При гъбички в ухото не рискувайте, потърсете лекар

Не подценявайте симптомите на гъбички в ухото и непременно потърсете лекар, който ще ви назначи подходящо лечение

Ако имате упорит сърбеж в ушите и ушния канал, непременно потърсете лекар специалист, тъй като най-вероятно става въпрос за гъбички в ухото.

Това е заболяване, което не бива да подценявате и да се опитате да лекувате колкото може по-скоро. Медицинският термин за гъбички в ухото е отомикоза. Срещат се много по-често, отколкото предполагаме и причиняват сърбеж и болки. Причинява се от гъбички, които виреят идеално във влажния ушен канал.

гъбички в ухото

Не подценявайте симптомите на гъбички в ушите и непременно потърсете лекар, който ще ви назначи подходящо лечение

Затова и се смята, че гъбички в ухото се получават от прекалено старание и хигиена, както и влизането на вода в ушите докато се къпем. Заразата много често се пипва и от басейни, домашни любимци, дори и от други органи, заразени с гъбички по вашето тяло.

В началото симптомите на гъбички в ухото може и да не бъдат забелязани, но постепенно се засилва сърбежът, отделят се люспи и се получават леки болки в ушите. При упоритото чесане кожата се наранява, в космените торбички се образуват бактерии, а кожата става болезнена.

Бързото размножаване на инфекцията и натрупаните люспи в ухото могат да запушат канала и това да доведе до намаляване на слуха.

Както при всички гъбички, така и при гъбички в ухото лечението е бавно и се изисква упоритост Лекар трябва да направи аспирация, промивка и почистване на ушния канали да се дизенфекцира много добре със салицилов спирт.

Най-вероятно ще ви изпишат специално противогъбично лекарство, което действа локално, а при по-тежки случаи на гъбички в ухото се налага и пиене на антигъбични препарати.

Болният не бива да допуска в ушния канал да влиза вода и когато се къпе, той трябва да запушва ухото си с памук или специална тапа. Почистването при гъбички в ухото трябва да бъде правено най-добре под лекарско наблюдение. Най-добре е да се откажете от памучните тупери за почистване на ушния канал.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *