Чай от гръмотрън – при безплодие и за отслабване

Една от най-известните полезни свойства на билката гръмотрън е за отслабване, но освен това тя се използва и за други болежки

Билката гръмотрън (Ononis spinosa L.) представлява малък храст с разклонение, който е висок до 80 см. Среща се по песъчливите и сухи тревисти места из цяла България. У нас се срещат няколко вида, които имат сходни лечебни свойства и си приличат. У нас се срещат няколко вида, най-често – кози гръмотрън, измамлив гръмотрън, наведен гръмотрън и други. Той е известен и с имената коловоз, сахатче, черен троскот.

Чай от гръмотрън помага за отслабване, безплодие и други болежки

Чай от гръмотрън помага за отслабване, безплодие и други болежки

Коренището му е разклонено и късо, а корените му – странично разклонени. Използват се корените и листата за лечебни цели. Цъфтежът на билка гръмотрън е през юни-юли, а събирането на корените е добре да се извършва преди и след това време – април – май или август – октомври. Корените се сушат на слънце или в сушилня при температура 50-60° С.

Корените на билката гръмотрън съдържат смоли, захари, нишесте, етерично масло до 0,20% дъбилни вещества до 10% минерали. Биологически активните вещества в него са изофлавоновите гликозиди анонин, който се разлага при хидролиза на други вещества – агликона глюкоза,формононетин и оноспин. Гликозида ононид придава сладкия вкус на корена.

Приложението на билката от народната медицина е при възпаления на бъбреците, камъни в тях, отоци, простатит, камъни в жлъчката, за отслабване, за безплодие при жените, понеже съдържа вещества, които влияят на хормоналния баланс, понижава кръвната налягане, при подагра, шипове и ревматизъм. Амплитудата на сърдечните съкращения се увеличава също от дрога с билката. Действа противовъзпалително и диуретично. Водни и спиртни извлеци от него подобряват кръвоносните съдове като намаляват чупливостта им и проницаемостта им. Препарати с билката се ползват като кръвоспиращо средство, при разширени вени и хемороиди.

Демир бозан билки за бъбреци

Запарка от корени на гръмотрън се прави като 2 супени лъжици от билката се слагат в 400 мл кипяща вода за половин час. Следва да се прецеди и се пие половин час след ядене по 100 мл. Пие се редовно 10 дни, прави се прекъсване за 1 седмица и се повтаря. Запарката се препоръчва главно за намаляване на теглото. За други болежки може да се комбинира с други билки. Ако се получат киселини в стомаха, значи не ви понася и трябва да спрете пиенето й.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *