Диета без глутен – каприз или необходимост

Много хора спазват диета без глутен в храната от каприз, но има и такива, за които това е строго необходимо

В последните десетина години стана ясно, че много продукти съдържат едно вещество – глутен, което за определени хора може да е опасно. Такива хора страдат от болестта цьолиакия. Тя се причинява именно от протеина глутен, който се намира в житото, ръжта, ечемика и понякога в овесените ядки. Ето защо е много важно да се спазва безглутенова диета. За такива хора храните, съдържащи глутен, предизвикват куп заболявания, между които запек, алергии и стомашно разстройство.

глутен

Много хора спазват диета без глутен в храната от каприз,но има и такива, за които това е строго необходимо

Протеинът глутен е част от житните растения и от латински буквално означава лепило. Има хора, които по рождение имат непоносимост към него и не могат да се хранят като всички останали. Той се намира в изобилие в различните видове хляб и тестените изделия.

Други хора, повлияни от звездите на Холивуд, спазват диета без продукти с глутен, тъй като този вид хранене се смята за много полезно и здравословно, и дори се приравнява със средиземноморската диета. Научно изследване е показало, че избягването на продукти, в които има глутен, снижава окислителните процеси в клетките, а оттам и следва подмладяване и отслабване.

глутен

Много хора спазват диета без глутен в храната от каприз,но има и такива, за които това е строго необходимо

Факт е, че безглутеновите продукти са естествен щит срещу стреса и последиците от него. Много спортисти се хранят по този начин и заявяват, че това е ключът към техните успехи.

Демир бозан билки за бъбреци

За да сте наясно, изобилие от глутен има във всички продукти от пшеница, ръж, ечемик, овес, булгур, малц и пр. и всеки, които иска да мине на безглутенова диета трябва да ги избягва. Хляб, макарони, кекс, сладкиши, бисквити и прочие трябва да се ограничат до минимум. Може да хапвате като заместител на въглехидратите картофи, ориз, а така също фасул, грах, нахут, царевица, елда и киноа.

Може да се яде и месо, но то трябва да е прясно. Избягват се колбаси и мариновани меса. В магазините за здравословно и диетично хранене вече продават всякакви видове бизглутенови продукти като специални брашна, с които можете да си правите безглутенов хляб, а така също макарони и други артикули, в които няма глутен.

Задължително трябва да включите в менюто си плодове и зеленчуци. По-качествените и скъпи млека и млечни продукти също няма глутен, така че и тях можете да включите в хранителния си режим.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *