Дафинов лист помага при псориазис, артрит и пародонтоза

Ароматният дафинов лист е полезна подправка, с която се лекуват десетки заболявания като артрит, ревматизъм и псориазис

Ароматната подправка дафинов лист, която придава уникален вкус на ястията, има много лечебни качества.

Храстът е познат още от древността за лечение на пикочния мехур и матката, при болки в ставите, камъни в бъбреците и жлъчния мехур.

Днес в някои държави полезният дафинов лист се използва за подобряване на кръвоснабдяването на мозъка, премахване на нервното напрежение и засилване на концентрацията.

дафинов лист

Ароматният дафинов лист е полезна подправка, с която се лекуват десетки заболявания като артрит, ревматизъм и псориазис

В нашата народна медицина дафинов лист се използва най-често за облекчаване на болките при артрит. Използват се настойка от растението за пречистване на ставите като за целта 15 грама счукан дафинов лист се заливат с чаша и половина вода.

Сместа ври на водна баня 5 минути, след което се излива в термос, където престоява 4 часа. Прецежда се и се пие на малки глътки в рамките на целия ден.

Приемът продължава 3 дни като лечението се провежда веднъж на три месеца. Ефектът на настойката може да предизвика болки в ставите, а причина за това са солите и други вредни вещества, които излизат.

Полезният дафинов лист се използва и за лечение на псориазис. Рецептата се приготвя с 10 сухи дафинови листа, които се заливат в термос с половин литър гореща вода. Оставя се сместа да престои 2 часа и след това се прецежда.

Настойката от дафинов лист се приема в продължение на 5 до 7 дни по половин чаша три пъти дневно 20 минути преди хранене.

Пресен дафинов лист, който действа антисептично и антибактериално пък се използват при стоматит и пародонтоза като листата се дъвчат.

Лечение с дафинов лист не се прави при бременност, склонност към кръвотечения и глумерулонефрит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *