Научи повече за късогледство, далекогледство и кривогледство при детето!

Прочети сега как да действате, ако детето ви има късогледство, далекогледство и кривогледство!

Далекогледство

Далекогледство-очи-дете-късогледство-кривогледство

Далекогледство

Невъзможността да се виждат ясно близко разположени обекти се дължи на намалена рефрактерна способност на лещата или роговицата, или на намален предно-заден размер на очната ябълка. Детето присвива очите си, когато гледа близки предмети, често ги търка, което води до възпаление, и показва нежелание да чете.

Лечение

Далекогледство се открива при проверка на зрението, за която стана дума по-горе. Заведете детето на очен лекар.

Кригогледство

Далекогледство-очи-дете-късогледство-кривогледство

Кривогледство

Детето не може да движи едновременно двете очи и те гледат в различни посоки. (Кривогледството е нормално явление при новородените). Ако не се лекува, то може да доведе до загуба на зрението на едното око.

Лечение

Ако кривогледството се запазва и след 6-тия месец, детето трябва да бъде заведено при очен лекар, който ще направи всички необходими изследвания. Лечението се провежда чрез закриване на едното око с превръзка или специални очила. Ако това не помогне, необходима е операция.

Късогледство

Далекогледство-очи-дете-късогледство-кривогледство

Късогледство

Детето не може да фокусира далечни обекти, но наблизо вижда добре. Обикновено късогледството се предава по наследство и рядко се открива преди тръгване на училище. Очната ябълка е с увеличен преден-заден диаметър или пък лещата и роговицата пречупват по-силно светлинните лъчи. В стремежа си да види по-добре, детето присвива очи и трудно разпознава своите приятели, ако са далече. Когато седи на по-заден чин, не вижда добре написаното на дъската.

“Фигурин

Лечение

Детето трябва да бъде прегледано от очен лекар, който да изследва зрението и да предпише нужните очила. Настоявайте детето да ги носи постоянни, освен при четене. Късогледството често се засилва през пубертета.

Родителите трябва задължително да обърнат внимание на детето си, още при първи симптоми на късогледство, далекогледство и кривогледство.
споделяне в социални мрежи

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *