Глухарче за здрава жлъчка и черен дроб

Група съединения в красивото глухарче отпускат гладките мускули на жлъчните пътища

С настъпването на топлите сезони, по поляните изниква красивото глухарче с огнено жълти цветове и зелени листа. Освен да краси пролетния пейзаж, това растение е много полезно, тъй като в него се намират множество витамини – А, C, D и В, а освен това то е богато на желязо, калий и цинк.
Много хора през пролетта си приготвят от листата на глухарчето салати или просто го добавят към други предястия, с които може да се бори така досадната пролетна умора.

глухарче

Група съединения в красивото глухарче отпускат гладките мускули на жлъчните пътища

Но в корените на глухарчето има и група съединения – сесквитерпенови лактони, които отпускат гладките мускули на жлъчните пътища и оказват обезболяващ ефект при болки и кризи в жлъчката. Това го превръща в билка, която се използва много ефективно в лечението на болести на черния дроб и жлъчката.
Освен това растението притежава и вещества с горчив вкус, които стимулират апетита, а трябва да се спомене и мекото й лаксативно. Според последни изследвания глухарчето притежава и известни противодиабетни и антивъзпалителни свойства.
Можете да си наберете зелените листа на глухарчето (само от поляни, до които нямат достъп автомобили и други замърсяващи средства) и да си направите салата, все едно че си правите салата от маруля. За други цели в билковите аптеки се продават и изсушени листа и корени, с които можете да си правите отвари за различни чернодробни и жлъчни проблеми.
Чай от глухарче се приготвя като се използват всички части на билката, които могат да са пресни или сушени. Взимат се 2 чаени лъжици от дрогата и се варят в 300 милилитра вода за 10 минути, прецежда се и се приема по 2-3 чаши на ден.
Може да си купите и готов чай от глухарче или пък спиртен извлек от билката, които се продават в билковите аптеки и в дрогериите. От тинктурата се приемат по 20-25 капки, разтворени в малко вода два-три пъти на ден преди хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *