Нещо повече за заболяването разноцветен лишей (гъбички)

Разноцветен лишей (гъбички) е много разпространено заболяване

разноцветен-лишей-гъбички

Нещо повече за заболяването разноцветен лишей (гъбички)

Обривите нямат възпали­телен характер. Те са разположени по раменете, гърдите, гърба и врата. Оттук те могат да се разпространяват по мишниците, рядко по корема, бедрата и предмишниците. Разпространението им по лицето е изключи­телно рядко явление. По дланите и стъпалата те не се разполагат никога, като заемат покритите от дрехите части.

Измененията представляват петна с кафеникав цвят с нюанси от светложълт до тъмнокафяв. Въобще колкото количеството на гъбичките е по-голямо, толкова цветът е по-тъмен. Поради разнообразието в окра­ската заболяването е наречено разноцветен лишей.

Големината на петната се движи от величината на главичката на топлийка до нокът. Формата им е кръгловата или елипсовидна. Те са ясно ограничени, отделно стоящи или сливащи се, като образуват плаки с различна големина. Петната са разположени на нивото на здравата кожа, покрити са с трицевидни люспи, които лесно се отделят при разчесване с нокът. Тези петна много ясно проличават при намазване на кожата с йодова тинктура или метиленово синьо — те се оцветяват много по-тъмно от нормалната кожа.

При облъчване на слънце здравата кожа пигментира и пет­ната изглеждат по-светли.

Разноцветният лишей обикновено не причинява никакви субективни оплаквания освен понякога лек сърбеж. Среща се най-често при млади хора, без да засяга децата. Заболяването трае с години, понякога цял живот, като с настъпването на старостта се самоизлекува. Неправилно това заболяване по-рано е било свързвано с туберкулозата. То се появява по-често при хора, които се потят обилно.

Заболяването се причинява от гъбички, които в много голямо количество могат да се видят под микроскоп. Паразитът се намира също в роговия слой на епидермиса. Никога не прониква по-дълбоко и не напада космите и нок­тите. Заразителността на тези гъбички е много малка.

споделяне в социални мрежиАСТРОЛОГЪТ
НА ЗВЕЗДИТЕ ПРАВИ
ПЕРСОНАЛНИ ГАДАНИЯ!


ВИЖТЕ ТУК!!!>>

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Нещо повече за заболяването разноцветен лишей (гъбички)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *