Пийте отвара от градински чай за пречистване на кръвта

Билката градински чай си е спечелила легендарна слава на много лековито растение срещу куп болести

Прекрасната билка градинска чай е храст с вечнозелени листа с дървенисто стъбло, което достига височина 30-60 см и има листа с виолетови, сини и сиви цветове. Растението е известна и с други имена – божигробски босилек, теменче, салвия, рожково биле и други. Билката принадлежи към рода на покритосеменните растения и към семейството на Устноцветни с латинско название Lamiaceae.

градинска чай

Билката градински чай си е спечелила легендарна слава на много лековито растение срещу куп болести

Много хора си отглеждат градински чай в градината и го използват не само като отвара, но и подправка. Билката има много видове – между 700 и 900 вида тревисти растения и храсти. Най-много се отглежда в Близкия Изток и Централна Азия. С най-добри лековити свойства е видът градинска салвия.

Тя произхожда от местата по крайбрежието на Средиземно море и Мала Азия, издържа на студ и е разпространена из много места по света. Името й е с латински произход salvare и означава оздравявам, лекувам, а арабското й название е salveo и означава лековит или здрав. Полезният градински чай цъфти през юни-юли, а използваната полезна част за лечебни цели са листата.

градинска чай

Билката градински чай си е спечелила легендарна слава на много лековито растение срещу куп болести

Те съдържат антиоксиданти, етерично масло около 1,5-2%, цинеол — 15%, някои видове терпени (камфора, борнеол, цедрен, пинен) — 15% и сесквитерпени около 15%. Освен това съдържа около 8% тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, катехинови дъбилни вещества, двутерпенов лактон карнозол, флавоноиди (производни на лутеолина и апигенина), витамини В1 и С, β-ситостерол, каротен, фумарова и никотинова киселина.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Билката градински чай притежава антиоксидантно, кръвосъсирващо и противовъзпалително действие. Тя е полезна срещу косопад, болести на храносмилателната и дихателната система, черния дроб, язви, гастрити, пречиства кръвта.
Чаят е полезен още за предотвратяване на инсулти, при нощно изпотяване, възпаления на сливиците, нощно изпотяване, треперене на крайниците, спазми, жлезите, облекчава болки в главата, болести на гръбначния стълб и други. Освен за пиене дрогата се използва и за жабурене.

Полезният градински чай не се препоръчва при остър нефрит, от бременни и кърмещи жени. Чай се приготвя като чаена лъжичка от билката се вари в 400 милилитра вода и се пие на малки порции за целия ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *