Гинко билоба – хармония и сила от природата, ползи и приложения 

Дървото гинко билоба е уникално за човешкото здраве и се използва от хиляди години в източната медицина за деменция, атеросклероза и други болести

Съдържание на статията:

Гинко билоба. За какво помага гинко билоба. Действие. Противопоказания. Странични ефекти. Чай. Женшен с гинко билоба. Рецепти с гинко билоба. Гинко билоба за памет. Цена на гинко билоба.

Гинко билоба.

Растението гинко билоба е уникален вид, който е единственият запазен много години от сътворението на земната природа. То принадлежи към примитивните голосеменни растения от двудомен тип. Репродуктивните клетки на растението са разделени на женски и мъжки. Мъжките дървета произвеждат цветен прашец, а женските дървета произвеждат семенни зародиши. Те се опрашват от въздушните течения. Това широколистно дърво има лъскава гладка кора със сиво-кафяв оттенък. То може да живее до две хиляди години.

Гинко – или всъщност gingkyo (грешка при превод от японски) – има почти толкова имена, колкото са оттенъците на листата в природата: сребърна кайсия, храмово дърво, дърво патешка лапа, слонова кост и т.н. Имената отразяват както формата и цвета на листата, така и историческите моменти: например французите са платили 40 талера за първите закупени дървета.

Дърветата, които растат в Европа, не надвишават 18 метра, а онези в родината им достигат до 40 метра. Растенията лесно понасят студа и са устойчиви на различни насекоми – паразити, вируси и фитопатогенни гъбички. Лесно оцеляват дори в силно замърсената атмосфера на големите градове. Гинко билоба се отличава с пирамидална форма с плачеща или колоновидна корона. Всички мъжки дървета като правило са доста тънки, докато женските екземпляри са по-назъбени. Короната на женските дървета е сферична.

Представените дървета имат клони, върху които се подават интересни купчини от ветрилообразни листа със синкавозелен цвят. Тези жилести кожени листа имат различни степени на сегментиране и лобулиране (наподобяват лобули). Техните репродуктивни структури включват женски първидория и мъжки микроспоргания. Мъжките цветове имат жълто-зелен оттенък и многобройни тичинки.

Докато женските цветове се намират на много дълги дръжки с необичайно разклонение в краищата. Те винаги завършват със семенни зародиши. Силният гинко билоба често цъфти през май. Веднага след опрашването и последващото оплодяване малките овули се превръщат в плодчета подобни на слива ови с жълт цвят. Те се състоят от големи двустенни ядки, наподобяващи орехи, и са покрити с пулп. Репродукцията на това растение се извършва вегетативно и с помощта на семена.

“Демир

Такива необичайни дървета могат да бъдат намерени в Япония и Франция, а някои видове се отглеждат в Южна Корея.

Гинко билоба: хармония и сила

Това древно дърво е последното по рода си – всичките му роднини са изчезнали преди хиляди години. Тяхната особеност: листата им падат през есента както е при широколистните дървета, но имат клони без листа, с голям брой малки образувания, които приличат на игли от иглолистни дървета. Ето защо, гинко е по-скоро като иглолистно дърво, отколкото широколистно дърво.

Гинко е диво растение: в природата има мъжки и женски дървета, които се опрашват от въздушни течения. Интересното е, че гинкото отнема около 20-30 години, за да стане зряло полово. Друга особеност: Гинко е изключително нечувствително към външни стимули – дори в млада възраст дървото толерира добре зимните студове, не му пречат отработените газове, пътната сол, вредителите, климатичните екстремалности и други влияния. Не е изненадващо, че съществува толкова дълго и че всеки случай може да продължи до сто години. В Азия гинко се смята за символ на хармония и сила. Поради невероятните си свойства и история, то се нарича „Дървото на хилядолетието“.

Интересни факти за растението гинко билоба

Реликвите от гинго съдържат много тайни. Само някои от тях са известни на човечеството, а учените продължават да учат този уникален представител на флората. Ние изброяваме само няколко интересни факти за гинко билоба.

Първото гинко, което е станало зелено след изчезването на динозаврите, расте в ботаническата градина на Утрехт (Холандия). То е засадено през 1730 г.

Гинко билоба е единственото живо същество, което се е възродило след атомната бомба в Хирошима.

Фитотерапевтът Варо Тилер нарече гинко билоба „най-важното“ растение, продавано в Европа през последните десетилетия.

Дървото гинко може да живее повече от 1000 години. В японските храмове има останки на възраст над 4000 години. Тяхната височина е над 30 м.

В Германия препаратите, базирани на гинко билоба са включени в стандартите на медицината за лечение на хора с деменция. Също така беше получен патент за средство от сух екстракт от гинко, който се използва за лечение на метастазни тумори.

За какво помага гинко билоба.

Полезни свойства и състав на растението гинко билоба.

Към днешна дата само листата на растението се използват за терапевтични цели. Те се събират през есента по време на вегетативния период. В листата, както и в семената на дървото се откриват линалолетери и производни на фенилпропан. Съставът съдържа специални сесквитерпени и трициклични дитерпени. В корените на гинко билоба има уникален гинколид. Съдържанието на гинколидите варира значително в различните препарати.

Поради изключителните специфични вещества характерни за растението, то помага да се разширяват кръвоносните съдове, което лесно увеличава еластичността на стените им. В допълнение гинко билоба перфектно се бори срещу всякакви различни възпалителни процеси, тъй като е възможно инхибиране на активиращия фактор. Поради този фактор лекарствата са показани за аритмии, миокарден инфаркт, бронхиална астма и атеросклероза.

Важен компонент може да се отбележи и незаменими флавинови гликозиди, които се характеризират с изненадващо силно антиоксидантно свойство. Силният терапевтичен ефект, упражняван от растението върху човешкото тяло, включва намаляване на холестерола, намаляване на едем, увеличаване на здравината на стените на кръвоносните съдове и нормализиране на метаболитните процеси.

Доказано е, че е полезно да се предотврати липидната пероксидация и нормализирането на кръвното налягане. Трябва да се спомене, че много лекарства могат благоприятно да повлияят върху мисленето и паметта на човека, като подобряват скоростта на процесите в мозъка. За да възстанови процесите на кръвообращението, гинко билоба се използва много често от много съвременни лекари.

В съдържанието на листата на растението влизат освен линалолетери и производни на фенилпропан следните съставки:

 • терпен трилактони (гинкололида, билоба) – съдържа се само в гинко билоба;
 • кондензирани танини;
 • пропионова, валерианова, гинколова киселина (в семената).
 • бензоена киселина и нейните производни;
 • биофлавоноиди (камферол, кверцетин, изоорхемин, гинкетин, билобетин);
 • аминокиселини;
 • супероксид дисмутаза;
 • микро- и антиоксидантни елементи (фосфор, селен, титан, магнезий, желязо);
 • тимин;
 • флавоноиди;
 • кемпферол;
 • катехини;
 • кверцетин;
 • восъци;
 • билобалид;
 • гинколиди;
 • гинколова киселина;
 • ситостерин;
 • лактони;
 • витамини Р и С;
 • антоциани;
 • терпенолактони.

Поради факта, че антиоксидантните и ангиопротективните свойства на растението са доказани, листата му са широко използвани в медицината. Различни фармацевтични препарати са показани предимно за различните прояви на церебрална атеросклероза. Гинко билоба също има положителен ефект върху стареещия организъм, включително поведенчески и психо-емоционални разстройства. Те като правило, са придружени от запушване на мозъчните съдове.

Трябва да се отбележи използването на средства за сериозни нарушения на зрението и слуха. Редовният прием на предписаното лекарство за дълго време помага не само за подобряване на паметта и отлична концентрация, но и за елиминиране на замаяност и главоболия . Гинко билоба е ефективен и за интелектуалната активност, в случай на венозно заболяване и облитер при артериосклероза, тъй като подобрява реологичните свойства на кръвта и намалява кръвните съсиреци.

Други допълнителни ползи при лечението на заболявания могат да бъдат отбелязани като противовъзпалителен ефект и вазорегулиращи ефекти върху човешкото тяло. Често лекарствата се предписват за опасни системни заболявания, придружени със сериозни нарушения на кръвообращението. Те включват по-специално за захарен диабет .

Има научни доказателства, че гинкото е в състояние да:

 • Стимулира разширяването на кръвоносните съдове, като по този начин намалява налягането в тях и намалява риска от инсулт.
 • Повишава скоростта на гломерулна филтрация, намалява протеинурията и повишава повторната абсорбция на вода и натрий.
 • Понижава холестерола.
 • Намалява риска от инсулт, причинен от образуването на кръвен съсирек.
 • Предотвратява свързаните с възрастта промени в мозъка поради увреждания на невроните.
 • Ограничава развитието на метастази при рак.
 • Намалява ефектите на церебралната исхемия със своята антиоксидантна активност.
 • Засилва усвояването на глюкозата в областите на мозъка, отговорни за координацията, изпълнението на сложни действия и обработка на сензорна информация.
 • Стимулира производството на адреналин, като по този начин намалява симптомите на депресия.
 • Предотвратява бронхиалната обструкция при алергични и астматични пристъпи.
 • Справя се със сънните разстройства в напреднала възраст, включително тези, които не могат да приемат хапчета за сън или успокоителни.
 • Увеличава умствената активност, подобрява паметта, , която се влошава с възрастта.
 • Ограничава последиците от интоксикация с тютюн и алкохол.
 • Елиминира основните симптоми на венозна недостатъчност и увеличава венозния тонус, намалявайки проявите на хипоксия.
 • Задържа растежа на пневмококи, стафилококи, Escherichia coli (отнася се до плодовите екстракти, пулпата и корите).
 • Подобрява потентността.
 • Освобождава сърбежа, болката и кървенето при хемороиди.
 • Възстановява структурата на съединителната тъкан, бои се с процесите на стареене на кожата.
 • Облекчава главоболието от съдов произход.
 • Забавя влошаването на зрението.
 • Подравнява цвета на кожата, освежява пигментните петна.

По този начин, поради биохимичния си състав, присъствието на уникални активни вещества, гинко билоба може да се използва за лечение и профилактика на различни заболявания. Изследванията продължават, така че обхватът на приложенията може да се увеличи през следващите години.

Показания за употреба на гинко билоба

Преди хиляди години листата му вече се използват за лечение на редица заболявания в страните от Изтока. Днес екстракт от тях практически се използва за лечение на болестта на Алцхаймер в Съединените щати, в Германия на деменция. Но тези заболявания не се ограничават до обхвата на приложение на растението. Клиничните проучвания показват, че екстрактът от гинко може да се използва за лечение на следните състояния и заболявания:

 • нарушаване на кръвоснабдяването на ръцете и краката;
 • множествена склероза;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • начална фаза на болестта на Алцхаймер;
 • мигрена;
 • възрастови нарушения в когнитивната сфера;
 • разширени вени;
 • импотентност;
 • виене на свят;
 • болести на слуховия апарат и загуба на слуха;
 • хемороиди;
 • диабет;
 • токсичен шок;
 • алергии;
 • синдром на интермитентна клаудикация;
 • астма.

Списъкът от заболявания, с които могат да се справят с препаратите с гинго болиба, непрекъснато се разширява, защото в хода на научните изследвания учените откриват всички нови свойства и възможности на това растение. Например се проучва възможността за използване на гинко за облекчаване на симптомите на остра планинска болест.

Семена от гинко билоба

Елипсоидните семена имат дължина, не по-голяма от 3 см. Те имат по-скоро плътна външна обвивка. С помощта на семената си гинко може лесно да се размножава. Преди сеитбата те трябва да бъдат внимателно почистени от месестия перикарп и след това да бъдат засети до дълбочина около 5 см. По правило времето за покълване може да бъде около 30 дни. Тъй като растението се смята за бързо развиващо се, през първата година от живота му целият разсад ще нарасне с 15 см. Те бързо образуват издънки и дават активен растеж, започвайки от пъпа до корена.

Трябва да се спомене, че разсадът много слабо понася трансплантацията. След такава процедура още много дълго време те няма да растат.

Гинко билоба за деца

Различни препарати на базата на това растение не се предписват на деца на възраст под 16 години, тъй като няма надеждна информация за безопасността и ефикасността на употребата на тези лекарства.

Масло от гинко билоба

Едно отлично масло на основата на гинко билоба се счита за изключително мощен регенериращ агент. Когато се прилага външно, благоприятно влияе на раздробената и отслабена коса. Маслото идеално укрепва корените на косата, като я възстановява. Поради повишената функционалност на фоликулите косата ви ще бъде блестяща и красива. Такъв козметичен продукт е бил използван и за ежедневна грижа за кожата. Той може да лекува екзема, язви и други сериозни кожни заболявания.

Противопоказания.

Препаратите с екстракт от гинко билоба се класифицират като висококачествени. Въпреки това, приемането на генерични лекарства и хранителни добавки с недостатъчно пречистени суровини може да доведе до развитие на хеморагични усложнения. Те могат да бъдат причинени от високи концентрации на гинколова киселина. Дори стриктното дозирано прилагане на таблетки и капсули на основата на растението може да представлява определена заплаха.

Основни противопоказания:

 • Бременност (възможно е кръвотечение в тъканите на плода);
 • Гастрит и пептична язва в периода на обостряне;
 • Възраст 12-18 години (в зависимост от лекарството);
 • Остри разстройства на церебралната циркулация;
 • Инфаркт на миокарда;
 • Тенденция към кървене (случаи на тежко кървене са регистрирани при хора, които едновременно приемали лекарства за намаляване на кръвосъсирването и хранителни добавки с гинко билоба);
 • Индивидуална свръхчувствителност към компонентите на лекарствата (лактоза, багрила и др.).

Също така, препарати с гинко билоба не се предписват преди операции, тъй като те са склонни да увеличават кръвотечението. Също така не е необходимо да се приемат едновременно няколко хранителни добавки, съдържащи в състава си екстракт или натрошени листа от гинко. Нежеланите реакции, причинени от предозирането, са най-чести.

Странични ефекти.

В редки случаи може да възникне следното:

 • стомашно-чревни нарушения;
 • загуба на апетит;
 • кожни обриви;
 • шум в ушите;
 • прекомерна слюнка;
 • повръщане, гадене;
 • замаяност и главоболие.

Хората страдащи от епилепсия, могат да получат епилептични припадъци, докато приемат гинко билоба.

Взаимодействие с други лекарства:

 • Ако сред другите компоненти на лекарството е хептаминол хидрохлорид, възможно е рязко увеличаване на налягането, тахиаритмия и сърцебиене.
 • Лекарствата на основата на гинко не се препоръчват за хора, които постоянно се нуждаят от приемане на антикоагуланти и ацетилсалицилова киселина.
 • Едновременният прием на гинко и Ефавиренц може да доведе до намаляване на плазмената концентрация на последния.
 • Както при всяко лекарство, препаратите от гинко билоба могат да имат противопоказания. Поради това те не се препоръчват за употреба без консултация с лекар.

Чай.

Приятният чай на основата на гинко билоба е известен със своята несравнима лечебна стойност. Тя може да бъде част от специални напитки заедно с билката орлови нокти. Комбинацията от корените и листата на растението значително подобрява лечебния ефект на чая. След 30-дневен курс на лечение ще забележите уникално увеличаване на имунитета си. В допълнение към общото подобрение в благосъстоянието, умствените реакции ще се влошат и паметта ще стане по-гъвкава.

Чаят от гинко билоба насърчава подобрението във всички органи и системи, възстановява кръвообращението във всички кръвоносни съдове, увеличава притока на кръв към мозъка и предпазва клетките от множество свободни радикали. Това забавя стареенето на тялото, предотвратявайки инсулти и инфаркти. При пациенти в напреднала възраст активирането на тромбоцитите се забавя.

Достатъчно е да замените обикновения сутрешен чай с тази напитка, за да възстановите своята жизненост и благополучие.

Женшен с гинко билоба.

Продуктът от двете билки съчетава благоприятните ефекти от тяхното действие.

Женшен с уникалното гинко билоба действа подсилващо на паметта и подобрява концентрацията, кръвообращението и мозъчната дейност, повишава жизнената активност и имунната защита, забавя процесите на стареене. Дозата за един ден е по 1 – флакона.

Продуктът е противопоказан за бременни и кърмещи жени, деца и за хора страдащи от алергия към пчелни продукти.

Рецепти с гинко билоба.

Тинктура от листа гинко билоба.

Това средство е уникален фармацевтичен продукт, който се характеризира с много полезни свойства. Спектърът на терапевтичното му действие е широк, причинен от невероятен ефект върху всички метаболитни процеси, протичащи в клетките на всяко човешко тяло. Когато го използвате, можете да разширите кръвоносните съдове, да възстановите метаболизма на невроните, значително да намалите нивата на холестерола и да нормализирате кръвното налягане.

Такова лекарство често се предписва за сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, за лечение на цереброваскуларна недостатъчност, за множествена склероза и синдром на интермитентна клаудикация, както и за оплаквания от тинитус. Той е показан и при диабет и хемороиди. Заедно с основната терапия, Ginkgo biloba има положителен ефект върху лечението на мигрена, глухота, бронхиална астма, импотентност и токсичен шок.

Доказано е, че може да предотврати развитието на такива изключително опасни състояния, като инфаркт и инсулт. Тинктурата от гинко билоба може да се използва във всяка възрастова категория. След една седмица редовно приемане ще бъде възможно да се наблюдава положителната динамика. Този мощен стимулатор на вниманието, паметта и умствения потенциал влияе върху неговото въздействие върху човешкото тяло.

За да приготвите продукта у дома, трябва да вземете водка и да залеете листата на растението в доза: 1 част листа с 10 части водка. След като престои две седмици на много тъмно място, тинктурата на гинко билоба трябва внимателно да се филтрира. Можете да използвате лекарството по 10-15 капки, разредени в 100 грама вода. В този случай курсът на лечение не трябва да бъде по-кратък от един месец.

Съвременните експерти съветват да се провеждат три пълни курса годишно. Тази схема на лечение дава положителни резултати, които продължават да съществуват дълго време.

Тинктурата може да се използва и като отлично външно средство за подмладяване на лицето.

Екстракт от гинко билоба

Екстрактът от дървото гинко билоба отдавна е използвано от древните китайски лечители. Той подобрява не само паметта и мисленето, но също така има благотворен ефект върху общото благополучие на човека. Към днешна дата това средство е част от много фармацевтични продукти, които се използват за ефективна профилактика и ефективно лечение на различни заболявания.

Екстрактът от представеното растение е незаменим при нарушения на кръвоснабдяването на мозъка. Стероидите на екстракта директно участват във важни процеси на клетъчния растеж, като имат благоприятен ефект върху свръхекспресията на PBR тип. Лекарството е показано за унищожаване на животозастрашаващи ракови клетки и също така се използва за превантивни цели при лечението на сложни форми на различни злокачествени тумори.

Съвременните лекари са доказали предимствата на екстракта от Ginkgo biloba за белодробни и сърдечни заболявания, за бронхиална астма, поради уникалните антиспастични свойства. Често се предписва като антихелминтик и може да се използва външно. В най-ранните стадии на болестта на Алцхаймер, лекарството значително забавя падането на всички умствени способности. Освен това има вазодилатиращ ефект, повишава еластичността на кръвоносните съдове и има антихипоксичен ефект.

Как да вземаме гинко билоба? За употреба се препоръчва лекарството да се разрежда във вода и стриктно да се спазват предписаните дози. По правило дозата не надвишава 20 капки. Процесът на лечение е от 30 до 40 дни. Ако е необходимо, след 3-4 месеца лечението може да се повтори.

Гинко билоба за памет.

Екстрактът от гинко билоба е особено популярен като лекарство, което възстановява паметта, възстановява яснотата на мисленето и нормализира концентрацията.

Екстрактът от гинко билоба е особено популярен като лекарство, което възстановява паметта, възстановява яснотата на мисленето и нормализира концентрацията.

Използването на това билково лекарство е ефективно за всички горепосочени симптоми. Основната активна съставка на капките е екстракт от дървото гинко билоба.

Историята на четиридесет метровото широколистно дърво е много дълга. Поради сребърните му семена през 18-ти век дървото е наречено Ginkgo Biloba, което означава „сребърна кайсия“ на латински.

Археолозите са открили древни ръкописи, описващи неговите лечебни свойства. Както и в тези незапомнени времена, това красиво растение днес е ефективно лекарство.

Например екстрактът от гинко билоба е един от компонентите на традиционната китайска медицина, който се използва за удължаване на младостта и подобряване на когнитивните способности. Във всички страни по света екстрактът се счита за ценна фармацевтична суровина, тъй като се характеризира с антиоксидантни, противовъзпалителни, имуномодулаторни, тонични и други ефекти.

Екстрактът е особено популярен като лекарство, което възстановява паметта, възстановява яснотата на мисленето и нормализира концентрацията. Фитопрепаратите на негова основа се подходящ и за лечение на невросензорни разстройства (шум в ушите и главата, замаяност).

Цена на гинко билоба.

ГИНКО БИЛОБА + е хранителна добавка, която с епредлага от Аптеки Фрамар за 10,40 лева за опаковка от 50 капсули по 40 мг.

На таблетки в опаковка от 120 броя на д-р Тошков се предлага за 15,40 лева. apteka.framar.bg

Магазин ЗОЯ предлага екстракт от листа в една опаковка с 60 капсули за 37,30 лева. zoya.bg

В онлайн супермаркета ЕБАГ предлагат Гинко Прим Макс  за 28,90 лева за 60 таблетки. ebag.bg

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Гинко билоба – хармония и сила от природата, ползи и приложения 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *