Гуава – тропически суперплод с антиоксидантни свойства

Тропическата гуава притежава свойства за пречистване на организма и за отслабване

Дървото гуава (Psidium Guajava) е родом от Централна Америка, Мексико и Южна Америка и сега се отглежда в тропиците и субтропиците на Африка, Югоизточна Азия, Южна Азия, Карибския басейн, както и няколко други региони.

Много хора знаят за ползите от плодовете гуава, но не знаят, че те осигуряват няколко лекарствени съединения. Листата са пълни с антиоксиданти, противовъзпалителни и антибактериални вещества, и съдържат полезни танини.

Плод гуава

Плод гуава

Ползи за здравето от листата на гуава

Листата са най-известни като естествено болкоуспокояващо средство. Те съдържат полифеноли, каротеноиди, флавоноиди, което ги прави полезни при лечението на множество заболявания и състояния. Също са богати на етерични масла, на неролидиол, кариофилен, бета бисаболен, р-selinene, аромандрено, 10% танини, бета ситостерол, леукоцианидини и титерпеноиди.

Листата помагат за отслабване

Екстракти от листата на гуава помагат за отслабване чрез предотвратяване на въздействието на сложни нишестета, които се влагат в храната и организмът не е в състояние да ги преобразува в захари. Листата на гуава предотвратяват преминаването на въглехидратите до използваеми съединения, когато се разграждат в черния дроб. При използване на масло от растението, то ще укрепи и тонизира храносмилателната система, тъй като тя дезинфекцира и поддържа системата чиста.

Понижаване на холестерола

Когато листа от гуава се вземат в продължение на няколко месеца те могат да намалят LDL (лошия холестерол) и триглицеридите, без да има отрицателни последици за добрия холестерол в организма. Като доказателство са резултатите от едно изследване, с което беше показано и по-късно публикува в „Nutrition & Metabolism“ през февруари 2010 г. – когато участниците, които консумират чай от листа на гуава са имали резултати с по-нисък холестерол, триглицериди и ниски нива на плътност на липопротеините. Изследването е направено в течение на осем седмици.

Демир бозан билки за бъбреци

Екстракт от листата от гуава забавя усвояването на захарта в кръвта и с това е полезен за диабетици. Той балансира нивото на кръвната захар. Също така е полезен и при диария.

При катаракта

Екстрактът от гуава съдържа кверцетин, който е флавоноид и който помага като блокира ензимите, сътрудничещи за изграждането на сорбитол – захарта, която може да предизвика катаракта.

Ползи при рак на стомаха

Според изследване, публикувано през 2011 г. в „Food Chemistry“, има доказателства, че екстракт от листата на гуава има потенциал за лечение на лица с рак на стомаха. Изследователите установили, че когато екстракт от растението се консумира, това води до апоптоза (което означава, че стомашните ракови клетки се убиват помежду си). Друго проучване е направено през 2006 г. от Manosroi с тестване на масло от растението, която също показа противоракова активност.

Цвят от гуава - Psidium Guajava

Цвят от гуава – Psidium Guajava

Плодът гуава също има подобни полезни свойства. Той съдържа антиоксиданти и полезни витамини и минерали. Особено добро е съдържанието на витамин С в него – в 100 г плод има 240 мг от този важен витамин, което е близо 3,5 – 4 пъти повече от лимоните. Освен това има превъзходни хранителни качества. Още по темата – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *