Глаукома – природни терапии, видове, лечение и народна медицина

Причини за появата на глаукома, симптоми, видове, лечение с народна медицина, билки, гимнастика на очите, необходимост от подходяща диета

Съдържание на статията:

Глаукома. Симптоми. Причини. Катаракта и глаукома. Първична глаукома с отворен ъгъл. Лечение. Операция на глаукома и цена. Лечение на суспектна глаукома. Лечение на глаукома с народна медицина. Лечение с билки.

Глаукома.

Глаукома е хронично очно заболяване, характеризиращо се с постоянно повишаване на вътреочното налягане. С течение на времето това води до увреждане на много вътреочни структури, което води до постепенно влошаване на зрението на пациента и до пълна загуба на зрението (повече от 15% от всички слепи са болни от глаукома).

За да се разбере как и защо се увеличава вътреочното налягане при глаукома, както и как да се справим с това явление, е необходимо да знаем анатомичните и физиологичните особености на структурата и функционирането на окото.

Човешкото око се състои от набор от тъкани, всеки от които изпълнява функциите си. В структурата на окото очната ябълка (състояща се от три мембрани) и нейното съдържание (т.е. тъкани, разположени вътре в очната ябълка) се секретират директно.

Очната ябълка се състои от:

Външна обвивка. Външната обвивка се състои от роговица и склера. Роговицата е предна, прозрачна, леко изпъкнала част на външната обвивка на окото, докато склерата е непрозрачна и има характерен бял цвят.

Средна (съдова) мембрана. Състои се от ириса, цилиарното тяло и хороида. Ирис е вид диафрагма, разположен зад роговицата. В центъра на ириса има дупка (зеница), чийто диаметър може да варира в зависимост от осветеността. Когато осветлението е прекалено ярко, зеницата се стеснява, което предпазва окото от прекомерния прием на светлинни частици (фотони). При лоша светлина, зеницата се разширява, което води до по-голям брой фотони, проникващи в окото, което подобрява зрението на тъмно. Ирисът съдържа много пигментни клетки, което води до характерен цвят (който може да варира от човек на човек).

“Фигурин

Хороидът е част от окото, намира се под склерата и изпълнява хранителни и защитни функции. На границата на прехода на ириса в хороида се крие така нареченото цилиарно тяло, вътре в което е цилиарният мускул. Цилиарното тяло произвежда вътреочната течност и също така участва в акта за акомодация (тя позволява на лицето да фокусира зрението върху обекти, разположени на различно разстояние от окото).

Вътрешната мембрана (ретината). Тя е слой от фоточувствителни нервни клетки, намиращи се в задната част на окото. Тези клетки улавят леки частици и ги превръщат в нервни импулси, които се носят по дължината на съответните нерви в мозъка и образуват изображения на наблюдаваните обекти.

Вътре в очната ябълка са разположени:

Стъкловидно тяло. Прозрачно желеобразно вещество, което запълва повече от половината от очната ябълка (т.е. цялото пространство от цилиарното тяло до ретината) и отговаря за поддържането на формата му.

Леща. Тази двойно изпъкнала леща се намира непосредствено зад ириса и участва в процеса на акомодация. Самата субстанция на лещата е заобиколена от капсула, покрай която има много връзки, свързващи капсулата на лещата с цилиарното тяло. Обективът има определена рефрактивна сила, което помага да се фокусират светлинните лъчи директно върху ретината.Рефрактивната мощност на лещата зависи от разстоянието, на което се намира наблюдаваният обект. Когато човек гледа към тясно разположения обект, възниква контракция на цезловата мускулатура, което кара цилиарното тяло да се движи напред. В резултат на това напрежението на леглото на лещите е отслабено и става по-изпъкнало, което увеличава неговия рефрактивен капацитет. Когато човек погледне надалече, се извършва обратният процес – цилиарният мускул се отпуска, цилиарното тяло се връща назад, в резултат, на което леглото на лещата се разтяга, самата леща се сплесква и рефрактивната й сила намалява.

Очна течност. Интраокуларна течност, която се получава от цилиарното тяло и осигурява хранене на вътреочните структури, които са лишени от кръвоносни съдове (роговица, лещи).

Предната камера на окото. Това е малко пространство, ограничено от роговицата отпред и ириса зад нея.

Задната камера на окото. Ограничен до ириса в предната част и лещата отзад. Предните и задните камери се пълнят с вътреочна течност и са свързани един с друг със зеницата.

Вътрешно отделение на оптичния нерв (диск на оптичния нерв). Както беше казано по-рано, фоточувствителните клетки се намират на вътрешната повърхност на окото. Те хващат фотоните и ги превръщат в нервни импулси, които след това преминават през специалните нервни влакна към мозъка. Тези нервни влакна произхождат от ретината и се свързват близо до задния й полюс, образувайки диска на оптичния нерв.

Патогенеза (механизъм на развитие) на глаукома

Ако процесът на изтичане на вътреочната течност е нарушен, той започва да се натрупва в камерите на окото в прекомерно количество, което е пряка причина за повишено вътреочно налягане и развитие на глаукома.

Видове и форми на глаукома

Към днешна дата има няколко вида глаукома, които се определят в зависимост от различните показатели. В зависимост от времето на възникване, те са: вродена глаукома; глаукома на възрастните.

В зависимост от нивото на вътреочното налягане, има:

 • Глаукома с повишено вътреочно налягане;
 • Глаукома с нормално вътреочно налягане.

В зависимост от механизма на развитие има:

 • Откритоъгълна глаукома;
 • Закритоъгълна глаукома.

Откритоъгълна глаукома

За глаукома с отворен ъгъл се говори в тези случаи, когато ъгълът на предната камера, който осигурява преминаването на вътреочната течност в трабекуларната мрежа и по-нататък в кръвоносните съдове, остава отворен. В този случай причината за нарушаване на изтичането на вътреочната течност е увреждането на самата трабекуларна мрежа, т.е. трабекуларния блок.

Причините за трабекуларния блок могат да бъдат:

Недостатъчно развитие на трабекуларната мрежа – в резултат на вродени аномалии в развитието.

Запушване на трабекуларната мрежа – пигментни клетки, продукти от разпадане на тъкани и т.н.

Недостатъчното развитие на цилиарния мускул – помага да се намали тона на трабекуларната мрежа, което става по-малко пропусклива за вътреочната течност.

Възрастови промени в трабекуларната мрежа – след 40 години пропускателната способност намалява, т.е. количеството на вътреочната течност, което може да премине през съдовия слой на единица време намалява.

Закритоъгълна глаукома

С тази форма на заболяването трабекуларната мрежа остава отворена и функционира нормално, но има припокриване в ъгъла на предната камера, което е основният път на изхода на вътреочната течност.

Разширяване на зениците. Както беше казано преди, зениците са кръгли отверстия, разположени в центъра на ириса. При дилатацията на зеницата ирисът се свива, което води до леко раздуване в основата му, което при определени условия може да блокира входа в ъгъла на предната камера. Анатомично тесният ъгъл на предната камера може също да допринесе за развитието на това състояние, както и за продължителното използване на някои лекарства, които азширяват зеницата (например атропин).

Изместване на стъкловидното тяло. Причината за това може да бъде натрупването на течност (кръв) или растеж на тумор в задната част на окото. В този случай, стъкловидното тяло се измества в предната част, като избутва лещата в зеницата, което според описаните по-горе механизми води до припокриване на ъгъла на предната камера.

Смесена глаукома

За смесена глаукома се говори в случаите, когато пациентът показва признаци на бавно прогресираща глаукома с отворен ъгъл, но понякога може да има атаки на остро увеличаване на вътреочното налягане, свързани с припокриване на ъгъла на предната камера. Тази форма на заболяването се характеризира с по-тежък курс, изисква внимателна диагноза и дългосрочно лечение.

Причини.

В зависимост от причината глаукома може да бъде първична или вторична. Също така се отделя и форма на вродена глаукома, която обикновено се проявява през първите месеци или години от живота на детето, но може да се разкрие и в по-напреднала възраст.

Първична глаукома

За първичната глаукома се говори в случай, че дадената болест се развива независимо, а не на фона на други патологии на органа на зрението. В този случай процесът обикновено е двустранен, т.е. двете очи са засегнати (едновременно или последователно).

Свързани с възрастта нарушения на зрителния орган. С възрастта (особено след 40 години) има нарушение на процесите на микроциркулация в цилиарното тяло, в трабекуларните структури и в други вътреочни форми, което допринася за нарушаване на изтичането на вътреочната течност, повишено вътреочно налягане и развитие на глаукома.

Принадлежност към раси. В хода на някои изследвания е установено, че при афро-американците вътреочното налягане е малко по-високо от това на европейците. Ето защо рискът от развитие на глаукома при тях се увеличава и промените във възрастта на вътреочните структури започват да се развиват по-рано.

Хиперопия и миопия. Средното вътреочно налягане при тези заболявания е практически непроменено, но такива пациенти са по-предразположени към глаукома, отколкото други хора. С развитието на глаукома те вече са с нарушено зрение и усложненията се развиват по-бързо. Нарушава се кръвоснабдяването на вътреочните структури.

Ако микроциркулацията е нарушена в ретината или в оптичния нерв, стабилността на тези тъкани се намалява, в резултат, на което дори при леко повишаване на вътреочното налягане могат да се отбележат зрителни нарушения, характерни за глаукома.

Вторична глаукома

Както беше казано по-рано, вторичната глаукома се развива на фона на съществуващи лезии на очната ябълка или вътреочните структури. В този случай патологичният процес е предимно еднопосочен (т.е. само едното око е засегнато) и всички клинични прояви на глаукома могат да изчезнат след отстраняването на причините за появата му (но само ако причината е елиминирана във времето преди необратими промени в ретината и други вътреочни структури).

В зависимост от причината за развитие, вторичната глаукома може да бъде:

 • Увеална след възпаление. В този случай става дума за възпалителни заболявания, които засягат хороида на окото. Тези заболявания могат да бъдат усложнени от увреждане (блокиране) на трабекуларната мрежа, образуване на вътреочни сраствания или дори от инвазия на зеницата, което ще доведе до повишено вътреочно налягане (поради нарушено изтичане на вътреочната течност) и прогресията на глаукома.
 • Фагогенни (развиващи се в резултат на поражения на лещата). Причината за изместването на лещата може да бъде неговата дислокация при травма. В този случай, лещата може да стисне ириса или дори да покрие зеницата, нарушавайки изтичането на вътреочната течност и водеща до увеличаване на ВОН. Също така глаукомата може да се развие с катаракта, при което се появява набъбване на влакната от лещи. Самата леща се разширява и пречи на зеницата.
 • Неоваскуларна. В този случай причината за глаукома е нарушение на кръвоснабдяването на ретината, свързано с увреждане на кръвоносните съдове (което може да се появи при диабет, атеросклероза и други патологии). В отговор се активира процесът на ангиогенеза, т.е. образуването на нови съдове в самата ретина, както и в ириса. Тези съдове възпрепятстват естествените пътища на изтичане на вътреочната течност, което води до повишаване на вътреочното налягане.
 • Травматични. Причината за повишено вътреочно налягане след травма може да бъде вътреочно кървене, промяна на лещите, увреждане (химически) на съдовете на окото, блокиране на системата на изтичане на вътреочната течност и т.н.
 • След изгаряне. В първите часове след изгарянето на очите може да се забележи забележимо увеличение на производството на вътреочна течност, което няма да има време да се оттегли, като по този начин увеличава вътреочното налягане. В бъдеще (като възстановяване) се активират регенеративни процеси в увредените тъкани, което може да доведе до образуването на белег на съединителната тъкан и блокиране на изтичащите пътища на водния хумор.
 • Следоперативна. Вторичната глаукома може да се развие след операция за отстраняване на лещата, след хирургично лечение на отделянето на ретината и т.н. Причината за повишено вътреочно налягане в този случай може да бъде увреждане на трабекуларната мрежа, придружена от образуване на белези и нарушаване на изтичането на вътреочната течност.
 • Афакия. Афакия (липсата на лещата) може да бъде вродена или придобита (например след операцията за отстраняването й). Причината за повишено вътреочно налягане в този случай може да бъде загубата на стъкловидното тяло и нарушаването му в зеницата.
 • Хемолитична. При масивна вътреочна хеморагия започва процесът на хемолиза (разрушаване на кръвните клетки). Получените в резултат странични продукти запушват трабекуларната мрежа и я увреждат, нарушавайки изтичането на вътреочната течност.
 • Неопластична. В този случай причината за глаукома е тумор на окото или около него, което по време на растежа може да изтласка естествения път на изтичане на вътреочната течност. Също така, по време на растежа, туморите могат да метастазират (някои туморни клетки се отделят от основната част от тумора и мигрират към съседни тъкани и органи). При метастатично увреждане (блокиране) на трабекуларната мрежа е възможно също така да се увеличи вътреочното налягане.
 • Пигментна. В ириса на окото се съдържа голямо количество от пигмента меланин, който определя цвета на човешкото око. В някои случаи може да възникне прекомерно образуване на този пигмент, в резултат, на което се натрупва върху повърхността на ириса и дори прониква в трабекуларната мрежа, запушва се и води до повишаване на вътреочното налягане.

Вродена глаукома

За вродена глаукома се говори в случаите, когато се появи непосредствена причина за повишено вътреочно налягане през вътрематочния период или по време на раждането.

Причините за вродена глаукома могат да бъдат:

 • Вътрематочни аномалии на феталното развитие.
 • Дисгенеза на ъгъла на предната камера на окото.
 • Други заболявания на очите.

Глаукома с нормално вътреочно налягане

Това е доста рядка форма на болестта, при която има признаци и симптоми на глаукома, но вътреочното налягане остава нормално. Причините за развитието на болестта досега не са известни. Смята се, че зрителното увреждане при тази патология може да се дължи на увреждане на ретината или на оптичния нерв.

Симптоми.

Симптоми на глаукома и загуба на зрително поле с нейното развитие

Симптоми на глаукома и загуба на зрително поле с нейното развитие

Тежестта на симптомите при глаукома се дължи на формата на заболяването. При глаукома с отворен ъгъл симптоматиката е много оскъдна. Продължителен асимптоматичен ход на патологичния процес може да бъде отбелязан, последвано от бавно прогресиране на клиничните прояви. В същото време, при затворена форма, необратимо увреждане на вътреочните структури (по-специално на оптичния нерв) може да се развие в рамките на няколко часа.

Първата и често единствената проява на глаукома с отворен ъгъл може да бъде зрително увреждане, но този симптом се усеща от пациентите само в тежки случаи. Важно е да се отбележи, че на първо място е налице намаляване (стесняване) на зрителното поле, но само в напреднали случаи се наблюдава намаление на зрителната острота (т.е., способността да се види ясно обекти). Механизмът на развитие на този симптом е както следва. Когато фокусирате очите си върху даден обект, отразените от него лъчи светят директно в централната зона на ретината (в централната мускула), в която се концентрират най-чувствителните неврони. Невроните на централната вдлъбнатина са отговорни за зрителната острота, докато всички останали неврони са отговорни за периферното зрение.

Око с глаукома

Око с глаукома

Както беше казано по-рано, оптичният нерв се формира от множество нервни влакна, които пренасят нервни импулси от фоточувствителните клетки. В този случай, нервните влакна от периферните части на ретината са разположени по краищата на оптичния нерв, докато влакната от централните секции са разположени в своята дебелина. С увеличаване на вътреочното налягане, нервните влакна на ръба са предимно засегнати и тъй като те са отговорни за периферното зрение, с прогресията на глаукома, стесняването на визуалното поле е на първо място.

Развитие на глаукома

Развитие на глаукома

При бавно прогресираща глаукома с отворен ъгъл човек може да не забелязва развиващ се дефект за дълго време, тъй като стесняването на зрителното поле на едното око се компенсира от второто око. Независимо от това, в един момент пациентът може да забележи, че не забелязва собствения си нос (обикновено гърбът и върхът на носа попадат в зрителното поле на всяко око), или се забелязва само върхът му, докато преди е виждал гърба. Това се обяснява с факта, че с прогресията на глаукома, областите на зрителното поле към носа намалява, а след това и към периферията. По-късно (след няколко седмици или месеци) пациентът може да спре да забелязва каквито и да било предмети, разположени отстрани, особено, ако едното око е затворено. Ако на този етап не отидете на лекар и не започнете лечение, след известно време същите промени ще настъпят и при второто око. При по-нататъшно прогресиране на глаукома зрителното поле ще намалее, докато лицето напълно не ослепее.

Други прояви на глаукома с отворен ъгъл могат да включват:

 • зачервяване на очите;
 • болка в очите;
 • главоболие;
 • увеличено сълзене;
 • фотофобия.

Остър пристъп на глаукома

Острият пристъп при глаукома е характерна за затворената форма на заболяването и се развива в резултат на рязко нарушаване на процеса на изтичане на вътреочната течност.

Провокиране на остра атака на глаукома може да се получи от:

 • Стрес – в този случай произлиза едновременно и изразено намаление на мускула на ириса, карайки го плътно да прилепва до лещата.
 • Дълъг престой на тъмно – в този случай има разширена зеница, в резултат, на което сгъвката на ириса се припокрива с входа към ъгъла на предната камера на окото.
 • Употреба на мидриатични лекарства, които причиняват продължителна дилатация на зеницата (например атропин).

Остра атака на глаукома може да се прояви с:

 • Изразена болка в областта на засегнатото око. Болката може да излъчва (разпространява) в челото, в съответната половина на главата. Когато натиснете върху засегнатото око, болката се увеличава, докато самата очна ябълка има „скална“ плътност (много трудна).
 • Изразено зачервяване на окото. Възникна в резултат на нарушения на кръвообращението в хороида.
 • Промени в роговицата. Роговицата от страната на лезията изглежда груба, притъпена, по-лъскава от роговицата на незасегнатото око. Това се обяснява с нарушение на циркулацията на вътреочната течност, която обикновено изплаква и подхранва роговицата.
 • Зрително увреждане. Пациентите могат да се оплакват от „мъгла пред очите“, „ирисцентни кръгове около източниците на светлина“. Има значително и прогресивно стесняване на визуалните полета.
 • Гадене и повръщане. При остра атака на глаукома, може да се развие гадене и непоносимо повръщане. Причината е, че когато дразнене на очите възниква силен поток на нервните импулси, които са разпределени на други нервни структури и нервните влакна, което води до дисфункция на други органи (стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система, и т.н.).
 • Болка в сърцето. Възниква и като резултат от разпространението на нервните импулси към съседните нервни центрове и нервните влакна. Сърдечните болки при атака на глаукома могат да бъдат придружени от брадикардия, т.е. намаляване на сърдечната честота от по-малко от 50-60 на минута.
 • С оглед на тежестта на вторичните признаци на глаукома (гадене, повръщане, главоболие) човек може да не забележи незабавно влошаване на зрението. Ако той повика „Бърза помощ“, лекарите могат да диагностицират погрешно хипертонична криза (състояние, характеризиращо се със значително повишени кръвно налягане, главоболие, гадене) или хранително отравяне (за което многократното повръщане е типично). В резултат на това на вътреочното налягане може да остане повишено за дълъг период от време, докато не се стигне до необратимо увреждане на зрителния нерв, придружено с пълна загуба на зрението на засегнатото око.

Катаракта и глаукома.

Също така, глаукома може да се развие и с катаракта, при която се появява набъбване на влакната на лещите. Самата леща се разширява и обхваща зеницата. Катарактата се лекува само с хирургична операция, ако не помогнат природните методи, а глаукомата може и само с капки да се третира за поддържане на нормално вътреочно налягане.

Първична глаукома с отворен ъгъл.

Първичната глаукома както споменахме по-горе е, която се независимо, а не като последствие или съпътстваща други заболявания. Обикновено процесът е двустранен (двете очи са заболели).

С отворен ъгъл е този тип, при който остава отворен ъгълът на предната камера, осигуряващ преминаването на вътреочната течност в трабекуларната мрежа и нататък в кръвоносните съдове.

При първична глаукома с отворен ъгъл стесняването на зрителното поле обикновено става незабелязано и постепенно. При напредналите случаи, когато има увреждане на зрителния нерв и папилата, уврежданията в зрението са необратими.

Лечение.

Опасната глаукома може да бъде лекувана с капки за очи, лекарства, лазерни операции, традиционна хирургия или комбинация от тези методи. Целта на всяко лечение е да се предотврати загубата на зрение, тъй като тя е необратима. Добрата новина е, че глаукомата може да се контролира, ако се открие на ранен етап и че при медицинско и / или хирургично лечение повечето хора ще запазят зрението си.

Лечението на всякакъв вид глаукома е насочено преди всичко към нормализиране на вътреочното налягане:

 • с помощта на капки (изборът на лекарства и схемата на вливане са индивидуални, определени след изследването)
 • с помощта на лазерна терапия  (извършена се при неефективност на лекарствената терапия).
 • с помощта на хирургична операция (извършена с неефективност на лекарствената терапия, след операция, пациентът се освобождава от необходимостта да използва капки за 5-7 години).

Капки при глаукома

Основата за лечение е лекарства е в три направления:

 • терапия за намаляване на вътреочното налягане;
 • подобряване на кръвоснабдяването на оптичните нерви и вътрешните мембрани на окото;
 • нормализиране на метаболизма в тъканите на окото.

Водещата роля в медицинското лечение на глаукома има офталмо-хипотензивна терапия (понижаване на ВОН). Другите две посоки са спомагателни.

Капките в действията им са разделени на три големи групи:

 • лекарства, които подобряват изтичането на вътреочната течност (напр. Ксалатан, Карбахол, Глаукон и т.н.)
 • лекарства, които потискат продуктите на вътреочната течност (Клофелин, Тимоптик, Окумед, Бетоптил, Азопт и т.н.)
 • комбинирани (или смесени) лекарства (Косопт, Фотил и т.н.).

Ако на фона на това вътреочното налягане остава в норма, пациентът не трябва да прекратява прилагането на капките, редовно да се консултира с офталмолог, за да има пълен очен преглед и контрол на вътреочното налягане.

Лазерна корекция

Лечението на глаукома с лазер се използва с намаляване на ефективността на лекарствената консервативна терапия и е предназначено да формира допълнителни начини на изтичане на вътреочната течност.

Най-популярните методи за лазерно лечение:

 • трабекулопластика;
 • иридектомия;
 • гониопластика;
 • трабекулопунктура (активиране на изтичането);
 • десцеметогониопунктура;
 • трансклерална циклофотокоагулация коагулация (контактна и без контактна).

Операцията се извършва при локална анестезия. На окото е инсталирана гониолеща, което ограничава действието на лазера само до избраната област.

Поддържайте правилното хранене

Храненето при глаукома е много важно в борбата срещу това заболяване. Благодарение на правилно формулираната диета е възможно да се подобри резултатът от лечението с лекарства и да се намали рискът от усложнения.

Хората, страдащи от глаукома, за успешното контрол на заболяването трябва да получават ежедневно с храната достатъчно количество витамини В, както и А, С и Е. Те допринасят за подобряване на функцията на визуалните органи и предотвратяване на по-нататъшното развитие на болестта.

Диетата трябва да бъде насочена главно към защитата на нервните клетки и влакната от увреждане под влиянието на високо вътреочно налягане. За да направите това, е необходимо да обърнете специално внимание на антиоксидантните вещества и продуктите, които са богати на тях.

Съществуват обаче продукти, които не се препоръчват за употреба при глаукома, тъй като те могат да отслабят ефективността на медикаментите и да влошат състоянието на пациента. Тези продукти включват мастни, пушени, пикантни, пържени, млечни, месни, рафинирани и захарни храни и също така опазване. Напълно изключени са: алкохолни напитки, силен чай или кафе. Пушенето трябва да бъде една от забраните за изключване на отрицателното въздействие върху съдовете на визуалния орган. Да не се прекалява и със солта.

Да се ядат много сурови плодове и зеленчуци, да се пият сокове от плодове и зеленчуци, и смутита. Например сокове от моркови, спанак, магданоз, целина; от портокали и други. За количествата и подробностите – книгата на Норман Уокър за соковете или книгата ”Сборник от рецепти природолечение” на издателство Нов живот, в нея рецептите за соковете с грамажите са дадени в съкратен вариант. Дадени са за катаракта, но същите са полезни и за глаукома. В книгата ”Лекарства от природата” 2 част, на същото издателство, има пояснение и за глаукомата. Веганската диета е препоръчителна. Много е полезно бягането и физическата активност като цяло. По един час дневно бягане е твърде добре за болните от глаукома, които могат.

Операция на глаукома и цена.

Хирургичното лечение на глаукома е насочено към създаването на алтернативна система за изтичане на вътреочната течност или към нормализиране на циркулацията на вътреочната течност или намаляване на нейното производство. В резултат на това, вътреочното налягане се компенсира без лекарства.

Хирургия за глаукома:

 • безболезнена (извършена при интравенозна анестезия);
 • трае около 20-40 минути, амбулаторно;
 • следоперативният период е от 1 до 3 седмици (в този период на пациента се предписват противовъзпалителни капки), нежелани явления в областта на очите са възможни в рамките на 5-7 дни.

Лечение на суспектна глаукома.

Лечението е според мнението и по преценка на лекаря.

Лечение на глаукома с народна медицина.

Какви са начините за лечение на глаукома у дома?

Загубата на зрение не може да бъде възстановена поради високото вътреочно налягане. С помощта на народните рецепти е възможно да се спре или забави прогресията на заболяването, но това не може да бъде заместител на хирургическия метод и в някои случаи на капките. Времето е решаващ фактор и човек никога не трябва да се занимава със самолечение.

Важно: Всяка стъпка трябва да се обсъди с лекуващия лекар, да се придържа към препоръките му и никога да не спира наполовина.

Консултацията с лекар е задължителна

Лечебна гимнастика

Лечението с народни средства и методи е ефективен и ефективен начин за борба с глаукома. За да ускорите възстановяването и да отстраните флуидната вътреочна ябълка, трябва да направите специална гимнастика.

За тази цел се извършват следните упражнения:

 • На стъклото на прозореца се нарисува точка и погледът се фокусира върху него. След това трябва да погледнете отдалечен обект извън прозореца.
 • Отпуснете очите си и след това мигайте за десет секунди.
 • Направете кръгове с очите нагоре и надолу, и след това настрани.
 • Циркулационно завъртане на очите последователно в различни посоки.
 • Кръгове въртене на очите в разно посоки.
 • Масаж на очните ябълки, вежди, частта от черепа от ухото до челото и каротидната (сънна) артерия.
 • Такива упражнения могат да се комбинират с медикаментозни методи. След това можете да запазите зрението си в продължение на много години. Всичко това може да се направи независимо у дома.

  Лечебна гимнастика при глаукома

  Лечебна гимнастика при глаукома

Необходимо е:

 • да се спазва режим;
 • повече почивка;
 • хранете се правилно;
 • не прекарвайте много време пред компютъра и телевизора.

Разпространен е методът на д-р Норбеков за гимнастика на очите и на други лекари също, но те всички имат за основа книгата на английски д-р Бейтс, който първи открива и прилага този метод и за диетата също. Вижте видео клипа в края.

Лечение с билки.

Билки и отвари

Препоръчва се също така да се използват тинктури, отвари, капки и компреси. Обмислете рецепти и методи за прилагане на всеки един от тях.

Врабчови чревца – Stellaria media

За ефективна се счита билката врабчови чревца в прясна форма. Пуска се през сокоизстисквачка и се получава чист сок. В него се добавя чист спирт в съотношение на един литър сок – сто милилитра. Всичко се смесва и се поставя в хладилника.

Инфузията се приема перорално 50 грама два пъти дневно за два месеца. Трябва да се има предвид, че инфузията понижава налягането.

Алое

Възрастните хора често са изправени пред такова заболяване като глаукома .

Народните средства за тях са най-достъпни. Най-популярното от тях са листата от алое.

Необходимо е да се варят листата на алое. С тази инфузия можете да измиете очите си за полочин месец.

Мед

Много рецепти съществуват с използването на мед. Най-простата е разтвор на мед. Приготвя се от студена преварена вода в съотношение едно към едно. С него могат да си мият очите за един месец два пъти на ден .

Водна леща

Представена е ефективна мярка, която се счита за храна. Ще се нуждаете точно от два килограма.

Растението се прекарва през месомелачка.

Добавят се 200 грама алкохол.

Сместа трябва да престои пет дни.

Тинктурата се взема вътрешно по супена лъжица три пъти на ден.

Коприва

Често се препоръчва коприва, но само млади издънки (половин чаша) и в комбинация с цветове на момина сълза (една супена лъжица). Съставът се смесва и залива с хладна преварена вода. С това средество можете да правите компреси два пъти дневно.

Картофи

За да премахнете пристъпите, можете да използвате картофи. Трябва да се настържат, добавете няколко лъжици ябълков оцет към два клубена. Нуждае се да престои около двадесет минути. Сместа се нанася върху чиста кърпа и се нанася върху очите за половин час.

Дяволска уста

Много популярни днес за лечение на глаукома са листата на билката дяволска уста. Според стара рецепта, тинктурата от тази билка се приготвя, както следва:

Трябва да залеете една супена лъжица сушени билки с чаша завряла вода.

След това, тази отвара трябва да престои за един час.

Прецежда се.

Вземайте настойката, от която се нуждаете, по една супена лъжица три пъти на ден, за предпочитане един месец. Прави се почивка за десет дни и курсът се повтаря.

Билката дяволска уста може да се приема не само в отделна форма, но и да се смесва с различни билки. Така например, има много полезна отвара за намаляване на вътреочното налягане.

Приготвя се, както следва:

Необходимо е да се съчетаят по четири части на растението водна леща и дяволска уста.

Вземете една част от корените на джинджифила и две части от листата на водораслите ламинария.

След това вземете една лъжица от тази колекция и ги изсипете в 0,5 литра вряла вода.

Трябва да престои.

След като настойката се прецежда през марля.

Пийте от тази отвара за предпочитане е по две супени лъжици на ден половин час преди хранене. Този курс трябва да бъде за 4-8 седмици.

Семена от копър

Много често лечението на глаукома с народни средства се извършва с помощта на копър. Отвара от копър се приготвя сравнително бързо и не изисква големи разходи:

Необходимо е да вземете една чаена лъжичка копър, залейте я с вряла вода и малко да кипне.

След това трябва да свалите отварата от огъня и да я оставите да се вари.

След това настойката трябва да се филтрира. Можете да използвате марля за това.

За предпочитане е да вземате този отвара три пъти дневно преди хранене. Всяка сутрин трябва да си приготвите прясна отвара. Курсът на приемане на това лекарство трябва да продължи около три седмици. След това е препоръчително да вземете десетдневна почивка и отново да повторите лечението.

Ленени семена

До този момент лененото семе е едно от най-прекрасните растения. От него се произвеждат не само фини тъкани, но и приготвят много различни тинктури и отвари за борба с болестите. Ленените семена в лечението на глаукома се използва доста често, обаче не в отделна форма, а в състава на билкови колекции.

Много ефективна при лечението на глаукома например е следната билкова колекция:

 • По една част се взимат от листата на бреза, червена боровинка, живовляк, коприва, хвощ и бутрак.
 • Също така се добавят ленени семена и пача трева.
 • Добавят се по 2 части шипка и офика, и по три части – жълт кантарион.
 • Всички тези билки трябва да бъдат смлени добре и смесени.
 • След това сместа се добавя в 0,5 л завряла вода и се оставя да престои за през нощта.
 • От тази отвара се взема четири седмици, по лъжица три пъти на ден.

Още за лечение с билки и рецепти – ТУК и ТУК.

Най-популярните начини за лечение на глаукома с народни средства са описани по-горе. Домашните рецепти имат невероятна сила на изцеление. Но за да получите ефект, трябва да прекарате повече от един ден. По този начин можете да намалите риска от усложнения и необходимостта от операция ще изчезне само по себе си.

Какво казват лекарите?

Лекарите вярват, че е невъзможно да се лекува глаукома само с народни средства и не е възможно без помощта на специалист. Основната задача на лечението е да се намали очното налягане, но това може да се направи само след цялостно изследване на пациента.

Понякога не е достатъчно да се използва едно лекарство, дори в комбинация с народни методи.

Важно е да се обмислят и противопоказания, защото всеки може да има свои особености в хода на заболяването. Не използвайте винаги един и същ метод, в противен случай има вероятност от привикване и да не действат достатъчно ефективно.

Причини за появата на глаукома, симптоми, видове, лечение с народна медицина, билки, гимнастика на очите, необходимост от подходяща диета

Причини за появата на глаукома, симптоми, видове, лечение с народна медицина, билки, гимнастика на очите, необходимост от подходяща диета

Народните средства за лечение на катаракта и глаукома са малко по-различни, тъй като става дума за напълно различни заболявания. Въпреки че в някои случаи те могат да присъстват на едно и също око. Винаги трябва да вземете под внимание отзивите на хора, които вече са срещнали подобен проблем.

Народно лечение на глаукома – тази опция е най-достъпна, но във всеки случай трябва да обърнете внимание на симптомите. Предотвратяването също е важен момент за постигането на добър резултат.

Изпълнението на всички правила, препоръчани от лекаря, ще помогне да се поддържа нормалното налягане на очите и да се премахнат съществуващите симптоми и признаци на глаукома.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *