Съвети при болести на потните жлези, поява на гъбички

Болести на потните жлези и поява на гъбички от прекомерното потене

При общи заболявания (туберкулоза, инфекциозни болести и др.), нервнопсихични и вегетативно-нервни смущения, а така също при уси­лена физическа работа и вследствие редица други причини се получават смущения в нормалната потна секреция.

Най-често се среща прекомерното отделяне на пот, наречено хиперхидроза.

Хиперхидрозата (прекомерно потене) може да бъде обща, засягаща цялото тяло, и местна, когато се локализира само в даден участък. От голямо значение за практиката поради това, че се среща най-често, е местната хиперхидроза на стъпалата, както и на пръстите на ръцете и дланите.

При нея кожата  получава охлузвания на епидермиса и болезненост. Процесът се съпътства от неприятен мирис. Често се стига до затрудняване на ходенето. Усиленото потене способ­ства за поселването на гъбички и поява на епидермофития.

В подмишничните ямки прекомерното потене и влажността са причина за разви­тието на хидраденити, а в ингвиналната и аналната област водят до триене и зачервяване на кожата.

За лечение на хиперхидрозата (прекомерно потене) се прилагат различни средства, с които се постига значително намаляване до изчезване на изпотяването. От общите средства, които се използват, винаги трябва да са съобразени по съветите на невролога.

При местна хиперхидроза (прекомерно потене) на крайниците се прилагат горещи бани. Използват се най-различни пудри и специални препарати срещи появата на гъбички.

гъбички-потене-пот-болести-потни-жлези

Съвети при болести на потните жлези, поява на гъбички

На болните с хиперхидроза (прекомерно потене) се препоръчва хигиена на облеклото и по-специално често сменяне на чорапите, а също така избягване на обувки с гума.

След обилни изпотявания по кожата на гърба и гърдите нерядко се появява обрив, състоящ се от голям брой малки мехурчета, големи колкото главичка на топлийка, съдържащи прозрачна течност; обривът се придружава от лек сърбеж.

Това заболяване, известно под названието судамина, е израз на задръжка на потна секреция. То се поя­вява най-често при малки деца вследствие недобра хигиена на облеклото.

Обикновено няколко дни след появата му, особено след прилагане на лечение и хигиенни грижи против изпотяването, обривът преминава. Същото се налага и при появата на гъбички, за да се излекува човек.

споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *