Гръмотрън – вълшебен лек – рецепти за високо кръвно, ревматизъм, отслабване, безплодие, шипове

Ползите от билката гръмотрън за безплодие, отслабване, високо кръвно, шипове, простата, диабет, лечебни свойства и народни рецепти

Съдържание на статията:   Действие. Приложение. Лечебни свойства. Капсули, тинктура, хапчета, чай. Цена. Гръмотрън и глухарче. Царевична коса. Подагра. Бъбреци. Безплодие. Бяло течение. Разширени вени. Високо кръвно. Камъни в жлъчката. Диабет. Простата. Шипове. Противопоказания. Народни рецепти с гръмотрън.

Лековитото растение гръмотрън е разпространено в Централна Азия, Европа и Средиземноморието. То е род на треви и дребни медоносни храсти от семейство бобови (Fabaceae). Научното му название е Ononis spinosa и е представен от 75 вида като 7 от тях се срещат в България. Разпространен е до 1500 м. н. в. и има красиви цветове като цветята. Расте по сухи, песъчливи, тревисти места, храсталаци, брегове на реки и морето, песъчливи и глинесто-варовити почви.

Някои от видовете на този род Ononis са обикновени плевели, които спират бранта на земята с жилавите си стъбла и се използват като хранителни растения за ларвите на някои видове пеперуди като Eupithecia subfuscata и Coleophora. Има много здрава коренова система. На английски името му е Rest-Harrow, преведни двете думи означават ”почивка” и ”брана”, защото дълбоката му коренова система е в състояние да затрудни и да спре бранта.

Ако страдате от безплодие, затлъстяване, ревматизъм, шипове, високо кръвно, тази билка гръмотрън (Ononis arvensis) е за вас!

Ако страдате от безплодие, затлъстяване, ревматизъм, шипове, високо кръвно, тази билка гръмотрън (Ononis arvensis)
е за вас!

В България най-разпространени са видовете Кози, Измамлив и Наведен гръмотрън с научни наименования Ononis hircina,  Ononis decipiens и Ononis reclinata. Сигурно се чудите откъде идва името му гръмотрън. Наименованието на рода Ononis е с произход от гръцки език на две думи: onos което означава „магаре“ е едната дума и другата onimeni – „полезен“, което се приравнява на ”полезно магаре”. Всички магарета са полезни и тези на 2 крака също, за да работят без пари на богатите. Билката е известна и с народното име магарешки трън, а и волска спирка заради шиловидните си бодли.

Гръмотрънът е любима храна за магаретата, откъдето идва и името й. Съществува едно поверие, че това е растението, от което е сплетен тръненият венец за разпятието. Младите филизи са много използвани в миналото като зеленчук, който се вари, или се яде на салата или кисели. Той дава сладък и лепкав сок. Растението е неприятно за змиите. Лечебните му свойства са били известни още през 1 в. сл. Хр., за което пише гръцкият учен Диоскорид, че е полезен за намаляване на песъчинките в бъбреците и за язви.

“Демир

Действие.

Най-силно е диуретичното, потогонно (изпотяващо) и слабително действие на билката.

Поради това тя се предписва при задържане на течности свързани със сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, проблеми с простатата, отоци от всякакъв произход, затлъстяване и за пречистване на организма.

Научно доказано е, че тинктурата от гръмотрън има съдоукрепващо действие, защото намалява чупливостта на кръвоносните съдове и капиляри.

Успешно се прилага и като кръвоспиращо средство при разширени вени и хемороиди.

Билката гръмотрън има много добър ефект по отношение на разграждането и изхвърлянето на камъните от бъбреците и жлъчката.

Доказано намалява артериалното кръвно налягане.

В народната медицина билката се препоръчва още за лечение на кръв в урината, ревматизъм, безплодие, шипове, подагра и много други болести.

Приложение.

За лечение предимно се използват най-вече корените на гръмотрън. Но, в много рецепти са включени също листата и цветовете на билката.

Гръмотрън - Ononis repens

Гръмотрън – Ononis repens

Гръмотрънът цъфти през месеците юли до септември. Той трябва да се бере според билкарите преди или след периода на цъфтежа.

Билката или по-точно корените от гръмотрън се събират или преди цъфтенето (през месеците април и май) или след цъфтенето (през месеците август – октомври). Измиват се със студена вода, изсушават се на тавански помещения или в сушилни при 45 – 50 градуса и може да се съхраняват в продължение на две години на сухо и разбира се на проветриво място при влажност не повече от 12% .

Цветът на изсушените корени от гръмотрън от външната страна трябва да бъде сиво-кафяв, а от вътрешната страна оцветяването е в бледо жълто-кафяво. Растението има специфична миризма и сладко-горчив вкус.

Най-честото приложение на билката гръмотрън става чрез:

Отвара: 30 грама нарязан корен от билката завира в кипнала вода 1 литър и още 30 минути се вари. Запарва се за още 10 минути и само се прецежда.

Долива се питейна вода докато отново количеството на отварата стане 1 литър.

Приема се по 250 мл. преди хранене трикратно за 4 седмици.

Приготвената отвара има трайност два дни, след което трябва да сварите нова.

Тинктура: прави се настойка от билката в 70% спирт при съотношение съответно 1(гръмотрън) към 5 (спирт).

Пие се по 45 капки трикратно преди хранене за 3 седмици.

Прахообразно: взема се на ден около 4 грама прах от изсушени и стрити корени от гръмотрън трикратно.

Има и много билкови смеси с гръмотрън, които се прилагат при лечение на по често срещаните заболявания.

Курсът на приемане на билката гръмотрън може да продължи няколко месеца.

Лечебни свойства.

Химичен състав на билката гръмотрън: тази билка е изключително богата на лечебни вещества. Тя съдържа флавоноиди, тритерпин, дъбилни и смолисти вещества, етерични масла, захари, органични киселини, протеини, микроелементи като бор, йод, олово, хром, стронций, молибден, желязо, цинк, никел, магнезий, мед, селен, калций, ванадий, калий, алуминий.

Освен това в билката гръмотрън са открити тритерпин алкохол α-onocerin и изофлавони в надземните части на растението и това е установено чрез химичен анализ. Оксикумарини (oxycumarines) – скополетин и skopolin (scopolin) са изолирани и идентифицирани. Химическата композиция е представена от 0,2% етерично масло (onocerin, Spinosin), ononin, pseudoononin, onon (изофлавонови гликозиди), ononid, танини, захароза, липиди, лимонена киселина, сапонини, смолисти вещества.

Благодарение на богатите си лечебни вещества, растението гръмотрън намира твърде добро приложение в народната медицина за най-различни заболявания.

Чудодейният гръмотрън се използва като полезно растение и за лечение на:

Вътрешно: ревматизъм, проблеми с кръвообръщението, хроничен запек, хемороиди, уретит, цистит, простатит, тромбоцитопения капиляротоксикоза, хеморагичен васкулит, уролитиаза, невралгия, неврит, остеохондроза, метрорагия, дисменорея, дерматити, екземи, невродермити, пиодермити, тромбофлебит, високо кръвно налягане, подагра, безплодие, бяло течение, камъни в жлъчката, диабет, шипове, пречистване на кръвта, гастрит, за засилване на нашите жлези с вътрешна секреция, хормонални проблеми, полиартрит, подуване, запек, главоболие и много други заболявания.

Външно: за приготвянето на различни кремове, лосиони и вани при ожулвания, акне, обриви и екземи и други.

Капсули, тинктура, хапчета, чай.

Билката гръмотрън може да се намери под формата на чай, прахообразна, на хапчета и на тинктура (капки)или капсули.

Ако решите да използвате тинктура от гръмотрън, трябва да знаете, че една чаена лъжица от тинктурата се равнява на една чаша чай от гръмотрън.

Гръмотрън капсули се среща в няколко продукта, в зависимост от здравословния проблем, към който е насочен.

При наднормено тегло трябва да приемате Липоредукт.

При проблеми с простатната жлеза се взема Простатизал.

Задължително се консултирайте със специалист преди да започнете приема на капсулите (хапчетата).

Цена.

Гръмотрън се продава в билковите аптеки. Предлага се и онлайн.

Тинктурата от гръмотрън (200 мл.) струва около 6 лева.

Един пакет чай от гръмотрън струва около 1 и 3 лева.

Цената на капсулите гръмотрън е между 5 и 12 лева, в зависимост от това за какъв здравословен проблем ги приемате.

Гръмотрън и глухарче.

Комбинацията на билките гръмотрън и глухарче е отлична за лечение на камъни в жлъчката и бъбреците, гастрит, запек и други.

Коренът от глухарче има слабително и диуретично действие, подобрява храносмилането и понижава холестерола в кръвта.

Коренът от гръмотрън има отличен диуретичен ефект и повишава секрецията на стомашния сок.

Прави се отвара от 10 гр. корени от глухарче и 10 гр. корени от гръмотрън. Смилат се и се варят в 500 мл. вода за 10 минути. Следва да се охлади и да се прецеди. Употребява се по 2 чаши дневно.

Царевична коса.

Комбинацията от билките гръмотрън и царевична коса е отлична за регулиране на хормоналния баланс в организма и намаляване на телесното тегло.

Вълшебният гръмотрън има добър ефект при балансирането на хормоните в човешкото тяло.

Царевичната коса съдържа повишено количество от микроелемента йод. Той участва при образуването в щитовидната жлеза на хормоните, които играят важна роля за метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Подагра.

Поради своето портивовъзпалително действие и свойството си да нормализира аномалиите в нивата на пикочната киселина и солите на уратната киселина и хлоридите, билката гръмотрън е ефективна за лечение на подагра, подагрозен артрит, полиартрит и други.

Тя повишава разтворимостта на кристалите на пикочната киселина и нейните соли, както и техният обмен и екскреция.

Корените от гръмотрън увеличават отделянето на пикочна киселина с 20%.

Бъбреци.

Поради своето мощно диуретично, потогонно, противовъзпалително, съдоразширяващо, болкоуспокояващо и хемостатично действие, билката гръмотрън намира отлично приложение в народната медицина за лечение на подагра, урати, диатеза, уратни камъни в пикочния мехур и съответно в бъбреците, простатит, пилонефрит и други.

Диуретичното й действие се дължи на съдържанието на глюкозида – онид и сапонините.

Екстрактът от гръмотрън има по-силно диуретично действие от това на магданоза и хвоща.

Безплодие.

Гръмотрън при проблеми със забременяването

При проблеми със забременяването се препоръчва също лечебната сила на уникалната билка гръмотрън. Дори баба Ванга я нарича вълшебна, а не лечебна.

Красивото растение може да помогне на не малко двойки да осъществят мечтата си и да бъдат родители. Ако имате такъв проблем не отлагайте за друго време и открийте това, което ви е нужно в природната аптека. Сварете само литър вода и добавете в нея 20 грама от билката, когато тя заври. Съдът остава на котлона с отварата, докато тя намали количеството си наполовина.

Необходимо е получената отвара да престои цяла една нощ, като след това се филтрира и се употребява по 150 мл от нея преди хранене, което прави три пъти дневно. Лечението е за 30, най-много 40 дни. Отварата не е добре да се подслажда с мед или захар.

Бяло течение.

Противовъзпалителното действие на гръмотрън лекува бяло течение при жените.

Особено ефикасна е билковата смес от: гръмотрън (70 гр.); полски хвощ (70 гр.) и плод от хвойна (30 гр.).

Две лъжици се сваряват в половин литър предварително завряла вода. Престоява половин час да изстине и се прецежда. Разпределя се цялото количество на три части и се взема само три пъти за деня половин час преди консумацията на храна.

Разширени вени.

При разширените вени отличен ефект има не само вътрешният прием на билката. Изключително ефективни са също компресите и ваните направени с отвара от нея.

Компреси: можете да направите като завиете краката си с парчета от ленен плат, напоен с отвара от гръмотрън, която се прави от корените и листата на билката.

Ако решите да си направите вана: тогава към водата във ваната добавете 100 грама от гръмотрън на прах.

Високо кръвно.

Лечебните свойства на билката гръмотрън при високо кръвно са доказани научно от много време.

Тя съдържа вещества, които увеличават амплитудата на съкращаване на мускула на сърцето и това води до понижаване на кръвното налягане.

Необходимо е да се употребява чай от билката приготвен съобразно инструкциите на опаковката.

Камъни в жлъчката.

Гръмотрън успешно влияе за бързото и ефективно изхвърляне на жлъчните камъни от тялото, благодарение на способността му да помага на лимфната система за изхвърлянето на излишните течности и поради това, че повишава секрецията на стомашните жлези и стомашния сок.

Особено ефективна е следната билкова смес: по 80 грама от билките: гръмотрън, хвойна ( плод), змийско мляко, по 50 грама корен от ревен, коноп ( семена ), жълт равнец, царевична коса и вишневи дръжки.

Приготвя се отвара от две лъжици от изброените билки добре смесени и разбъркани и 500 мл. завряла вода. Трябва още да ври само за 5 минути. Изстива и остава да се прецеди. Разпределя се на цялата отвара на четири части по равно, които се и приемат за деня, преди хранене.

Диабет.

Богатото съдържание на магнезий и цинк в билката гръмотрън я прави много ефикасна при лечението на диабет и регулирането на нивата на глюкозата в кръвта.

Магнезият е микроелемент, от който нашият организъм се нуждае, за да може да регулира нивата на кръвната захар.

Цинкът регулира секрецията на инсулин и намаляват вероятността от развитието на инсулинова резистентност.

Чрез изследване е установено, че 65% от болните от диабет са подобрили глюкозния и инсулиновият си профил.

За да помогнете за поддържането на добрите нива на глюкоза и инсулин в кръвта, пийте чай от гръмотрън.

Как да си приготвите чай от корени от гръмотрън: 2 лъж. от тях се запарват с 400 мл. завряла вода за 30 минути. Следва прецеждане и се употребява трикратно през деня количество между 70 и 120 мл. След хранене (посоченото количество: 70-120 мл. е за един прием).

Чаят се пие 10 дни, като се почива само 7 дни и ако желаете може да го повтарите отново.

Простата.

Проблемите с уголемена простата също намират лек чрез билката гръмотрън заради нейното мощно диуретично, противовъзпалително и потогонно (изпотяващо) действие.

Вари се отвара от предложената билкова смес:

По 60 грама от: гръмотрън, ветрогон ( стрък), дребноцветна върбовка, коприва, конопено и тиквено семе; по 40 грама луличка, златен енчец, корени от пирей, ленено семе; по 30 грама корени от магданоз и 80 грама кора от леска.

Две лъжици от получената билкова смес се варят във вода 500. Остава да се прецедят и се употребява три пъти за деня по 150 мл. Желателно е преди хранене.

Шипове.

Чаят от гръмотрън е особено ефикасен при шипове.

За по-добър ефект се приготвя чай от следните билки, които се смесват: по 10 грама от жълт кантарион, гръмотрън, седефче, корени от репей и върбова кора.

Две лъжици от получената смес се запарват в половин литър добре завряла вода. Следва да се прецеди и се разделя на 4 части по равно и се пие за деня само 4 пъти.

Противопоказания.

Не са установени някакви сериозни и проблемни странични ефекти, но е добре да използвате билката стриктно по предписанието.

Добре е да се направи консултация с лекар предварително преди да започнете приема.

Не трябва да прекалявате с количествата и продължителността на употреба.

Обърнете внимание на изредените по-долу предупреждения, както и тези на опаковката при закупуването на продукта.

Възможно е приемът на билката да провокира повишена киселинност в стомаха. Ако забележите това прекратете употребата й.

Поради силно диуретичното си действие и понижаващия кръвното ефект, приемането на гръмотрън не се препоръчва за страдащи от ниско кръвно налягане.

При сърдечни заболявания, вътрешният прием на билката може да предизвика аритмия.

Поради силното си диуретично действие, вълшебният гръмотрън не е подходяща да се взема дълго време, защото продължителното отводняване на организма може да предизвика негативни последици, като например дефицит на важни химични елементи като натрий и калий, които се отстраняват чрез урината.

Билката не е препоръчана и не е добре да се употребява при тромбофлебити.

Народни рецепти с гръмотрън.

За отслабване

Рецепта с полски гръмотрън (Ononis arvensis) и брадата цистозира (Cystosira barbata L.). Тя повишава обмяната на веществата, намалява холестерола в кръвта, има слабително и диуретично действие.

Състав:  Глухарче корен 10гр; обикновена брадата цистозира (това е вид кафяво водорасло, широкоразпространено в Черно море) 20 гр; корен от девисил лечебен 10гр; начупена кора от зърнастец 50 гр; корен от полски гръмотрън 10 гр..
Отвара: Вземете 1 супена лъжица смлени билки сложете ги на котлона за 10 минути в съд с добавена чаша вода и се вари, следва да се охлади и да се прецеди. Употребява се по не повече от  600 – 900 мл отвара за един ден.

 За проблеми с наднорменото тегло ползвайте билка гръмотрън.

За проблеми с наднорменото тегло ползвайте билка гръмотрън.

Лечебните свойства на билките в рецептата:
Коренът от глухарче има холеретично, диуретично и слабително действие, подобрява храносмилането, понижава холестерола в кръвта.
Кафявото водорасло брадата цистозира съдържа повече йод, който участва в образуването на хормоните на важната ни щитовидна жлеза, регулира дейността им, играе важна роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините метаболизъм.

Кората от зърнастец има слабително свойство. Коренът от полски гръмотрън има изразен диуретичен ефект, повишава секрецията на стомашен сок.

За отслабване ползвайте следната рецепта с лековитото растение гръмотрън: 2 с.л. корени леко се запарват в 400 мл вода за половин час. Остава само да се прецеди и напитката се пие на три дози – по около 100 мл. По-добре и препоръчително за целта е след хранене, а не както в другите случаи на гладно. Запарката е един вид употреба на билки, форма за най-подходящ прием, защото при него се запазват полезните вещества в лековитото съдържание на билката гръмотрън в случая с полезните етерични масла в корените. За овкусяване на течността може да се добави малко прясно мляко или мед. Ползва се 10 дни, а след тях се прави една почивка от 5-7 дни. Не е подходяща за подрастващи и по-добре е да се прилагат 3-4 курса, например по 2-3 пъти годишно. При появата на неприятните киселини в стомаха, трябва да спрете пиенето й, тъй като не ви понася.

Отвара от гръмотрън за отслабване препоръчана по време на разтоварваща диета за един ден само без храна.

Лъжица корени от билката са добавят към 500 мл завряла вода. Допълнително се вари още 5 до 7 минути. Следва само да се прецеди и се ползва по една чашка за кафе трикратно през деня само преди ядене. Както казахме отварата с гръмотрън трябва да не се ползва при тромбофлебити. Корените на лековитата билка гръмотрън се изпозлват в състава на много чайове за отслабване.

Рецепти с гръмотрън за други болести и състояния

Ревматизъм: корени от гръмотрън, плодове анасон, теменуга трицветна, бутрак, девесил, седефче, китайски лимонник (шизандра), цветове глог, листа червени боровинки, горчивче (известно като водна детелина), бобови шушулки – приема се като тинктура до 3 месеца.

Недостатъчно кръвообращение: корени от гръмотрън, тополови пъпки, златна пръчица, лазаркиня, блатен тъжник, ябълкови кори, овесени слама, къпинови листа, водна детелина, боровинки, кора от диви къпини, коренище от сапунче – третиране до шест месеца.

Хроничен запек: корени от гръмотрън, ирис, лайка, вратига, бъз, маргаритки, кора от зърнастец, Лечебен росопас, корени валериана, киселец, плодове офика – до 2 месеца, два пъти за деня само по 1OO милилитра при спастичен запек;

Пясъчна острица (Carex arenana L.)

Пясъчна острица (Carex arenana L.)

Корени от гръмотрън, божур, анасон плод, обикновена офика, кориандър, цялото растение пясъчна острица (Carex arenana L.), вратига цветове, листа от мента, ягоди – при понижен тонус на червата, запек.

Хемороиди: корени от гръмотрън, тополови пъпки, мащерка, обикновена луличка, водна детелина, ягоди, лешник, орех, маточина, коренища божур, ревен, ангелика, кървавиче – ползва се до 3 месеца;

Корени от гръмотрън, очеболец, овчарска торбичка, лазаркиня, омайниче, водно пипериче, жълт кантарион, листа от водна детелина, лешник, върбовка, грудки на орхидеи, коренища от сапунче, издънки на имел, цветове от невен – по еднакво количество – да се употребява до 10 седмици.
За бани на половината тяло: корени от гръмотрън, плодове хмел, елша, риган, цветове от липа, листа подбел, градински чай, пълзяш репей (Elytrígia répens) – до 1 месец;
Корени от гръмотрън, грудки на орхидеи, лазаркиня, овчарска торбичка, пачи очеболец, жълт кантарион, градско омайниче, обикновено пипериче, листа от водна детелина, върбовка, леска, цветове от невен, издънки от имел – за пиене в по-тежки форми за 4 месеца.

Lamium album - бяла мъртва коприва

Lamium album – бяла мъртва коприва

Гломерулонефрит: корени от гръмотрън, листа от магданоз, зелен фасул, бяла мъртва коприва, жълт кантарион, шипка, лайка и метличина цветове, корени бял оман – до 2 месеца.

За уретрит и цистит: корени от гръмотрън, змийско мляко, бабини зъби, хмел шишарки, кориандър плодове – до 4 седмици.

Котешки мустачки - Orthosíphon staminéus

Котешки мустачки – Orthosíphon staminéus

Пиелонефрит: корени от гръмотрън, голо изсипливче, самобайка, листа от боровинка, едноцветна мурава, водна детелина, коприва, цветове от метличина, хвойна плодове, билка котешки мустачки – до 5 седмици.

Уролитиаза: корени от гръмотрън, плодовете на обикновен кисел трън, копър, хвойна, овчарска торбичка, коренища от женско биле, обикновен пирей – при уратни камъни до 3 месеца;
Корени от гръмотрън, ветрогон, мъхнат репей, билка еньовче, бабини зъби, лечебен ранилист, хмел стъбла, листа с издънки на боровинки, корени от цикория, копър плодове – до 3 месеца при оксалатни или фосфатни камъни.

Ранилист лечебен - Stachys officinalis L.

Ранилист лечебен – Stachys officinalis L.

Простатит: корени от гръмотрън, седефче, върбинка, пачи очиболец, коренища от пирей, жълта водна роза, кървавиче – до 6 седмици.

Тромбоцитопения: корени от гръмотрън, билка миши уши, ряпа, коприва, ягоди, пача трева, здравец, коренища от бергения, дъбова кора, къпинови листа, шипки и офика – до 4 месеца.

Капиляротоксикоза и хеморагичен васкулит: корени от гръмотрън, шипки, офика, царевична коса, ягоди цели растения, мечо грозде листа, лешници, къпини, коренища от кървавиче, градско омайниче, цветове от жълт смил, лайка, билки еньовче, еригерон (злолетица) , коприва, здравец – до 3 месеца.

Билката еньовче се използва при уролитиаза, капиляротоксикоза, хеморагичен васкулит и други болести

Билката еньовче се използва при уролитиаза, капиляротоксикоза, хеморагичен васкулит и други болести

Невралгия, неврит: корени от гръмотрън, репей, градински чай билки, лечебен ранилист, жълт кантарион, пача трева, издънки на боровинка, цветове от лайка, околоплодника на дива къпина, анасон плодове – до 2 месеца.

Остеохондроза : корени от гръмотрън и бяла ружа, билка върбинка, водно пипериче, джоджен, хвощ, къпинови листа, евкалипт, водна детелина, цветове липа, лайка, издънки от имел – до 2 месеца.

Метрорагия: корени от гръмотрън, коприва, пълзящо срещниче, овчарска торбичка, лавандула, коприва, ряпа, кора от кисел трън, филизи от боровинка, листа от едноцветна мурава, цариче  – до 3 месеца.

Кисел трън - Berberis vulgaris L.

Кисел трън – Berberis vulgaris L.

Алгодисменорея: корени от гръмотрън, бял смил, мента, коприва, градински чай, прост пелин, пачи очиболец, коренища от аир, Едноцветна мурава – до 4 месеца.

Дерматит, екзема:  корени от гръмотрън, цикория, ранилист, див пелин, лечебен росопас, жълт кантарион, самобайка, здравец, цветове от люляк, листа от живовляк, водна детелина, ленено семе, върбова кора, корени валериана – до 3 месеца;

Корени от гръмотрън, очеболец, омайниче, маргаритки, камшик, лазаркиня, хвощ, детелина, орехови листа, водна детелина, невен – по равно, външно за мазане – до 4 седмици.

Корени от гръмотрън, хвощ, лазаркиня, камшик, маргаритки, гъши очиболец, детелина, градско омайниче, водна детелина, невен, орех – външно за мазане за 5 седмици.

Невродерматози: корени от гръмотрън, коренища от пирей, валериана, глог плодове, билки мащерка, върбинка, жълт кантарион, листа от пдобел, върбовка, цветове бъз, лопен – до 3 месеца;

Корени от гръмотрън, листа живовляк, къпини, ленено семе, кора от върба, цветове от метличина – до 5 седмици на инфузия за нанасяне по тялото – за външна употреба.

Корени от гръмотрън, билка очиболец, омайниче, маргаритки, камшик, лазаркиня, хвощ, детелина, орехови листа, водна детелина, невен – по еднакво количество от всички за мазане като лосион – до 4 седмици.

Пиодермит: корени от гръмотрън и репей, билка змийско мляко, маточина, градско омайниче, борови иглички, листа от живовляк, цветове от детелина, калуна издънки, корени кървавиче – до 3 седмици, за външна употреба;

Корени от гръмотрън, коприва, хвощ, див пелин, върбинка, обикновено пипериче, исландски мъх, слез цветове, листа от касис – до 4 седмици, за пиене.

Тромбофлебит. За това заболяване билката не е подходяща да се използва, но народната медицина предлага една рецепта, в която тя участва в комбинация с други растения: корени от гръмотрън и глухарче, бобови шушулки, билка иглика, исоп, детелина, обикновено пипериче, листа от малина, бреза, цветове от детелина – до 3 седмици;
Корени от гръмотрън, евкалиптови листа, водна детелина, пчелник, див пелин, розови листенца, семена лен, див кестен плодове, коренища кървавиче – за външна употреба, до 4 седмици.

Приготвянето на изброените рецепти става като се смесят по равни количества от билките и 10 г от сместа се слагат в 400 мл добре завряла вода. Престояват захлупени за 2,5 часа, следва да се прецедят и се употребява по 100 мл четирикратно през деня. Рецептите за външна употреба се правят по същия начин.

Само гръмотрън се използва за хемороиди, запек, подагра, цистит, пиелонефрит, уретрит, главоболие, отоци, уратни камъни, ревматизъм.

Лечение на диатеза предизвикана от пикочна киселина и уратни камъни с гръмотрън и анасон.

Рецептата повишава разтворимостта и извеждането на солите на пикочната киселина и действа в допълнение като противовъзпалително лечебно средство.

Рецепта:

Корени от полски гръмотрън  50 гр.

Анасонови капки  25мл, купува се от аптеката.

Приготвяне на отварата:

Корените се смилат и се вземат 20 г от тях и се слагат в литър вода като се варят до кипване, докато не остане четвърт част от водата и се прецежда. В отварата се добавят 5 грама от анасоновите капки. Пие се трикратно по 75 мл.

Лечебни свойства на използваните растения.

Гръмотрънът нормализира нарушеният пбмен на пикочната киселина и извежда нейните соли от организма, действа диуретично и противовъзпалително.

Анасоновите капки съдържат известно количество анасоново масло, което оказва силно противовъзпалително, противоспазматично и диуретично действие. Затова анасонът се ползва при бъбречни и на пикочните пътища.

Още 2 рецепти за тромбофлебит с различни количества на билките в тях.

Приготвят се по 30 г стръкове от известните ни върбинка и ранилист, 40 г стръкове от великденче и жълт кантарион, следва 50 г корени от гръмотрън, по 60 г листа от орех, от коприва и от живовляк и 80 г плодове див кестен. Изброените лековити растения се смесват старателно и се слагат 2 лъжици от тях в 500 мл. завряла вода. Киснат в нея поне час. Следва да се прецедят и се ползват по 150 мл трикратно за деня, както е указано за повечето отвари – преди ядене.

Приготвят се по 40 г листа от маточина и стръкове от върбинка, по 50 г листа от живовляк и от мечо грозде, по 60 г листа от коприва и от бяла бреза, по 80 г плодове от див кестен и корени от гръмотрън. Смесват се и след това се слагат 2 супени лъжици в 500 мл. завряла вода. Те трябва да киснат захлупени за 1 час. Следва да се филтрира запарката и се ползва по 150 мл трикратно за деня, както се препоръчва за повечето отвари и чайове – преди ядене.

За вана се използват корени от гръмотрън като се запарят 30 г в литър кипяща вода за половин час и се добавят във ваната.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *