Синдромът на Гилен Баре се развива след вирусна инфекция

Автоимунното възпалително заболяване Синдром на Гилен Баре засяга периферната нервна система и парализира хората, засегнати от болестта

Едно много сериозно автоимунно заболяване е Синдромът на Гилен Баре. То засяга периферната нервна система и се проявява с парализа и нарушения в чувствителността на тялото и крайниците и с вегетативни разстройства.
Често наричат Синдромът на Гилен Баре парализа на Ландри, тъй като заболяването се поражда от остри възпалителни процеси или инфекции, които поразяват периферната нервна система. Болестта се характеризира с постепенна парализа, която започва краката, постепенно разпростираща се към торса, ръцете и главата. При първоначалната фаза хората, засегнати от Синдрома на Гилен Баре усещат слабост в долните крайници, изтръпване или мравучкане.

Гилен Баре

Автоимунното възпалително заболяване Синдром на Гилен Баре засяга периферната нервна система и парализира хората, засегнати от болестта

Цялото тяло се поразява за няколко дни и обхваща дори лицевите мускули и ръцете. Заболяването може да засегне и дихателните мускули и по този начин да застраши живота на хората. доведе до животозастрашаващи усложнения, при засягане на дихателните мускули или при дисфункция на вегетативната нервна система.
Опасното е, че Синдромът на Гилен Баре се развива най-често след прекарани вирусни или други инфекции – например на горните дихателните пътища или на стомашно-чревния тракт. Тя може да се появи и след имунизация, след преживяна операция, но тези случаи са по-редки.
Първите симптоми на Синдрома на Гилен Баре са болки по крайниците и загуба на сетивност, които постепенно преминават в пареза на краката, торса, лицето и ръцете.
Изцяло заболяването се разгръща за около 15 дни и това е острото развитие на болестта. След това започва период на постепенно възстановяване, което може да се проточи и с години, но в повечето случаи това възстановяване не е никога напълно.
Лечението на Синдрома на Гилен Баре се провежда в болнична обстановка и е свързано с високи дози специални медикаменти и постоянна рехабилитация.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *