С глюкозамин се спасява хрущяла в тялото

Полезният глюкозамин с времето намалява в тялото и трябва да бъде добавян чрез храни и хранителни добавки

С напредване на възрастта в човешкото тяло намаляват много неща, едно от които е полезният глюкозамин, който изгражда хрущялът в организма. Дефицитът му намалява ставните хрущяли и се получават резица неприятни болести като артроза, остеоартрит, болки в колената, другите стави, болка в гърба и глаукома.
Затова хората в по-напреднала възраст трябва да приемат глюкозамин като консумират повече храни, които го съдържат и да си го набавят чрез хранителни добавки.

глюкозамин

Полезният глюкозамин с времето намалява в тялото и трябва да бъде добавян чрез храни и хранителни добавки

Глюкозамин се извлича от морски миди, но може да бъде произведен и в лаборатория. Той е комплекс от аминокиселини и захари, които влизат в директния синтез на глюкозаминогликани, които имат укрепващо действие в организма. Служат също така за производство на синовиална течност, която спомага работата на ставите като намалява триенето и предпазва ставата от износване.
По аптеки и дрогарии е пълно с хранителни добавки, съдържащи глюкозамин, а изборът е единствено ваш.
Глюкозамин намира приложение при възстановяване от различни заболявания. Той заздравява изтънената и крехка ставна капсула, което е усложнение при остеоартрит на ставите.
Глюкозамин повлиява много добре състояния на ревматоиден артрит като намалява болката и степента на възпаление в ставите. Този полезен продукт помага и при болка в гърба и глаукома.
Трябва да знаете, че глюкозамин трябва да се приема по-дълго време, като тогава се получават някои странични ефекти като поява на газове, подуване на корема и мускулни крампи. Диабетиците е по-добре да внимават с препарати, съдържащи глюкозамин, тъй като има опасност от повишаване на кръвната захар. Хора, които имат алергия към морски продукти, също не бива да пият от тях.
Друго негативна действие при употребата на глюкозамин е, че той може да провокира размножаването на ракови клетки, затова онкоболните и тези, които преминават химиотерапия, не трябва да приемат хранителни добавки, съдържащи глюкозамин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *