Какво представлява неприятното далекогледство

Какво представлява неприятното далекогледство, какви са симптомите му и как се лекува то

Най-простото обяснение за далекогледство е, ако виждате добре надалече, а наблизо всичко ви се размазва.

Това е обратното на късогледството, при което предметите отдалечени от човека се виждат размазано, а наблизо се вижда добре.

В медицината неприятното далекогледство се обозначава с термина хиперметропия и представлява състояние на намалена зрителна острота, която е резултат от по-малката дължина на очната ябълка или поради по-малка пречупваща сила на очната леща.

Най-често далекогледство се появява с възрастта, когато акомодацията намалява и се получава възрастово изменение, познато под термина пресбиопия.

Детското далекогледство се дължи на вродена аномалия и пречупвателната сила на лещата, която влияе на зрителната острота при гледане в далечни разстояния.

За разлика от късогледството, неприятното далекогледство не прогресира, а отслабването на зрението, което се получава с течение на годините, се дължи на отслабването на акомодационната способност на окото.

При далекогледство има три вида – умерено, при което дьоптрите са до 2, средно – между 2 и 4 диоптъра и високо – между 4 и 10 диоптъра.

Основните симптоми на далекогледство са главоболие и трудности при фокусиране на обектите, които се намират наблизо.

Също така се наблюдава фотофобия, чувство за преплитане на очите, получава се стесняване на зеницата и по-малки или хлътнали очи.

Затова при всяка една болка в очите, дискомфорт, замъгляване на зрението или главоболие при продължително четене, трябва да се обърнете към лекар специалист офталмолог, който да ви прегледа и да ви изготви очила, с които да коригирате вашето далекогледство.

Лечението на далекогледство се прави само след като се диагностицира и се определи колко тежко е то.

Ако неприятното далекогледство не се коригира, се увеличава възможността за кривогледство и глаукома в по-напреднала възраст, а така също се наблюдават чести болести на очите като конюнктивит и блефарит.

При далекогледство се препоръчва щадене на очите и редовна почивка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *