Главоболие – народна медицина, причини и лечение

Как да се справим с досадното главоболие, какви са причините, диагностика, съвети и народна медицина в помощ за решаване на проблема с него

Съдържание на статията: Причини за главоболие. Видове главоболие. Какво може да означава главоболието и какво да правим. Лечение на главоболие с народна медицина. Първа помощ при главоболие. Кои заболявания могат да предизвикат главоболие. Диагностика на главоболие. Кога можем да се лекуваме самостоятелно. Лекарства против главоболие. Главоболие при бременност. Главоболие при деца. Съвети при главоболие. Още алтернативни решения против главоболие.

Причини за главоболие.

Какво представлява главоболието:

Досадното главоболие е известно още под наименованието Cephalalgia cranialgia и представлява болки и/или болезнени усещания в областта на главата.

Главоболието не е болест, той е симптом, който се проявява в резултат на някакво заболяване или реакция на организма към определени условия на живот или физиологични изменения.

Главоболието може да започне внезапно и да продължи много дълго време. Силата на болката зависи от причината за възникването му.

Възможно е болезнената атака всеки път да бъде еднаква но, много често тя има различни проявления.

Помогнете си при главоболие с народна медицина

Помогнете си при главоболие с народна медицина

Мозъкът на човека сам по себе си не може да боли, защото при него няма ноцирецептори (това са рецепторите за болка).

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Има области по главата и шията, които обаче имат такива рецептори.

Това са тези зони, в които се намират екскраниалните артерии, нервите на гръбнака и черепа, менингите, главовите и шийни мускули.

Повечето хора, страдащи от главоболие определят болката като много силна и нетърпима.

Най-често срещаните видове главоболие са: от напрежение и схващане на мускулите на лицето и врата, клъстерно и мигренозно главоболие, както и главоболие в резултат на нервно напрежение, алергии, синузит, високо (или ниско ) кръвно налягане, ниска (или висока) кръвна захар и поради неподходящи храни и заобикаляща среда.

Причини за отключването на главоболие:

Причините за отключването на главоболие могат да бъдат най-различни.

Ето най-често срещаните от тях:

= Глад

= Стрес

= Неправилно хранене

= Неправилен начин на живот

= Злоупотреба с алкохол и тютюнопушене

= Бременност

= Физическа преумора

= Психическа преумора

= Депресия

= Заседнал начин на живот и липсата на свеж въздух

= Лоша поза на стоене на тялото

= Нарушения на съня и нощен труд.

= Промени в метеорологичните условия и свързаните с тях внезапна хипотермия (охлаждане) или прегряване.

= Неправилно хранене свързано с недохранване, глад, лоша хранителна диета, консумирането на хранителни нитрити, кофеин и хистамин.

= Отравяне с химикали лекарства.

= Липса на някои витамини и минерали като желязо и витамини от групата „В”.

= Съдови заболявания: хипертония, атеросклероза, дистония и други.

= Очни инфекции

= Маточна остеохондроза – може да доведе до притискане на артерия и от там до силно главоболие и гадене.

= Вирусна или бактериална инфекция.

= Синузит, тонзилит, синуит, отит.

= Травматично увреждане на мозъка.

= Проблеми с очите вариращи от повишено вътреочно налягане до грешен избор на очила.

= Стоматологични заболявания

= Мозъчни тумори

= Заболявания на ендокринните жлези

= Темпорален артриит и възпаление не темпоромандибуларната става.

Интересни факти за главоболието:

= Има описани около 200 вида главоболие.

= За една календарна година 90% от населението страда поне веднъж от главоболие.

= Най-често е първичното главоболие, от тази група най-много хора страдат от епизодичното тензионно главоболие  (около 45% от страдащите от първично главоболие).

= От мигрена страдат 12 – 18% от хората по света.

= От мигрена жените страдат с около три пъти повече от мъжете.

= Клъстърно главоболие имат около 0,5% от световното население, като съотношението на боледуващите от него мъже и жени е съответно 8:1.

Видове главоболие.

Световната здравна организация е приела Международна класификация на главоболието (МКГ), която е изготвена от Международното дружество за главоболие.

Основните типове главоболие според (МКГ) се разделят на четири основни групи:

 1. Първично главоболие – то се класифицира според вида на проявените симптоми и бива:

= клъстърно, тензионно главоболие, мигрена, тригеминална цефалгия

= някои по-рядко срещани видове, които са главоболие предизвикано от кашлица, от напрежение и коитусова цефалгия (сексуално главоболие)

= различни главоболия, които не са свързани със структурни изменения или заболявания.

 1. Вторично главоболие – класифицира се според произхода и причината за болката. Основните видове вторично главоболие са следните:

= главоболия причинени от травма във врата или главата (посткраниотомия, вътречерепен хематом, камшичен удар), травма на лицева структура (зъби, очи, челюст и уста).

= главоболие причинено от смущения в кръвоносните съдове на черепа и шията.

= главоболия причинени от несъдови вътречерепни смущения.

= главоболие причинено от натравяне ( в резултат на приемането на отровна субстанция, натравяне с медикамент и подобни).

= всички главоболия възникнали като следствие от някакво заболяване.

= главоболие свързано с психосоматични разстройства (депресия).

= главоболия свързани с някаква инфекция.

= главоболия провокирани от метаболитни нарушения, заболявания на черепа, шията, носа, очите, синусите, зъбите и други лицево-черепни структури.

= главоболия свързани с някаква патология на гръбначния стълб и стойката като плоски стъпала, разлика в дължината на краката и други подобни.

 1. Невралгии – има класифицирани 19 вида невралгии с лицева болка, чийто симптом е главоболие.
 2. Други видове главоболие – Всякакъв вид главоболие, което не е класифицирано от предходните три групи.

Какво може да означава главоболието и какво да правим.

За да можем да си помогнем ефективно, първо трябва да успеем да определим от какъв вид главоболие страдаме и в съответствие с него да приложим адекватна терапия.

Първичното главоболие не е толкова опасно и може да се лекува само симптоматично с народни или фармацевтични средства.

Когато обаче става въпрос за вторично главоболие. То със сигурност е симптом на някакво сериозно заболяване.

Поради тази причина е необходимо при често повтарящи се атаки на главоболие да посетим лекар, за да диагностицира какъв вид е то и да отхвърли евентуални по-сериозни болестни причини за неговата проява.

Повишено внимание трябва да има, когато е налице упорито главоболие, без видима причина, което се проявява неочаквано нощем, или пък започва и отминава на внезапни пристъпи.

Тревожни симптоми при главоболие:

Честота, при която главоболието настъпва веднъж или повече на месец е вече опасна и изисква задължително посещение при лекар.

Има болести (чийто симптом е главоболие), при които всеки пристъп убива нервни клетки и те никога повече не се възстановяват. Така при вяска атака състоянието на болния се влошава необратимо.

Симптоми, които не трябва да предизвикват тревога:

Рядко главоболие в интервали на повече от 1 до 6 месеца. Пристъпите не са силни и повече имат общо с промяната на времето.

Главоболия провокирани от лека настинка, вирусна инфекция, махмурлук, наличието на вредни навици или след изморителни тренировки. Тези главоболия са редки и не са предизвикани от сериозни проблеми.

Главоболия, като страничен ефект от приема на каквито и да било медицински препарати.

Главоболие по време на здравословни проблеми със зъбите, контролирано разбира се от стоматолог.

Как да определим какъв вид главоболие имаме според начинът по който ни боли главата:

Болка от мускулно напрежение: тя е най-често срещаната. Това е постоянна болка, която обхваща (опасва) цялата глава, областта на рамото, шията, лицето и черепните мускули. Усеща се и като силно напрежение в черепа и слепоочието.

Болката обикновено е двустранна. Стресът от нея засяга (свивайки) и кръвоносните съдове, като по този начин намалява притока на кръв. Това от своя страна води до липса на кислород  към мускулната тъкан и натрупване на токсини. Резултатът е главоболие, поради раздразнените мускули и нерви, което се предава и на мозъка.

Мигрена: при нея болката е едностранна (само от едната страна на главата- лява или дясна) и пулсираща с предимно фронттемперална ориентация. Налице са също симптоми като повишена чувствителност към звук и светлина, изпотяване, сърцебиене и гадене.

Мигрената може да се прояви на всяка възраст и по всяко време на деня и нощта. Продължителността може да бъде от няколко часа до няколко дни. Други симптоми, съпътстващи мигренозния пристъп са гадене, повръщане, замъглено зрение, намаляване или загуба на слуха.

Особено дразнещи за страдащите от мигрена са ярка светлина, силен шум и остър мирис.

Фактори, които най-често провокират мигрената са престой в задимено помещение, дълга работа на компютър или стоене пред телевизора, консумиране на неподходящи хранителни продукти и напитки.

Понякога мигренозния пристъп може да бъде предшестван от световъртеж, чувство за силни и странни миризми и зрителни халюцинации като пенливи точки, зиг-заг, искри в очите.

Болка от високо кръвно налягане: тя е постоянна, тъпа, тежка, пресоваща, пулсираща и се локализира най-вече във врата и шията.

Клъстерно главоболие: свързано е със силно изразена болка в областта черепната стена. Възниква спонтанно и редовно. Силата на болката е толкова голяма и нетърпима, че може доведе до опити за самоубийство с цел да се прекрати болезненото чувство.

Причините за кръстерното главоболие са най-вече в начинът на живот: прием на алкохол, тютюнопушене, липса на сън (следобедната дрямка също може да повиши вероятността от поява клъстерно главоболие), стрес, приемът на някои храни като сирене и месо, също и повишена телесна температура, която се получава в резултат на провеждането на тренировка или вземане на топла вана.

Главоболие при Невралгия: Невралгичната болка в главата е доста специфична и сравнително лесно може да се разграничи от другите видове главоболия.

Признаци за невралгично главоболие:

 1. Времетраенето на невралгичната болка е на кратки интервали за по няколко секунди или минути. Невралгичният пристъп може да продължи от часове до дни.
 2. Наличие на дразними зони, които само при едно докосване могат да предизвикат главоболие.
 3. Болката е остра, пронизваща като токов удар.

Главоболие с психогенен произход: То се проявява в отговор на някакъв психически стрес или умствено натоварване. Най-често се среща при хора с високо ниво на тревожност, явна или маскирана депресия.

Болката е продължителна, постоянна, с усещане за стягане, притискане без ясна локализация, от слаба до умерено силна.

Главоболие при тумор в мозъка: специфичното на болката при тумор в мозъка е, че тя е постоянна и се засилва във времето. Увеличава се също по време на кашляне, кихане, вдигане на тежки предмети и отслабва в легнало положение. Много често е придружена от гадене и повръщане.

Болка при темпорален артериит: Този вид главоболие се среща предимно при възрастни хора, страдащи от темпорален артериит (възпаление не темпоралната област на главата). При него зрението е отслабено, има затруднена дъвкателна способност и значителна загуба на телесно тегло. Болезнеността е така тясно локализирана, че може да се укаже с пръста.

Заболяването се доказва чрез биопсия на засегнатата артерия. Лечението представлява прием на високи дози стероидни хормони.

Главоболие от настинка: това е изключително срещан вид главоболие. Причината е възпалението на околоносните синуси или менинги.

Ето как може да се разпознае този вид главоболие:

= Обикновено започва по време или след преохлаждане на организма.

= На лице е дълбока назофаринксна хрема.

= Болката е по-силна през нощта, защото не е възможно слузта да се отцежда напълно.

= Усилва се по време на кашляне, кихане и внезапни движения на главата.

= Засилване на болката има и при употреба на алкохол или резки промени в температурата, също и при прехода от топла към студена на водна струя по време на къпане.

Главоболие при стоматологични заболявания: болката се усеща в предната част на главата.

Вертеброгенни главоболия: те са свързани с различни гръбначни заболявания.

С напредване на възрастта настъпват промени между прешлените, където се изтрива съединителната тъкан и по този начин може да се упражни допълнителен стрес върху артериите, които преминават от там.

Всички артерии, които преминават през гръбнака са много важни за организма и всяка промяна на тяхното местоположение води до нарушаване на функциите на жизненоважните системи в организма и един от симптомите на тези нарушения е главоболието.

Обикновено болката при тях започва да се усеща първо от към гърба и в хода на пристъпа се придвижва към челото и слепоочията.

Освен това може да се наблюдава промяна в кръвното налягане, гадене, повръщане, виене на свят, влошаване на общото състояние.

За правилната диагноза на този вид главоболие е необходимо да се прегледа гръбначния стълб и гръдния кош.  Лечението може да бъде масаж и медикаменти.

Противопоказно е болния да извършва тежки физически натоварвания, които могат да предизвикат промени във формата на гръбначния стълб.

Тежко главоболие: Симптомите при тежко главоболие могат да приличат на симптомите на всяко друго главоболие.

Началото на тежкото главоболие обикновено започва като мигренозен пристъп с типичните за него дразнения от светлина и шум, придружени с гадене и повръщане.

Разликата е в болката, която е многократно по-силна. Тя често се усеща и като пулсираща. Възможна е също рязка промяна в кръвното налягане от ниско към високо или обратно.

Тридесет минути преди да започне тежкото главоболие има следните признаци: пребледняване, усещане за изтръпване на крайниците, болка в гърба и задната част на главата и шията, изпотяване, чести позиви за ходене до тоалетната, нарушено зрение и слух.

В някои случаи е възможно болката да настъпи внезапно и без предварителни симптоми.

Ето как можете да си помогнете при тежко главоболие:

= Вземете болкоуспокояващо. За да се засили действието му се препоръчва да се проветри помещението, в което се намирате.

= Легнете и си направете масаж на главата.

= С помощта на физически упражнения разтегнете мускулите на врата и гърба.

= Спете по 8 -10 часа дневно.

=  Оптималната поза за сън е по гръб. В неудобно положение се нарушава кръвообръщението и мускулите на шията ще се схванат.

= Можете да направите масаж на определени точки от тялото, които облекчават главоболието.

= Избягвайте ярката светлина и носете слънчеви навън и предпазни очила пред компютъра. Правете почивка на всеки половин час.

= В периодите на ремисия при тежко главоболие вземете превантивни мерки, като водите здравословен начин на живот, движите се активно, храните се съобразно специалното диета за хора страдащи от главоболие и прилагате предписаната от вашия лекар терапия.

Лечение на главоболие с народна медицина.

Чай от маточина при главоболие

Чай от маточина при главоболие

Приготвите си мента, риган и върбовка по равни части. Смесете супена лъжица от получената смес в половин литър кипнала вода и след 30 мин, прецедете. За главоболие се взема по половин до една чаша от запарката.

Билката маточина – 15 г се слага в чаша завряла вода за 30 мин., прецежда се. Вземете по 1-2 супени лъжици 5-6 пъти за деня. Използва се при: болка в сърцето, сърцебиене, безсъние, колит, болки в корема, метеоризъм, колит, проблеми с бъбреците, шум в ушите, виене на свят, главоболие, успокоява нервната система, анемия, болезнена менструация.

Чай от риган при главоболие

Чай от риган при главоболие

Риган – 1 супена лъжица сушена билка се слагат в 0,5 литра завряла вода за 30 мин.. Взема се половин до една чаша прецедена запарка само 2-3 пъти дневно при главоболие. За бременни жени не се препоръчва!

Ментолово масло. Купува се от аптеката. При настинка и хрема с главоболие, с ментоловото масло, се намазва челото, слепоочията, зад ушите, задната част на главата. То облекчава главоболието в началото на неговата проява.

Можете да си помогнете със зелен или черен чай. Направете си чай от единия или от другия вид и добавете щипка мента. Изпийте една чаша и след 15-20 минути, може да се очаква да ви мине главоболието.

За лечение на главоболие помага и спиртна тинктура от прополис. Разредете – 20 г прополис със 100 мл алкохол, вземете 40 капки, с които се пропиват в хляба и той се изяжда.

Пресен сок от калина е препоръчана напитка за главоболие.

Сок от калина се препоръчва при главоболие

Сок от калина се препоръчва при главоболие

Хапването на пресни градински ягоди се препоръчва от народната медицина за главоболие. Те съдържат калий, калций, магнезий, фософор, антиоксиданти, фолиева киселина и други полезни вещества. В 100 г градински ягоди се съдържат около 80 мг витамин С.

Когато страдате от главоболие използвайте и пресни плодове боровинки, както ягодите.

Касис за главоболие:  използва се ¼ чаша пресен сок при силни болки 3 пъти дневно.

Можете да превържете челото си с пресни зелеви листа като предварително ги намачкате така, че да пусне сок. С него намажете вдлъбнатината на китката и ръката и тази зад ушите.

Прилагане на настойка от цветове на бъз. Една супена лъжица изсушени цветове сложете в една чаша завряла вода, за 20 минути. Вземайте ¼ чаша (по-добре с мед) на ден по 3-4 пъти, 15 минути преди хранене при главоболие.

Лимоновият сок е полезен при главоболие

Лимоновият сок е полезен при главоболие

Лимонови кори и лимонов сок срещу главоболие. Когато то започва да ви притеснява вземете един обикновен лимон. Отделете месото от кората. След това нанесете лимоновите кори на темпоралната област. Необходимо е да се направят малки кръгови движения, като по този начин се втрива лимоновият сок в темпоралната област. Болката ще отслабне след малко. Добре е да пиете сутрин лимонов сок с вода. Той ще помогне за подобряване на здравето ви и за пристъпите от мигрена. За предпочитане е да се взема с топла вода.

Масло от лавандула. С няколко капки се намазват слепоочията. Можете и да ги комбинирате с други масла – 3 капки лавандула, 2 от синя лайка и една от индрише.

Мащерка при главоболие. Можете да я ползвате на чай, за вани, за ароматерапия и да намажете с няколко капки слепоочията. Пийте по 3 чаша дневно чай от билката или ползвайте капки от спиртен извлек.

Лед на главата при главоболие

Лед на главата при главоболие

Лед за облекчаване на главобилието. Ако страдате от съдово главоболие, вероятно проблемът не е липсата на кръв към главата и кожата на черепа, но нейният излишък. Затова използвайте лед. Чрез прилагането му, можете да предизвикате вазоконстрикция, което намалява притока на кръв и болка свързана с него. Препоръчва се използването на лед, увит в кърпа, чанта за замразени зеленчуци, студена грейка или специално проектирана възглавница с лед. Сложете студен компрес на челото или на върха на главата си при признаци на зараждащо се главоболие.

Препоръчват се и още за главоболие билкови чайове по отделно от лайка, чобанка, розмарин и девесил срещу главоболието.

Чаят от корени на чобанка – една лъжица къкри 10 мин. в 300 мл вода. Това е една дневна доза.

Чаят от девесил също къкри 10 мин. в 300 мл вода и кисне още 10 часа. Взема се по една четвърт чаша.

Разберете основната причина за главоболието от гледна точка на чувствата – после намерете ключа към решаването на проблема.

Ако горната част на главата ви боли, това би могло да означава, че често се укорявате и страдате от ниско самочувствие. Буквално това е „биене по главата“ за нещо, което сте правили или не сте удовлетворени от себе си. За да спрете болката, трябва да престанете да се укорявате и да предприемете отстраняване на всички недостатъци. Дайте си почивка, главоболието ви подсказва, че вашите изисквания към самите вас са твърде високи.

Усещането за „разделяне на главата“ се среща при тези хора, които отдавна са се страхували от нечия критика. Така, че такива хора трябва да се отпуснат и да разберат какво е в момента най-тежката критика извършват самите те над себе си.

Болка в областта на челото означава, че лицето, което я изпитва иска да разбере всичко. За такива хора е необходимо да се успокоят и да си дадат време и да не бързат да анализират всичко. Те трябва да спрат „да си блъскат главите“ над всяка ситуация. Тогава болката ще премине и ситуацията ще бъде решена от само себе си.

Първа помощ при главоболие.

Основната терапия е приемът на болкоуспокояващи медикаменти от следните 4 групи: противовъзпалителни, аналгетици, спазмолитици и комбинирани.

Важно нещо, което хората, страдащи от чести главоболия трябва да запомнят е, че е изключително опасно да се приемат лекарства за болка за период по-голям от 15 дни.

А, когато са комбинирани с аналгетици, тогава максималният срок е 10 дни.

Прием по-дълъг от този може да доведе до сериозни здравословни последици.

Неконтролируемото приемане на аналгетици особено в комбинация с барбитуати, кофеин и някои видове успокоителни може да предизвика депресия, натравяне и нови пристъпи на главоболие.

Заради това е по-добре да не се извършва самолечение и терапията за главоболието да бъде назначена от специалист.

При главоболие поради високо кръвно налягане, първо трябва да измерите кръвното, да вземете медикамент за понижаването му и ако след това главоболието продължава, тогава можете да вземете болкоуспокояващо средство, например някакъв аналгетик.

Ако главоболието е предизвикано от стрес или след повишена физическа активност (преумора) можете да приложите следните няколко стъпки:

 1. Проветрете помещението, в което се намирате или ако времето позволява се разходете на чист въздух.
 2. Легнете и затворете очи. Понякога 15 минути прекарани неподвижно, със затворени очи и в мълчание са достатъчни, за да успокои главоболието.
 3. Направете си сами масаж на главата. С леки, галещи движения започнете да масажирате в посока от челото към тила, от върха на главата към ушите и от върха на главата надолу към шията.
 4. Сварете на чай листа от лавандула, лайка и мента. Изпийте една чаша и се опитайте да заспите.
 5. Направете си студен компрес (но, само след като сте се убедили, че главоболието не е в резултат на високо (ниско) кръвно налягане или заради друга причина от съдов характер).

Сложете няколко капки етерично масло от лавандула или мента в една купа със студена вода, накиснете една кърпа, изцедете и я поставете на челото и слепоочията.

 1. Пийте сладък чай или просто подсладена вода.

Таблица с основните причини за главоболие и начините, по които можем да си помогнем:

Какъв вид главоболие имам?Какво да правя?
Стрес, умора, махмурлукПочивка и здравословен и спокоен начин на живот
Вирусни или бактериални инфекции (обикновена настинка)Лечение на инфекцията при приключването на което, главоболието ще отшуми
НапрежениеМускулни релаксанти
МигренаИзползвайте най-добрия за вас начин на лечение, посочен от специалист
Болка локализирана на едно мястоМедикаменти
Мозъчен туморМедикаменти (стероиди), хирургия или лъчетерапия
Темпорален артериитБиопсия, за да се потвърди диагнозата, и незабавно въвеждане на стероиди, за да се предотврати слепота или инсулт
Инфекция на синуситеАнтибиотици или отводняване, ако не мине
Тригеминална невралгияСпециални фармацевтични продукти
ПрегряванеАспирин, антипиретик
Нараняване на главатаЛечение назначено от лекар
Субдурален хематомЛечение от лекар
ГлаукомаЛечение от лекар
Страничните ефекти на лекарстваИнформиране  на лекаря, който предписва лекарството и евентуално прекратяване на приема му
Високо кръвно наляганеТрябва да бъде контролирана редукцията на телесното тегло, спазване на диета и медикаменти под наблюдението и предписанието на лекар

Лечението на главоболието изисква цялостен подход. Необходимо е да се следват няколко правила:

= Правилно хранене и здравословен начин на живот.

= Избягване на алкохол и никотин.

= Добра физическа активност и спорт.

= Избягване на стресови ситуации.

= При заседнал начин на работа е необходимо през работното време да се правят паузи на всеки половин час.

Кои заболявания могат да предизвикат главоболие.

Силното главоболие създава голям дискомфорт. За да може да се излекува напълно е много важно да се определи истинската причина за него.

Много е трудно да се диагностицират причините за проявата на главоболие. Важно е, да се обърне внимание на областта, времето, продължителността и пик-а на силата на болките, за да се определи дали става въпрос за обикновено и безобидно главоболие или то е симптом на някакво сериозно заболяване.

Ето и болестите, които могат да предизвикат главоболие:

= Различни патологии на гръбначния стълб, крайниците и стойката на тялото.

Такива са: плоски стъпала, разлика в дължината на краката, разместване на шийни прешлени и други.

= Депресия:

Според дългогодишни изследвания причината за главоболието и депресията е една и съща: аномалии в количеството и качеството на серотонина и протеина в организма.

= Хипертония, съдова дистония, бъбречни и ендокринни заболявания, мозъчни тумори и други:

Ако при главоболието има и загуба на зрение, говор, слабост в крайниците от едната страна на тялото (от ляво или дясно), внезапна амнезия свързана със загуба на ориентация във времето и пространството. Когато са налице тези симптоми е задължителна консултацията с лекар и извършването на сериозни прегледи като ултразвук на големи съдове, ЕКГ, ехокардиография, подробен анализ на кръвта, липиден профил, склонност към тромбози и  томографично изследване на главата.

= Инфекциозни, вирусни и бактериални заболявания:

Такива са синузит, тонзилит, инфекция на очите, грип, инфекция на горните и долните дихателни пътища, артрит, ревматизъм и други подобни.

= Тумори в главата:

При тях характерно е , че главоболието е придружено от виене на свят, замъглено или двойно виждане, гадене и други подобни.

= Очни заболявания:

Астегматизъм и далекогледство също могат да предизвикат болки в главата.

Диагностика на главоболие.

Диагностика на омразното главоболие

Диагностика на омразното главоболие

Главоболието не е заболяване, то е симптом.

От главоболие страда около 70% от населението по света.

Повечето хора не отиват на лекар и предпочитат да се справят с главоболието сами у дома.

Важно обаче е да се знае, че главоболието освен безобидно може да бъде и симптом на много сериозни заболявания.

Ако имате чести пристъпи на главоболие, за да се отхвърлят евентуални тежки заболявания е необходимо да се консултирате с лекар, който да извърши диагностика.

Диагностиката се изразява в назначаване от специалист на изследвания на кръвта, ЕКГ, ултразвукови изследвания, ЕЕГ, томограф и всякакъв друг вид специализирани изследвания, свързани с установяването на причината за главоболието и отхвърлянето на сериозни болести, които биха могли да го предизвикат.

Както вече споменахме, за успешно лечение на главоболие е необходимо да се открие причината за него (тоест от какъв тип главоболие страдате) и в съответствие с това да се предпише правилната терапия с точните медикаменти.

Най-честата причина за главоболието е свързана с шийните прешлени.

Диагностика на главоболие при децата:

= Достатъчно е да се направи снимка на врата на детето, за да се извърши оценка състоянието на гръбначния му стълб.

= При децата трябва да се изключат проблеми със зрението и е наложителна консултация с офталмолог.

= Също така е необходимо да се направят ЕКГ и ултразвук на кръвоносните съдове на главата и шията, ЕЕГ, томограф, ЯМР на мозъка и всичко друго, което в хода на изследването се наложи.

Диагностика на главоболие при възрастните:

= В зряла възраст има вероятност от дискова херния или стесняване на някоя от гръбначните артерии, затова се препоръчва да се направи цервикален ЯМР ( ядрено-магнитен резонанс).

= При диагностиката на възрастни хора трябва да се проследи кръвното налягане, особено по време на пристъпите, търсейки причината както в хипертония, така и в заболявания на гръбначния стълб. И двете се характеризират с болка в областта на врата и шията.

= Възрастните пациенти също могат да бъдат изследвани чрез ЯМР на шийни прешлени, за изключване на органично поражение на главата, както и за проверка на състоянието на шийните прешлени.

Общи методи за диагностика на главоболие:

= ЯМР: изследване, което извършва високорезонансно преглеждане на човешкото тяло.

= ЕЕГ (електроенсцефалограма): отчита елекроимпулсите на мозъчната кора.

= Ангиография: изследване съдовете на шията и главата с цел да се изключат евентуални заболявания като аневризма, стеноза и техните структурни аномалии.
Това изследване е необходимо да се осъществи в случай на усилване на главоболието по време на тренировки.

=Рентгенови снимки и томограф: те са все по-рядко използвани, защото имат малко информативна стойност и по тях не може да се направи пълна диагностика на главоболието.

= Разширени кръвни тестове:  дават основна оценка на състоянието на организма. Вариантите, които могат да посочат тези изследвания са хроничен инфекциозен процес, хронично възпаление или наличие на паразити.

= Ултразвуково изследване на вътрешните органи: всяко заболяване на ендокринната система е в състояние да провокира главоболие. Особено внимание трябва да се обърне статуса на черния дроб, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и панкреаса.

= Оценка на състоянието на очите от офталмолог.

Кога можем да се лекуваме самостоятелно.

Ако причината за вашето главоболие е диагностицирана, ако то възниква рядко и изчезва след приемането на съответните медикаменти, можете да опитате и със самолечение. Особено подходяща за самолечение е народната медицина.

Лекарства против главоболие.

Повечето хора се опитват да се справят с главоболието чрез фармацевтични медикаменти.

Обикновено за лечението му се използват нестероидни противовъзпалителни средства, спазмолитици, аналгетици, съдоразширяващи или комбинирани препарати.

 1. Нестероидните противовъзпалителни средства: те помагат при болки от всякакъв произход, като в допълнение премахват възпаление и треска (ако има такива). Най- ефективни от тази група са: аспирин, ибупрофен, нурофен и други подобни.
 2. Спазмолитици: те се използват, когато болката е в резултат на спазми и напрежение. Такива са: спазмалгон, но-шпа и подобни.

Ако не помогнат, тогава се прилагат нестероидните противовъзпалителни средства.

 1. Аналгетици: ако болката е причинена от колебания в налягането или други съдови заболявания, в този случай е най-удачно да се приемат аналгетици, като в комбинация с тях трябва да се вземат и съдоразширяващи медикаменти. Най-ефективните и често използвани аналгетици са: анаглин, седалгин нео, невралгин и подобни.
 2. При много силно главоболие бързо облекчение носи комбинация от препарати. Такива са: пенталгин, солфадеин и подобни.

Освен медикаментите, при главоболие отличен ефект имат различни физиотерапевтични средства като електрофреза, магнитна и лазерна терапия, акупресура и акупунктура.

Важно!

= Не използвайте болкоупокояващи таблетки, ако имате проблеми със стомаха.

= По време на употреба на болкоуспокояващи медикаменти не шофирайте, защото времето на реакция на водача се увеличава значително и това може да предизвика пътно-транспортно произшествие.

= При продължително главоболие задължително се отива на лекар, който ще направи належащите изследвания като анализ на урина и кръв, ултразвукови и рентгенови изследвания.

Не забравяйте да следвате всички препоръки на специалиста по време на лечението.

Освен медикаментозното традиционно лечение, можете да се опитате да се преборите с главоболието и с помощта на народната медицина, чрез различни чайове, тинктури, ароматерапия и масаж.

Това ще увеличи периода на ремисия на главоболието и ще ви помогне да се отървете лесно и в повечето случаи завинаги от атаките на главоболие.

Самолечението с фармацевтични медикаменти може да доведе до големи здравословни проблеми, така, че не вземайте безразборно и в големи количества боклоуспокояващи препарати.

Главоболие при бременност.

Бременните жени често имат главоболие. То се дължи на хормоналните промени, стрес, умора, излишък или липса на сън, силен шум, опушен въздух, глад, токсичност и циркулаторна недостатъчност в организма или на прием на неподходящи храни.

Хормоналните промени при бременните жени могат да доведат до изменения в различни биохимични параметри и това да провокира главоболие, което при бременните обикновено е мигренозно.

Най-често пристъпи на мигрена има през началото на бременността.

Много по-трудно е при бъдещите майки да се справят с главоболието чрез медикаменти, защото повечето са противопоказни за тях.

Ако главоболието не е много силно, може да се приложат някои алтернативни методи за преодоляването му свързани най-вече предотвратяване на провокиращите фактори.

За тази цел са необходими:

= почивка и сън;

= изключването на хранителните продукти, които могат да провокират главоболие;

= освежаващ душ;

= редовно хранене, защото гладуването също предизвиква главоболие;

= избягване на шума и силната музика, ресторантите и тълпите;

= при главоболие от ниско кръвно налягане добър ефект има приема на сладък чай;

= дихателни и релаксиращи упражнения;

= масаж на врата и раменете;

= прием на минерална вода, за да се компенсира възможен недостиг на течности  и соли;

= топъл и студен компрес на носа и челото (ако болката е в тази област, както и в областта на шията).

Ако тези методи не помогнат може да се приеме и някакъв препарат. Щом не се взема често, няма да навреди толкова много.

В малки дози са разрешени: парацетамол, нурофен, аспирин, или някакъв аналгетик.

По време на кърмене трябва да се вземат такива лекарства, които да бъдат съвместими с него. Обикновено те са на основата на парацетамол.

Препоръчително е да се приемат (но, не много често): ефералган и панадол, които са най-малко вредни за детето.

С особено внимание трябва да се прилагат аспирин и нурофен.

Най-безопасен е приемът на парацетамол.

При бременните жени причината за главоболието трябва да бъде установена от невролог, който ще назначи и най-правилното и адекватно лечение с оглед на специалното състояние на бременната жена и здравето на плода.

Главоболие при деца.

Главоболието при деца се третира много по-трудно, защото те често не могат да опишат състоянието си. Затова е необходимо детето да се заведе на лекар, който да постави диагноза и да определи кой е подходящият начин за преодоляването на детското главоболие.

Най-безобидното, което вие можете да направите, за да помогнете на вашето дете при главоболие е: лек масаж, почивка, сън, студен компрес или сладък чай от липа.

Ако атаката е много силна, тогава е допустимо да дадете на детето някакво лекарство на основата на парацетамол.

Повечето нестероидни противовъзпалителни средства, както и аналгетиците са противопоказни за деца под 12 години.

Съвети при главоболие.

Както знаете всички лекарства не са безопасни за вашето здраве.

Затова тези, които страдат редовно от главоболие е желателно да спазват долупосочените съвети с цел да се разредят максимално пристъпите на главоболие и съответно приемът на медикаменти.

Какво не трябва да правим при главоболие:

= Не пийте алкохол. Неговият на пръв поглед релаксиращ ефект е всъщност една заблуда. Алкохолът разширява кръвоносните съдове. И дори ако първоначално болката наистина се успокои, то много скоро ще се завърне с пълна сила. Приемът на алкохол значително увеличава главоболието.

=Не пушете. Никотинът предизвиква остро свиване на кръвоносните съдове и от това болката може още да се засили.

= Не слагайте топли или студени компреси на главата, ако не сте сигурни какъв вид главоболие имате или ако вашето главоболие е от съдов характер. При различните видове главоболия, човек има различни усещания. И понякога дори сам не може да определи за какъв тип главоболие става въпрос. Затова не експериментирайте понеже, ако например студен компрес помага при болка от мускулно напрежение, то ако тя е всъщност поради хипертония, тогава този студен компрес може да влоши състоянието.

= Не пийте веднага втора таблетка аналгетик, ако първата не е повлияла болката. По-добре отидете на лекар. Защото упоритото главоболие е възможно да бъде симптом на сериозно заболяване. Освен това предозирането с аналгетици може да предизвика нежелани реакции на организма.

Какво е добре да правим при главоболие:

= Спазване на правилен дневен режим, който включва лягане навреме, по-малко престой пред телевизор и компютър, чести разходки на чист въздух, активен начин на живот, спазване на подходяща хранителна диета, която да изключва храни провокиращи главоболие.

= Много често при главоболие помага разходката на открито.

= Промяна на осветлението: ярката или твърде слаба светлина (било то слънчева или от телевизор и компютър) водят до преумора на очите и до главоболие.

= Защитете очите си дори и през зимата, когато светлината отразена от снега е също много силна.

Ако ви се налага да работите на монитор или при продължително взиране в екран, излезте и погледайте в далечината поне за 15 минути. Гледането надалече отморява очите.

= Останете сами: останете сами и на тихо, защото при главоболие всеки шум, светлина и движение може да изостри болката.

= Лицева гимнастика: много ефективна, тя отпуска лицевите мускули и това може да облекчи главоболието.

Как се прави лицева гимнастика:

 1. Застанете пред огледалото.
 2. Повдигнете веждите нагоре и ги отпуснете – нека слязат сами.
 3. Повдигнете само дясната вежда, докато лявата стои фиксирана в основно положение. Ако не можете да направите това сами, помогнете си, като задържите лявата вежда неподвижна, а дясната повдигнете.

След това направете същото с другата вежда (повдигате лявата, а задържате дясната).

 1. Затворете очи и обърнете очните си ябълки в една и съща посока. Направете го бързо и задръжте в тази позиция за малко, след което отпуснете и повторете на другата страна.
 2. Натиснете веждите и ги плъзнете първо в посока нагоре, а после в посока надолу към носа. Повторете няколко пъти.
 3. Прозейте се широко. Отворете бавно устата си и понижете долната челюст до краен предел. След това бавно затворете уста.
 4. Отморете устата и раздвижете долната си челюст наляво и надясно.
 5. Сбърчете нос сякаш душите нещо неприятно. Повторете няколко пъти.

= Ограничете консумирането на кофеин: кофеинът влияе на кръвоносните съдове и може да предизвика главоболие. Ако имате високо кръвно налягане, заменете кофеина с чай от мента.

= Помогнете си с Ароматерапия: Ментовото масло облекчава главоболието за няколко минути.

Капнете си 3-4 капки масло от мента върху задната част на главата и го втрийте в кожата с леко масажни движения.

След това легнете и отпочинете за поне петнадесет минути, ако е възможно.

= Анималотерапия: Ако имате домашни любимци, галете ги по време на главоболие. Мнозина вярват, че котките отнемат отрицателната енергия, която предизвиква главоболието. Мъркането на котката излъчва звукови вълни с честота 20 – 50 Hz, което стимулира лечебния процес.

Дългогодишното приятелство с котка или с куче укрепва имунната система и помага за здравето на човека.

= Премахнете пиърсинга, ако имате такъв. Много хора са забелязали , че след като са премахнали обеца на веждите или на носа (тоест пиърсинг направен по главата), главоболието им изчезнало.

= Молитва: При главоболие се помолете на Бог. Този метод на общуване с Бога винаги помага, особено, ако се молите от цялото си сърце.

Хранителна Диета при главоболие:

Изключете следните хранителни продукти от вашето меню:

= Сирене, пушена херинга, пилешки дробчета, червено вино, ядки (те съдържат провокиращи главоболието аминокиселини като тирамин).

= Шоколад – той съдържа веществото фенилетиламин, което причинява главоболие.

= Преработени храни, особено тези, които имат много ароматизиращи подправки и сосове за китайски и азиатски ястия.

Главоболието причинено от приема на азиатска храна и сосове се нарича още „синдром на китайския ресторант”

= Храни, които съдържат хидрогенизиран растителен протеин. Той също е голям провокатор на главоболие.

= Бекон, салам и различни видове колбаси: за да им придадат хубав цвят, производителите прибавят изключително вредните и провокиращи главоболие – нитрити.

Особено много се съдържат в евтините колбаси, хот-дога и в продукцията на заведенията за бързо хранене.

= Храни, които включват изкуствени подсладители и най-вече тези, съдържащи аспартам. Той най-много се среща в дъвките, нискокалоричните десерти, бонбоните, плодовото кисело мляко, витамините и таблетките за смучене при кашлица и болки в гърлото.

= Авокадо, цитрусови плодове и банани.

= Консервирани храни и мариновани продукти.

= Черен чай, кафе и кока-кола.

Още алтернативни решения против главоболие.

Главоболие – причини и народна медицина за справяне с мъчителния проблем

Главоболие – причини и народна медицина за справяне с мъчителния проблем

 1. Натъркайте челото и слепоочията с коричка от лимон потопена в смес от уиски, лимонов сок и чесън.
 2. Направете компрес от лимоново масло, лавандула или портокал. Можете също така просто да вдишате техния аромат.
 3. Пийте чай от джинджифил или чай от канела.
 4. Акупресурата и акупунктурата са особено ефективни.
 5. Повечето течности намаляват главоболието и предотвратяват пристъпите му.
 6. Гимнастиката на лицевите мускули също облекчава и дори премахва главоболието.
 7. Топлината отпуска мускулите и влияе благоприятно на болката.
 8. Масажът с ментово масло е изключително ефикасен.
 9. Топлите вани (до 45 градуса) на краката подобряват кръвообращението и от там намаляват главоболието.
 10. Магнезий – отпуска мускулите. Витамин В2 помага при мигрена.
 11. Движението и спорта забавят мигренозните атаки.
 12. При пристъп на главоболие загрейте веднага дланите си във вода, топла 39 градуса. Дръжте ги в нея 10 минути, докато леко се зачервят. При повечето от страдащите от главоболие, то веднага спира.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *