Глог – полезни свойства на уникалната билка и рецепти

Приложение на лековития глог за сърце, за нерви, за високо кръвно и висок холестерол, и други. Полезни рецепти с чай и тинктури за нервите, за простата.

Съдържание на статията: Глог. Глог състав и полезни свойства. Глог тинктура. Чай от глог. Глог странични ефекти. Глог кръвно. Мента глог и валериана. Черен глог. Червен глог. Глог рецепти.

Глог.

Цветовете и плодовете на растението глог са от голяма полза за човешкото здраве. Свойствата им се използват за профилактика за различни заболявания и при лечение например на кръвоносните съдове, на сърцето, за нормализиране на кръвното налягане и храносмилането, за преодоляване на умората, безсънието, с тях се елиминира ефектът от нервната преумора. Зърната от диви видове са използвани отдавна в Азия и особено древен Китай. В XVI век са били създадени културни форми на растението. Най-напред глогът се е оказал като полезен за елиминиране на диария и дизентерия. По-късно започва да се използва за подобряване на сърдечната дейност и състоянието на съдовете.

Обикновеният глог с научно име Crataegus е от семейство Розоцветни (Rosaceae), род покритосеменни растения. Той е представен от няколкостотин вида под формата на малки дървета и храсти, които са разпространени предимно в умерения пояс на Северното полукълбо. Един от по-разпространените му видове е обикновеният глог Crataegus monogyna.

Можете да видите храсти глог, покрити с кървавочервени плодове, когато се разхождате из гората през есента. Те имат отличен вкус и носят лечебна сила. От древни времена, лековитият глог е представлявал интерес за човека със своите полезни свойства.

Интересни факти

Древните гърци са изпичали хляб от изсушени и смлени плодове. Още по това време, хората са били наясно с уникалната способност на чудодейния глог – лек за сърдечни заболявания. В допълнение на растението се приписва магическа сила и хората са мислели, че затова той има бодли, за да го предпазват и в този смисъл може да прогонва и злите духове от къщата.

С клони от храсти на глог са украсявали люлката на бебе с убеждението, че този ритуал ще прогони болестта. Младоженците са плели венец от глог пред обредния олтар за дълъг и щастлив семеен живот.

Как растението глог се използва днес? От полезните му свойства и противопоказания се интересува и модерният човек.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Глог състав и полезни свойства.

Състав на лековития глог

С течение на времето може би глогът е загубил своите „магически“ качества, но все още той е високо ценен като лекарствено средство. Лечебните свойства на невероятните му плодове се дължат на уникалния му състав и са преминали теста на времето, понеже отдавна са доказали своята ефективност. Това не е изненадващо, тъй като плодовете на полезния глог са истински склад на хранителни вещества!

Цветове на глог.

Цветове на глог.

Те са богати на витамини А (бета каротин), С, К, Е; фруктоза; нишесте; сорбитол; органични киселини; етерични масла; пектин; холин; танини.

В допълнение малките плодове съдържат почти всички елементи от периодичната таблица. Както на витамини, глогът е богат и на множество минерали: калий, калций, магнезий, манган, желязо, мед, цинк, които играят ключова роля в метаболитните процеси в организма.

Огромната стойност на това растение за здравето е скрита в сравнително рядката и необходима за здравето на човека урзолова киселина. Това вещество подобрява съдовата система като я разширява, премахва възпаленията, бори туморите. Урзоловата киселина е отличен диуретик. В допълнение тя стимулира производството на колаген и насърчава подмладяването на кожата.

От внимателното изучаване на полезните свойства и противопоказания на глога, изследователите заключават, че малките му плодове допринасят за отстраняването от тялото на отрови, токсини и шлаки. Те са отлични антиоксиданти, които допринасят за подобряване на циркулацията на кръвта, предпазват съдовете от увреждане. Хомеопатите го наричат: „Лекарство за старото сърце“. В края на краищата, уникалните червени плодове могат да лекуват болести на сърцето, когато конвенционалната медицина не успява.

Богатият и разнообразен състав на плодовете  – е основният, което е полезно за глог организма.Напълно част от плода все още не е известна, но вече са идентифицирани основните активните съставки:

– Флавоноиди. Това са растителни полифеноли, които допринасят за по-ярък и привлекателен цвят на плода. Те спомагат за намаляване на крехкостта на капилярите, като по този начин се предотвратява подуването, синините и хематомите, подобрява се сърдечносъдовата система. Също флавоноидите са активни бойци срещу свободните радикали, които са основната причина за стареенето на целия организъм.

– Кверцитрин. Вещество предпазва от повишен съдовия пермеабилитет (пропускливост на съдовата стена), което увеличава тяхната еластичност, има способността да се бори с окисляването на тялото и с образуването на тумори.

– Кверцетин. Предотвратява нарушения на церебралната циркулация и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Feature кверцетин – намаляване на риска от образуването и развитието на катаракта.

– Витексин. Разширява кръвоносните съдове и подобрява метаболизма на сърдечния мускул, и с това поддържа нормалното му функциониране.

– Хиперозид. Това вещество увеличава обработката на глюкозата, увеличава усвояването на кислород, подобрява усвояването на сърдечния мускул на калий, който е от съществено значение за него.

В плодовете и цветовете на глога се съдържат разнообразни органични киселини, които са жизнено важни за нормалното функциониране на човешкото тяло, ето и ползите от тах:

– Хлорогенова киселина. Тя е в състояние да нормализира функционирането на черния дроб и бъбреците, има свойства, стимулиращи секрецията на жлъчна и също бори проявата на склероза.

– Олеанолова киселина. Много важен елемент от правилното кръвоснабдяване на мозъка и сърцето.

– Кафеена киселина. Тя засяга секрецията на жлъчка и има мощно антибактериално действие.

– Урзолова киселина. Този материал напълно лекува рани и намалява възпалението.

От древни времена глогът се използва от хората, за да създадат витаминни препарати за зимата. Смята се, че съдържанието на каротин – провитамин А – глог може добре да се конкурира с морковите. От останалите витамини, за които споменахме по-горе има в достатъчно големи количества, освен тях и различни захари и сорбитол – вещество, което е много важно за диетата на диабетиците.

Важно! Глогът е наситен с танини, които имат силно стягащо действие и стипчив вкус. Но с първите слани минусови температури, те губят неприятните си качества и стават по-меки и сладки, без много силно стягащо действие.

Лечебни свойства

Някои хора отглеждат храсти глог с декоративни цели. Въпреки това, много по-важна е лечебната сила, заложена в същността на лековития глог. Лечебните свойства на малките плодове са наистина безкрайни.

Те имат следните ефекти върху организма: противовъзпалителни; антимикробни; вазодилататор (разширява, отпуска кръвоносните стени); диуретични; антитуморни; кардиостимулиращи; против хепатит; против стареене; антиоксидантни; жлъчегонни.

Плодове на обикновения глог имат лечебни свойства, които могат да бъдат сравнени с плодовете на дивата роза. Пресните глогови плодове съдържат много биологично активни вещества (органични киселини, холин, флавоноиди, дъбилни вещества, витамини и минерали).Въпреки това, те са с ниско съдържание на глюкоза, което позволява да ги използва при пациенти с диабет. Освен биологично активни вещества, тези плодове са богати на пектин, който не се абсорбира в тялото, но ефективно абсорбира върху себе си соли на тежки метали и излишния холестерол в червата. Глогът е източник на витамини, макро и микроелементи.

Богатият състав на плодовете на глога го правят широкото използван в народната медицина:

– за лечение на различни болести;

– за профилактика на сезонните инфекции;

– за здравето на цялото тяло (за повишаване на имунитета, попълване на витамини и микроелементи, за отстраняване на токсините от тялото).

Горският глог намира приложение при сърдечносъдови заболявания, тъй като съдържа много вещества, които са подобни на техните лечебни свойства на сърдечните гликозиди. Тези съединения имат фармацевтични свойства:

– за повишаване на силата на сърдечната честота и за да се увеличи делът на сърдечния дебит, но това не води до тахикардия;

– за разширяване на коронарните съдове, с което се повишава кислорода към миокарда;

– за подобряване на метаболизма на сърдечния мускул;

– за нормализиране на кръвно налягане;

– дава успокояващ ефект върху нервната и сърдечносъдовата система.

Ако сравните ползите и вредите от глога и сърдечните гликозиди, той е по-полезен, което е от полза за сърцето, но не е токсичен за човешкото тяло, тъй като не разполага с тенденция за натрупване (акумулиране).

Глог също намира приложение в лечението и на други болести като:

– укрепва съдовата стена;

– намалява проницаемостта на стените на капилярите;

– тонизира мозъчните съдове;

– неутрализира свободните радикали;

– намалява нивото на холестерол в кръвта;

– намалява риска от сенилна катаракта;

– намалява нивото на глюкоза в кръвта;

– има антитуморен, холеретичен, противовъзпалителен, антибактериален и седативен ефект, също и за зарастване на рани.

Ако ние отчитаме, колко е полезен уникалният глог, първото нещо, което трябва да се определи е способността му за лечение на сърдечносъдови заболявания. Той възстановява нормалната телесна работа при брадикардия и тахикардия. Зърната са полезни за пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност. Глогът облекчава болките в гърдите, ако те се задействат от циркулацията на кръвта.

Горският глог намира приложение при сърдечносъдови заболявания.

Горският глог намира приложение при сърдечносъдови заболявания.

Малките плодове подобряват съдовия лумен (проходимостта през съдовете). В резултат на такова въздействие се подобрява снабдяването с кислород се улеснява състоянието при коронарна болест.

Използването на билката може да подобри снабдяването на сърцето с кръв. Подобна експозиция води до повишаване на свиването на миокарда.

Ползите от плодовете за различни болести

Въпреки факта, че официалната медицина е скептична към популярните рецепти с глог (ползите и вредите, от който са били подложени на контрол) той е признат като ефективно лекарство.Основното доказателство за това е най-добре познатата тинктура от глог, който се продава във всички аптеки.

В допълнение лекарите оценяват способността на плодовете за подобряване на кръвния поток, за подхранване на кислород към мозъка, сърцето и кръвоносните съдове. Днес те се използват широко в неврологията, кардиологията, вътрешните болести. Те се употребяват дори и в педиатрията.

Известно е, че глогът се използва в такива патологии като сърдечни, съдови: инфаркт; хипертония; исхемия; атеросклероза; ангина; различни увреждания на съдовете и сърцето, предизвикани от възрастта; след сърдечна операция; болки в сърцето.

Те се употребяват в борба с неврологични заболявания, такива като мигрена; възпаление на нервите; главоболие; нервно изтощение; безсъние; стрес; истерично състояние; нервност; епилепсия; нарушения на съня.

Използване на глог в дерматологията. Той се използва за лечение на: херпес вирус (в комплексна терапия); дерматит; алергии.

Той е широко използван като средство за борба с много заболявания. Препоръчително е да се използва глог в следните патологии: понижен имунитет; настинки, вирусни заболявания; диабет; колит; диария; подуване; хипотиреоидизъм; заболяване на черния дроб; менопаузата; жлъчни колики, провокирани от холелитиаза или холецистит; ревматизъм.

В допълнение лековитият глог стимулира мозъка и подобрява паметта.

Глог странични ефекти.

Противопоказания за ползване. Основното предимство на глог се счита неговата безвредност. Колкото по-дълго време се употребява от пациента, дори над необходимото, толкова по-добре състоянието на здравето му се подобрява. Все пак, не всичко е толкова просто! Той има и противопоказания. Нека да ги имаме предвид:

Плодовете и всякакви препарати съдържащи глог, не трябва да се използват за деца под 12 години. Те не се препоръчва за бременни жени и кърмачки, при хипотония; брадикардия; увеличено съсирване на кръвта.

Яденето на плодове глог трябва да е в разумни дози! Препоръчителната доза е 150 грама плодове през деня. Когато безконтролно се ядат плодове глог, може да се навреди дори и на един здрав човек. Това може да доведе до драстично намаляване на кръвното налягане. Неприятни последствия от предозирането са, че може да се появи гадене, повръщане, сънливост и диария.

Забранено е да се взема на празен стомах тинктури или отвари от глог. Това води до васкуларни и чревни спазми. Понякога човек може да изпита болка в корема, гадене, повръщане.

Не трябва да ядете плодове глог, когато са Ви предписани и вземате кардиологични лекарства против аритмия.

Неузрелите плодове могат да доведат до леко отравяне в организма.

Абсолютно противопоказано е приемането на глог от хора, страдащи от хипотония. Плодовете улесняват намаляването на кръвното налягане. За пациентите това може да доведе до рязко влошаване на здравето.

Глог за нерви.

Глог за нерви.

Не забравяйте, ако решите да ядете глог, да прочетете това за полезните свойства и противопоказания на уникалните му горски плодове.

Внимание! Плодове на глога, като всички други билки, могат да донесат ползи и вреди (предимно с доза над нормалното и за изброените групи хора по-горе). Как да приемате глог, така че да се възползвате само от лечебните му свойства, знае най-добре фитотерапевта. Самолечението може да бъде опасно за вашето здраве!

Глог тинктура.

И така ние прегледахме, които са полезните свойства и противопоказанията на плодовете на горския глог. Рецептите позволяващи да се направи тинктура, са доста разнообразни. В допълнение, тя винаги може да бъде закупена от всяка аптека.

Преди да се обърнете към невероятните рецепти, съхранявани в продължение на дълго време, се взема предвид индивидуалното им въздействие върху тялото, които те осигуряват. Той има положителен ефект върху централната нервна система. При хора, с намалена възбудимост и раздразнителност, тези проблеми се елиминират. Такова действие подобрява функционирането на автономната система и инервира вътрешните органи и кръвоносните съдове. На пациента се стабилизира сърдечната работа.

Освен това, почти всички системи на организма ще имат благоприятен ефект от плодовете на горския глог.

Приготвяне на рецепти

За производството на тинктура може да се използват пресни или сушени плодове. Помислете за някои от най-популярните рецепти:

Приготвяне на тинктури от пресни плодове. Вие ще трябва да се снабдите с чаша пресни плодове от глог. Сложете ги в избран контейнер и ги намачкайте с помощта на дървена лъжица или друг подобен дървен предмет. Полученият състав трябва да се напълни с алкохол (70%). За рецептата ще има нужда от 200 мл спирт. Получената течност се държи на тъмно място. Така тя трябва да остане за три седмици.

Инфузията трябва да се разклаща всеки ден. След 3 седмици полученият разтвор се прецежда. Тинктурата е готова. Тя може да се използва.

Тинктура от сушени плодове. В този случай трябва да се снабдите с изсушени плодове около 1 00-150 г. Суровите трябва внимателно да се отстранят, след което те трябва да се смачкат или смелят. Върху тази съставка се излива водка или алкохол (1 литър). Разтворът трябва да се оставя в продължение на 20 дни на тъмно и хладно място. След изтичане на определеното време инфузията се филтрува. Трябва да се получи бистра течност жълто-червен оттенък.

Начин на използване на тинктурите

Как може да се прилага уникалната тинктура, основният компонент на която е глог? Инструкциите за употреба на алкохолната тинктура от глог е много проста.

На пациентите се препоръчва да пият преди хранене по 20-30 капки от това средство. През деня, трябва да се извършват 3-4 приема.

Алкохолната тинктура с глог придава благоприятен ефект при следните условия: сърдечна недостатъчност – само в началните етапи; ВВД; кардионевроза; нарушение на циркулацията и на сърдечната честота (в комбинирана терапия); коронарна болест на сърцето, последвана от ангина; нарушения в работата на ендокринната система (на щитовиднатан жлеза с иперактивност); безсъние; грип, пневмония, разстройства при менопауза, ПМС; свръхдоза сърдечни лекарства (помага за поддържане на функциониране на тялото).

Чай от глог.

Отвара (запарка) от глог. Тази рецепта е полезна за хора, страдащи от метаболитни нарушения, коронарна недостатъчност, обструкция на кръвоснабдяването на мозъка. Помислете как да варите плодовете глог или както е в случая да ги запарите

Необходими са 30 г плодове за производството на отварата. Те трябва да бъдат смачкани и се запарват с чаша завряла вода. Остава да престои половин час. През деня се препоръчва да се използва 1/2 чаша отвара по 2-3 пъти. По-голяма ефективност ще доведе запарката с използване на термос. Топлата течност се абсорбира много по-бързо от организма.

Производство на мехлем. Такова средство се използва при болки в ставите и тромбофлебит. За производството му е необходимо алкохолна тинктура на глог от 50 мл. Разбърква се течността със съдържанието на една тубичка бебешки крем. Мехлем ще се получи разнороден.

Това не е страшно. Но преди употреба, се уверете, че е добре смесени. Това е доста ефективно средство, която включва лечебна сила с компонент като глог. В инструкциите за употреба се препоръчва да се прилага мехлемът за възпаление на ръцете и краката преди лягане. Следва мехлемът да бъде държан само в хладилника.

Чай против стрес

В продължение на много векове се използва глог за нерви. Приготвеният чай спомага за нормализиране на храносмилането, отстраняването на токсините, подобряване на обмяната на веществата. Освен това, той притежава отлични противовъзпалителни свойства, има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане.

Въпреки това, ние не трябва да забравяме, че плодовете на уникалния глог показват всичките си полезни качества само в резултат на продължителна употреба. Не разчитайте на незабавни резултати.

За да се подготви перфектно чай против стрес, трябва да смелите една супена лъжица сушени плодове. Върху получения състав се изсипва вряща вода 1 чаша. Този разтвор се запарва до неговото охлаждане. Този чай се препоръчва да се пие три пъти на ден по няколко глътки.

Напитката от глог е отлично лекарство не само за укрепване на нервната система. Това е една отлична превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания. Хората над 40, които имат постоянен стрес, пушат, неправилно хранене, употребата на чай ще им даде шанс да избегнат инфаркта. Един пациент, който страда от сърдечни патологии, може значително да подобри здравето си, ако есента и пролетта пие от тази лекарствена напитка.

Глог кръвно.

За лечение на хипертония.

Изключително полезен е горският глог за високо кръвно налягане. При използване на тинктурата се получава релаксация на стените на кръвоносните съдове. Поради това повишеното налягане се намалява.

В допълнение на пациента се намалява главоболието изчезва шумът в ушите, световъртежът спира. Тинктурата от плодовете на глог нормализира баланса на холестерола в кръвта. Все повече се увеличава количество лецитин. В резултат на това на пациентите значително са подобрени кръвта и показателите за нейното съсирване.

Ако пациентът е диагностициран в началния етап на хипертония, достатъчно е да използвате само настойка от глог. За по-тежко заболяване, ще са нужни и други лекарства, които са предписани от лекар. Но ако използвате в последен стадий на хипертония тинктурата от глог, не забравяйте да кажете това на лекаря.

Трябва да се помни, че ефективната тинктура засилва влиянието на лекарствата върху сърцето. В този случай, лекарят ще намали дозата на предписаните от него лекарства.

Ползи и употреба за здравето на жените

С течение на времето всички представителки на нежния пол са изправени пред неприятните симптоми на менопаузата. Това увеличава налягането, главоболието, депресията, наддава се на тегло и се получават много други проблеми. Въпреки това едно от най-неприятните явления, които характеризират хормоналните промени са приливите и отливите.

За да оцелеят в този труден период, се препоръчва да използват плодовете на растението глог. За приливи може да помогне за преодоляването им следното средство. За производството на инфузия трябват плодове и цветове от глог. Вземете суров материал 1,5 супени лъжици. Сипете ги в съд с 900 мл вряща вода. Средството е необходимо да се запари за 3 часа. При изтичането на определеното време разтворът се прецежда.

Пийте от получената запарка три пъти на ден половин чаша 30 минути преди ядене.

Лечение на заболяване на коронарната артерия

Използването на глог за тази патология се потвърждава напълно. Вземайте плодовете му, те намаляват броя на атаките от ангина и за подобряване на липидния обмен. Глогът намалява нивото на вредния холестерол в кръвта. В резултат на това в съдовете той спира да се отлага и да се образуват плаки. При заболяване на коронарната артерия от употребата на глог значително подобрение се наблюдава в сърдечната функция, дори се забелязва на ЕКГ.

Разбира се, по-благоприятен ефект може да се получи само в случай на редовна и продължителна употреба. При това трябва да се придържате стриктно към дозировката и комбинирането на използването на тинктурите с предписаните медикаменти, здравословен начин на живот и правилното хранене.

Глог за отслабване

Изцеление с глог е достъпно не само за подобряване здравето на тялото. Той помага и за отслабване. В допълнение той е полезен не само за талията, но също така и за подобрява състоянието на косата и тенът на лицето.

Не е изненадващо, че с помощта на глог без усилие може да получите такива добри резултати, тъй като той стимулира отстраняването на мазнините от тялото. Много органични вещества в лековитото растение и флавоноиди подпомагат стимулирането на щитовидната жлеза. Глогът е много полезен за хора, страдащи от затлъстяване.

Ако решите да ядете плодове, за да отслабнете, тогава можете да ги вземе по любимия Ви начин. Най-популярните опции са чайове и отвари. Препоръчително е да добавите плодовете в сладкишите.

Все пак, ако коригирате фигурата си с използване на глог, не чакайте за резултат от няколко седмици. Да Ви отърве от наднорменото тегло, натрупано през годините, самите плодове от глог не могат. Но комбинирането с използването на физическа активност и диета, можете да постигнете резултати.

Ето и някои мнения на пациенти

Отдавна са оценени полезни свойства и противопоказания от модерните потребители, които купуват тинктурата в аптека или си я правят сами с помощта на глог. Отзивите са единодушни: удивителният глог наистина помага!

Някои пациенти показват, че редовната употреба на тинктури с глог им позволява в напреднала възраст да не прибягват до медикаменти. Такива хора нямат проблеми с налягането, сърцето, имат здрав сън през нощта.

Благоприятните ефекти са отбелязани и от жени изпитващи менопаузата. С прилагането на дълъг курс на лечение, те отбелязват, че подобрението на благосъстоянието идва след само две седмици.

Много хора използват невероятния глог като успокоително, за набавяне на витамини, за укрепване на имунната система. През зимата, тинктурата от плодовете им позволява по-бързо да се справят хората с простудните заболявания. Трябва да се подчертае, че напитката бързо и ефективно успокоява нервната система. Самите пациенти забелязват, че за нервните проблеми тинктурата от глог е едно чудесно средство.

За хората, страдащи от безсъние от дълго време, глогът им помага не само за нормализиране на съня, но и да се отърват от старите заболявания.

Пациентите, които имат проблеми с мазна кожа, и са опитвали много различни начини, са стигнали до заключението, че избърсването на лицето с тинктура от глог, дава отлични резултати.

Ето те, малките кървавочервени плодове глог имат в себе си най-необикновените природни лечебни сили!

Мента глог и валериана.

Комбинацията от трите билки е продукт, който възстановява в организма нормалния нервен тонус, премахва сърцебиенето, успокоява сърдечния ритъм, възстановява нормалния сън. Препоръчва се при свръхвъзбудимост и сърдечна невроза.

Три пъти дневно по две таблетки е предписано, след хранене за произведения продукт на д-р Тошков, които са със 120 таблетки. От другия вид NEUROPAN с производител фирмата Панацея, се предлага максимална доза за деня 4 таблетки също след ядене.

Благоприятното действие на билковия продукт се усеща след 1-та седмица на приема. За д се постигне траен резултат са необходими поне 4-5 месеца продължително приемане.

Той може да се комбинира с други билкови продукти и лекарства като подсилва тяхното действие, но добре е да се консултирате с лекар за него.

Не трябва да се приема от деца, бременни и кърмачки.

Черен глог.

Черният глог е храст или ниско дърво с научно название Crataegus pentagyna. Той прилича на обикновения или както се нарича червен глог, но за разлика от него узрелите плодове са черни и съдържат по 3-5 „костилки“, докато плодовете на обикновения имат само по една, а листата и осите на съцветието са покрити с власинки. Разпространен е из широколистни гори и храсталаци, повече в по-топлите места из страната.

Народната медицина използва листата, плодовете и цветовете като запарка. Главните активни вещества в състава му са хиперозид, кверцетин, витексин и други, над 15 на брой. Подобно на обикновения глог, и черния притежава полезни свойства за сърдечния ритъм, начален етап на склероза и хипертония, подобрява кръвообращението в съдовете на сърцето и главния мозък и други.

Червен глог.

Както казахме в началото има различни видове глог, с което се отличава древното растение. Те растат в различни страни. В Русия и страните от ОНД най-често срещаните разновидности са кървавочервен (сибирски), бодлив (обикновен), а в другите страни на Европа и по света, също той има своите разновидности. В допълнение отглежданите сортове даурски, алтайски и украински и много други, които се използват за профилактика и лечение на различни заболявания.

Червен или кървавочевен (сибирски) глог

Този вид е храст или малко дърво до 4 м високо с дълги прави редки (до 5 см) бодли. Цъфтежът му е кратък, 3-4 дни. Обикновено се случва през май и юни и е придружен от неприятна миризма на застояла риба.

Кръглите 8-10 см плодове с 3-4 семена са добри за консумация като имат по-различна кисел вкус и узряват през септември-октомври. Първата реколта идва след като изминат 7 години или по-късно.

Растението червен или кървавочевен глог (лат. Crataegus sanguinea) — е непретенциозно, издържа на студ и суша, расте на бедна почва. Продължителността на живота му е 300-400 години. Често се използва като жив плет. Израсналите сред дивата природа се разпространяват обикновено в тайгата на Сибир, и още по-далече на изток, близко до източник на влага.

Обикновен или бодлив глог

Отглежда се като храст или малко дърво до 5м. Плодовете на обикновения или бодлив глог (Crataegus laevigata) глог са малки, приблизително 1 cm в диаметър. Характеризира се с бавен растеж в природата и се среща в цяла Европа. Различава се обикновения глог, който вирее в България.

Може да вирее и на сянка, не е изискващ към състава на почвата, лесно толерира срязване и формоване. Той се използва широко за създаване на непроходими естествени бариери.

Засаждане, размножаване и грижи. Създаване на жив плет

Глогът се размножава чрез стратифицирани семена (подготвени в студа преди поникване), коренови издънки и калеми, наслояване, присаждане.

Прилага се размножаване чрез семената (от костилките), ако е необходимо да расте като плет, защото в този метод полезните свойства са загубват в тези сортове глог. Семената могат да бъдат засадени през есента, просто да ги измъкнат от неузрелите плодове. И колкото си може по-дебели, защото много от тях не покълват. При засаждане на семената през пролетта няколко месеца трябва да се държат при температура +1 .. + 3 °C.

През първата година разсадът нарасва до 10-12 см. На втората или третата година, когато достигне около половин метър височина, се изпълнява първата резитба на растенията. Оставят се долните 3-6 пъпки, защо започват интензивно да растат странични издънки. Те също така се отсичат оставяйки не повече от две. Разсадът така се отрязва, че да не остават повече от два, така те най-добре се аклиматизират.

Фиданките от глог не е необходимо да бъдат поставени в непосредствена близост до ябълка, круша, слива, защото те имат общи вредители по растенията.

Изкопава се яма 50 на 50 см, разстоянието между гнездата е 2 м. В долната част се изсипва плодородна почва, слага се хумус, минерални торове. Корените се слагат на дълбочина до 3-5см. Напояват се първите две седмици и се поддържа почвата влажна.

В бъдеще редовно се прави подрязване на храстите, и така им се дава желаната форма и височина.

За най-добро плододаване глогът изисква слънце. Общо взето растението е устойчиво на суша и студ. Първата реколта ще се появи след 5-6 години. Плододаването е обикновено веднъж годишно или през година. Едно растение произвежда до 20 кг плодове.

„Бодливите“ свойства на глога са полезни при отглеждане на храсти като плет. Разсадите се засаждат в дълбочина на изкопа и ширина 50 см на 50-70 см. Разстоянието между храстите не трябва да надвишава 50 см. Те се формират чрез извършване на рязане от половината от дължината на растението през годишния растеж. През есента се тори със суперфосфат и калиева сол.

Глог рецепти.

Настойки от глог – приемат се обикновено преди всяко хранене.
От цветове на глог: цветове 1 супена лъжица се сипват в 200 мл кипяща вода в добре затворен емайлиран съд и се държи във водна баня. След петнадесет минути инфузията се охлажда при стайна температура, филтрува се и остатъкът се ползва, но обемът се довежда до първоначалното количество. Пийте по половин чаша наведнъж.

От плодове. По аналогичен начин като инфузията с цветовете, но в 200 мл вода с помощта на една супена лъжица се раздробяват плодовете. Ползва се по една трета или по половина чаша.

Инфузия за атеросклероза . 20 г сушени плодове се заливат в 200 мл гореща вода, престояват за половин час, филтрират се. Лекарството се приема на два етапа: половината сутрин на празен стомах, а втората половина – преди лягане вечер.

Инфузия за ангина и аритмия. 5 г цветове от глог се сипват в 200 мл кипяща вода в добре затворен съд и се загрява на водна баня. Петнадесет минути по-късно, инфузията се оставя да се охлади, филтрува се и полученият обем се довежда до 200 мл течност. Пийте по половин чаша наведнъж.

Билкови чайове с глог за хипертония. Количеството се определя в части: глог 4 части); дяволска уста 4; лайка цветове 1; бял смил 4. От сместа се взема супена лъжица и се добавя към чаша с вода и се запарва за един час. Приемайте по една супена лъжица.

Според народната медицина глогът помага при болести на щитовидната жлеза (с повишена функция). За да го ползвате за тази цел пригответе следния лек: 1 супена лъжица сушени плодове се запарват в термос с чаша кипяща вода за два часа. Пийте от течността по четвърт чаша на ден 3 пъти.

Тинктура с глог – взема се преди всяко хранене от 20 до 30 капки за доза.
От плодове: 100 г счукани плодове се заливат с литър 70% алкохол. Получава се бистра течност с жълто-червен цвят и сладък вкус.
от цветове: супена лъжица цветове престоява за една седмица в 200 мл водка в плътно затворен съд, филтрува се.

Екстракт от глог. Получава се по метода на просмукване. Вземат се по 20-30 капки преди хранене.

Отвари от глог – приемат се преди хранене.
Отвара от плодове: 50 г плодове в 0,5 л кипяща вода се запарват в термос. Престояват една вечер и се приемат по половин чаша.
Отвара от цветове: 2 супени лъжици цветове от глог се изсипват в 0,5 л кипяща вода, прецежда се и се пие като чай, докато е затоплен.

Стенокардия – ангина пекторис. 7 супени лъжици сушени плодове се изсипват във вряща вода в термос с обем 1, 5 – 2 литра и престояват за един ден. Прецедете и пийте получената течност по време на хранене по чаша в един прием – 3 пъти на ден. Можете да добавите към сушените плодове глог и шипка за обогатяване на питието с витамин С.

Сок от глог. Сокът от цветовете се берат в началото на цъфтежа. Пийте по 10-20 капки след хранене.

Рецепта за повишено кръвно налягане. Глогът се използва самостоятелно или в смес с други растения, които притежават антихипертензивни свойства. Например: глог цветове – 3 части, дяволска уста – 3 части, плодове арония – 2 части, детелина – 1 брой.

Глог – полезни свойства и рецепти с уникалната билка.

Глог – полезни свойства и рецепти с уникалната билка.

Супена лъжица от сместа се приготвяне на кафе в термос с чаша завряла вода през нощта, сутринта се филтрува и се взема една трета от чаша най-малко един час преди хранене.

Рецепта за избавление от простатит. Използват се следните билки: цветове глог – 1 част, мента – 1 част, великденче – 2 части, цветове теснолистна върбовка – 3 части, пача трева – 3 части.

Супена лъжица от сместа се изсипва в 250 мл кипяща вода и се запарва за 20 минути. Трябва да се пие една трета чаша един час преди всяко хранене.

Важно! Най-добрият начин да се смели глог е като използвате дървена чукало, можете специално за картофи. Освен това, можете да използвате и порцеланово чукало, но не и метални инструменти и прибори – те окисляват продукта и го лишават от полезните му свойства.

Рецепта за нормализиране на функциите на нервната система.

Животът на съвременния човек, особено за гражданите е изпълнен с безкраен стрес. Ккто успокоително голяма помощ има от смес, която включва жълт кантарион и плодове глог, в равни пропорции. Билките се натрошават и се залива една супена лъжица от сместа с чаша завряла вода, престоява петнадесет минути и се пие чай вместо обичайните лекарства за успокояване на нервите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *