Горчив бадем – ядката, която спасява от рак

Удивителният горчив бадем съдържа най-голямо количество витамин В17, който пази тялото от рак

Отдавна вече е факт, че има един витамин – витамин В17, който има удивителните способности да предпазва човешкото тяло от рак. Той се съдържа в най-големи количества в костилките от кайсия и в растението горчив бадем.
Горчивият бадем е малко дръвче, което дава плодове и расте в страните около Средиземно море и Средна Азия. Различава се от дървото бадем, но те са от едно семейство. Горчив бадем се използва в сладкарството и за ароматизиране на кремове, сиропи и напитки.

горчив бадем

Удивителният горчив бадем съдържа най-голямо количество витамин В17, който пази тялото от рак

Ядката на лечебния горчив бадем съдържа близо 45% полезно масло, но той може да бъде и отровен, затова е необходимо той да бъде термично обработват, тъй като в сурово състояние той съдържа силно токсичния циановодород.
В народната медицина се използува горчивата бадемова вода, която има болкоуспокояващи свойства. Тя се получава от стрит горчив бадем чрез дестилация с водна пара и ферментация.
Поради големия интерес към витамин В17 растението горчив бадем стана особено популярно, тъй като в него се съдържа голямо количество. Този витамин има способността да предпазва клетките от развитие на рак.
Най-голяма концентрация на витамин B17 в природата, освен в лечебния горчив бадем, има в кайсиевите ядки, семките от ябълките, костилките от череши, нектарини, праскови, семки от круши, костилки от сини сливи.
Освен това от този витамин има в баклата, леблебията, кълновете от леща и зелен нахут, боба, в къпината, аронията, червената боровинка, бъза, малината, горската ягода.
От ядките освен горчив бадем, витамин В17 има в макадамията и кашуто.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Горчив бадем – ядката, която спасява от рак

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *