Заболявания на кожата, причинени от гъбички

Дерматомикозите са заболявания, които се предизвикват от спе­циални паразити от растителен произход — гъбички

гъбички-заболявания-кожа-кожата

Заболявания на кожата, причинени от гъбички

Броят на гъбич­ките, които могат да причинят кожни заболявания, е значителен и свой­ствата на по-голямата част от тях понастоящем са добре изучени. Тези паразити засягат както човека, така и различни животни — рогат до­битък, коне, кучета, котки, домашни птици, мишки, плъхове и др. Някои гъбички паразитират само върху човека, но повечето от тях имат свойства да причиняват болести както при човека, така и при животните. Това е важно да се знае с оглед на епидемиологията на дерматомикозите.

Погледната под микроскопа, гъбичките се виждат под формата на разклоняваща се нишка с различна дължина и дебелина (т. нар. мицелий). Мицелият има напречни преградни, разположени на различно разстояние в зависимост от възрастта и вида на гъбичките. Освен мицелия се виждат спори, които са органи за размножение и се образуват от него. Формата им е кръгловата или овална, а размерите им се движат между 3 и 8 микрона.

гъбички-заболявания-кожа-кожата

Гъбичките

В течение на дълги векове паразитен живот гъбичките са придобили определени качества и свойства, приспособили са се към различните слоеве на кожата или имат предпочитание към определени анатомични области. Особеностите на гъбичките да придобиват нови или да губят старите си свойства поради условията на живот, при които те се раз­виват, са предмет на обстойни проучвания от страна на съветските учени, които доказаха тяхната изменчивост. Тези проучвания допринасят много за изясняването на редица клинични особености на болестите, причинени от тях, за въвеждането на нови методи на лечение, като се насочи тяхната изменчивост в желаното за нас направление.

Едни гъбички имат свойството да засягат най-повърхностните слоеве на епидермиса, като не проникват по-дълбоко от роговия слой. Други проникват в по-дълбоките слоеве на епидермиса и дермата. Едни засягат само т. нар. гладка кожа, втори предпочитат предимно окосмената част на главата, трети — главно областта на гънките.

ВИЖТЕ ТУК!!!>>

споделяне в социални мрежиБОЯН МАГА – АСТРОЛОГЪТ
НА ЗВЕЗДИТЕ ПРАВИ
ПЕРСОНАЛНИ ГАДАНИЯ!


ВИЖТЕ ТУК!!!>>

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *