удобно е да се организира терапевтична закуска, защото вечерта стомахът вече е празен, а след 3 часа след ядене можете да организирате втора закуска. През деня приемането може да се повтори, но това не може да стане през нощта.

Ябълките трябва да се консумират, без да се смилат на пюре или на фино нарязана форма, 2-3 парчета. През първия месец от лечението трябва да ядете ябълки всеки ден. Вторият месец е 3 дни в седмицата, третият е достатъчно 1 ден в седмицата.

Пъдпъдъчи яйца. Третирането на гастрит с пъдпъдъчи яйца е следното: 30 минути преди хранене се взема сурово яйце от пъдпъдъци и се изпива. Така се допускат две или три яйца на ден. И не се страхувайте от салмонела – пъдпъдъците не се разболяват от нея.

Алкалната минерална вода ще бъде полезна за понижаване на киселинността при гастрит. Трябва да пиете час преди хранене. Преди употреба леко се нагрява. Пийте бързо. Доза: 125-250 мл.

Билки за гастрит.

Инфузия от ленени семена дава отличен резултат при лечението на гастрит. Ефектът се основава на обгръщащото, противовъзпалително и възстановително действие на инфузията.

Цветовете на лайката при гастрит добре облекчават възпалението на стомашната лигавица. Рецепта: чаена лъжичка сушени цветове се заливат с чаша вряща вода и се оставят за 15-20 минути. Взема се по половин чаша 20 минути преди хранене, 2-3 пъти за деня.

Невен при гастрит, включително рефлуксен гастрит, е полезен, защото има противовъзпалителен ефект. За да приготвите инфузията, вземете лъжичка цветове в чаша вряща вода. След 20 минути средствата са готови за консумация. Вземете 1/2 чаша преди хранене трикратно през деня.

Отвара от плодове на зърнастец се получава, както следва: В малка тенджера изсипва 0,5 л кипяща вода, добавят се 3 супени лъжици плодове и се варят на слаб огън за 20 минути. Готовата отвара трябва да бъде филтрирана. Взема се по чаша 2 пъти на ден.

Ментата освобождава стомаха от възпаления и спазми. Достатъчно е лъжичка суха мента и чаша вряща вода. След 15-20 минути инфузията може да се пие. Взема се варена мента 1/2 чаша 2-3 пъти на ден преди хранене.

Дива ягода. Настойка от корени и листа от дива ягода. Инфузията е много лесна за приготвяне. Трябва да вземете съд с вместимост един литър, запълнете до половината със смес от листа и корени, долейте с 0,5 литра завряла вода и престояват 8-10 часа. Преди употреба, прецедете. Взема се по 1/2 чаша веднъж на ден.

В готовата отвара от овес можете да добавите малко захар или мед. Овесеното брашно се използва или в отделна чиния (100-150 мл), или на малки порции преди основното хранене (от супена лъжица до 1/2 чаша).

Отвара от корените на репей има същия ефект като инфузията, подготвя се само по-бързо и в по-малко дози. Пригответе отварата както следва: в малка метална купа, изсипете 2 супени лъжици смлени корени, изсипете ги в съд с вряла вода в количество 0,5 л и ги загрейте до кипене на слаб огън за 10 минути. Взема се от отварата по лъжица трикратно през деня.

Кора от бреза. В този случай говорим само за червената бреза, която се добива през пролетта в момент, когато брезите дават сок. Инфузията на кората помага при продължителен гастрит и погасява острите киселини.

Рецепта: 2 супени лъжици кора (ситно нарязана) се излива в литър вода, температурата, на която не трябва да надвишава 60 ° C; престоява най-малко 2 часа (може да бъде 3); прецежда се.

Инфузията от брезова кора от гастрит се приема три пъти дневно 30 минути преди хранене по 125 мл (половин чаша). Важна забележка: след 15 минути след всеки прием трябва да ядете лъжица масло, предварително да е разтопено. Процесът на такова лечение е 20 дни.

Тинктури, съдържащи алкохол

Прополис. Лечението на гастрит с тинктура от прополис се счита за един от най-ефективните методи. Тинктурата може да се купи в аптеката, но и да се приготви. За да приготвите тинктури вкъщи, се нуждаете от 50 г прополис и 0,5 л водка (или чаша медицински 96% алкохол, плюс чаша питейна вода). Необходимо е да престои не по-малко от 7 дни, така че всеки ден съдържанието трябва да се разтърси. Преди употреба се препоръчва еднократна доза тинктура, която да се разтваря във вода, а именно: 10 капки тинктура за 50-100 мл вода. Взема се 30-40 минути преди хранене. Курсът е 3 седмици.

Софора (японска акация). Отбелязан е добър ефект от използването на тинктурата на японската акация при гастрит.

Рецепта: Прясно набрани плодове от софора се поставят в контейнер; заливат се с водка (1:2 – една част от плода, две части от водка); затворете съда и оставете съдържанието за 10-14 дни; филтрирайте, съхранявайте в хладилника.

Взема се 3 пъти дневно по 30 капки 30 минути преди хранене. Четвъртият прием трябва да се направи непосредствено преди лягане. Курсът е 3 седмици. След задължителна почивка от 10 дни, ако е необходимо можете да повторите.

Каланхое

Каланхое

Каланхое. Друга тинктура, съдържаща алкохол, за лечение на гастрит е тинктура, приготвена от сока на колахието. Той може да се купи и в аптеката, ако го има. За тези, които го имат у дома, можете да получите самият сок, както следва:

– За една седмица извадете растението от перваза на прозореца, така че слънчевата светлина да не пада върху него и топлината да не действа.

– Нарежете най-сочните силни листа и изплакнете добре с вода.

– Със сокоизстисквачка да се изстиска сокът и да се прецеди през тензух, сгънат на три слоя (ръчно или в месомелачка за мелене се смила до кашава консистенция и се изстисква през марля).

– Готовият сок се съхраняван в хладилника в стъклен съд.

Рецепта за тинктура: 100 грама сок се залива с 0,5 л водка и се добавя 1/4 чаена лъжичка мед, престояват един месец и половина (45 дни). Взема се по лъжица сутрин на празен стомах.

Превенция

Народни рецепти и билки при гастрит с ефикасно действие.

Народни рецепти и билки при гастрит с ефикасно действие.

Превантивните мерки следва да се извършват постоянно. Те включват:

– отхвърляне на лоши навици;

– спазване на правилно, рационално и балансирано хранене;

– спазване на режима на работа и почивка;

– физическа активност;

– избягвайте продължителни стресови ситуации и нервно претоварване;

– редовно се подлагайте на медицински преглед.

Превантивните методи за наблюдение не са трудни, те ще ви помогнат да поддържате здраве, което е безценно.

Лечението на гастрит е многостранен процес, който включва както диета, така и медикаменти, както и засилване на защитата на организма. Гастритът не трябва да се счита за норма, макар че се среща в голяма част от населението по света, трябва да се лекува.

Погледни и тези публикации по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *