Дафинов лист – за стави, топ рецепти и лечебни свойства

За какво е полезен известният дафинов лист, как да го използваме за болни стави, шипове и за други болести, отглеждане и противопоказания

Съдържание на статията: Дафинов лист състав. Дафинов лист лечебни свойства. Лаврово масло. Водни настойки и отвари. Алкохолна тинктура с дафинов лист. Други лечения с дафинов лист. Лечение на ставите с дафинов лист. Противопоказания. Дафинов лист отглеждане.

Дафинов лист състав.

Използването на лековития дафинов лист в историята на човека в ежедневието му, има своите корени в древността. Не е ясно преди колко години е намерено от това растение, но то се счита за толкова популярно и важно в древна Гърция, че короната с листа от дафиново (лаврово) дърво е украсявало главите на победителите от олимпиади и дори кралски особи. Използването на дафинов лист с научното име Laurus на латински, от сем. Лаврови, който винаги е имал добра репутация, се е считало за признак на сила, победа и величие.

Уникалният дафинов лист

Уникалният дафинов лист

Това изобщо не ни изненадва, тъй като в древните времена хората са знаели не само за семантичното състояние на растението, но също така и за големите негови лечебни качества. Лечебните свойства на лековитият дафинов лист, които са известни на много хора се използват твърде нашироко:

За готварски цели. Листата на това растение имат силен аромат и горчив вкус, който е особено ценен в готвенето. Често то се добавя към супи, яхнии, основни ястия, сосове, маринати и се използва за съхраняване. С неговите вкусови качества, той е много търсен в кулинарията.

В класическата и народната медицина. С уникалния си естествен състав, уникалният дафинов лист, с неговите лечебни свойства, които са универсални, с успех се използва като лечебно и помощно средство при различни заболявания. Екстрактите и маслата от дафинов лист, се ползват като основа за производството на лекарства и в практиката на традиционната медицина.

В областта на химическата промишленост, листата на лавровото дърво се използват в технологичния цикъл на производство на камфор и цинеол.

“Фигурин

Съществува едно поверие, че ако човек носи дафинов лист в портмоне, никога не би изпитвал нужда от пари и да се допълват отнякъде. Това е просто ритуал носенето му в портмоне, който някои хора правят и споделят.

Интересни особености на неговия състав.

Състава на популярния дафинов лист по отношение на съдържанието на специфични химични вещества е доста интересно. Неговата структура включва полезни за човека органични съединения:

Мравчената и оцетната киселина в него притежават свойствата на природните антибиотици и консерванти, и могат да предотвратят появата на гниене.

Маслената киселина има енергетични свойства, активира метаболитните процеси. Също така осигурява защитен ефект върху дебелото черво, като така предотвратява патологични процеси.

Капронова киселина – има свойството да спре кървенето и дава добро противовъзпалително действие.

Лауринова киселина – поддържа баланса на полезния за здравето на човека холестерол и допълнително към това има отлични антивирусни свойства.

Фитостерол – той е в състояние да потисне отлагането на лошия холестерол.

Линалол (или линалоол) – ароматно вещество, има лек седативен ефект върху нервната и сърдечносъдовата система на човека.

Камфорът в дафиновия лист има противовъзпалително, аналгетично и антимикробно действие, стимулира кръвообращението. Също така това вещество оказва върху човешкото тяло вазоконстрикторно действие (свива кръвоносните съдове), кардиотонични и отхрачващи ефекти, повишава кръвното налягане и сърдечната честота.

Танините имат силни стягащи хемостатици, действат противовъзпалително и антимикробно.

В допълнение, ценният дафинов лист съдържа много витамини: А, В1, В2, В6, В9, C, PP. Това го прави отличен източник на биологично активни компоненти. Също така е богат на микро – и макроелементи. Той съдържа калций, калий, натрий, магнезий, фосфор, цинк, желязо, мед, манган и селен.

Видяхме как лесно достъпният дафинов лист съдържа много полезни вещества съдържа цялата налична дафинов лист. Лечебните свойства на това полезно растение, могат да се загубят след изтичане на срока му на годност. Важно е да се знае как да си изберете най-подходящия дафинов лист.

Особености при купуването на дафинов лист.

Растението запазва своите уникални качества дори в процеса на събиране на реколтата. Лечебните свойства на дафинов лист, които не се губят при сушене може да се използва под всякаква форма – няма съществена разлика. При избор, когато купувате тази подправка трябва да се обърне внимание на следните параметри:

Цвят. Той трябва да е тъмно зелен. Цветът на листата показва дали срокът на годност е изтекъл. Листата с ръждив оттенък или покрити с петна показват, че растението е било засегнато от болест.

Ароматът трябва да е наситен леко-сладък и малко тръпчив. Ако този показател е слабо изразен това показва, че листата се съхраняват от дълъг период от време.

Срокът на годност на изсушения продукт е 1 година. Да не се купуват с изтекъл срок дафинови листа, защото лечебните свойства и противопоказанията в този случай, не са равностойни, като последните ще бъдат много повече. За предпочитане е продукт във вакуумна опаковка, тъй като в тях всички хранителни вещества се запазват по-добре. Ако сте закупили пресни листа, а след това те трябва да се държат в буркан с капак на хладно и тъмно.

Уникалният дафинов лист лекува много заболявания, благодарение на неговите много разнообразни биологично активни вещества. Лечебните му свойства и противопоказания са въз основа на механизма на действие на разположените в него различни компоненти. Той според билкарите се използва за профилактика и лечение за не малко заболявания. От това чудо на растенията се правят отвари, настойки, екстракти, както и етерично масло.

Дафинов лист лечебни свойства.

В народната медицина лековитият дафинов лист се използва за много болести. Неговите лечебни свойства са много разнообразни. От неговия богат на витамини и микроелементи състав се разбира, че той е уникален природен продукт, а също и от дългогодишния опит от приложението му в народната медицина. Той има антимикробни, противогъбични, диуретични, стягащи, противоракови, дизенфикционни и имуностимулиращи лечебни свойства, подобрява храносмилането и намалява кръвното налягане. Ето един списък на болестите, за които се използва според неговите известни лечебни свойства:

Екзема и псориазис.

Метаболитни нарушения.

Спастична болка.

Артрит и други ставни заболявания.

Ечемик.

Диабет.

Синузит.

Стоматит.

Болки в ставите.

Спастично състояние.

Туберкулоза.

Рани от залежаване.

Хемороиди.

Диабет.

Заболявания на храносмилателната система, черния дроби други.

Ухапвания от насекоми.

Лаврово масло.

За негова основа се явява коментираният дафинов лист. Употребата на това прекрасно природно средство може да реши някои проблеми със здравето, благодарение на лечебните си свойства. За да се приготви желания еликсир са необходими дафинови листа 40 гр и 200 мл растително масло. Подходящи са по принцип всички: слънчогледово, маслиново, памучно – по ваш вкус.

Лаврово масло – ползи за здравето

Лаврово масло – ползи за здравето

Първо листата се смилат и след това се заливат с предварително загрятото до 50 градуса масло. Получената смес да престои за десетина дни на хладно и тъмно. В края на процедурата, инфузията трябва да бъде отделена от суровината чрез изстискване на листата. През това време, почти всички ценни компоненти имат време да отидат в маслото.

Полученият продукт се използва в следните случаи:

За инхалации при настинки.

Външно при конвулсии, рани от залежаване, болки в ставите.

При ароматерапии се налива в лампите за аромат. Разпространено из стаята, ароматното лаврово масло оказва бактерициден ефект и убива вируси. Един незаменим инструмент по време на сезонните обостряния на ОРЗ (остри респираторни заболявания).

За най-бързо заздравяване на натъртвания, счупвания и изкълчвания.

Водни настойки и отвари.

Основата за подготовка на настойки и отвари може да бъде с дафинов лист. Неговите лечебни свойства са много широки. Екстрактът може да бъде вода или алкохол. Най-често се използва вода. За различните заболявания се използват екстракти с различни концентрации. Насищането на водния екстракт може да се регулира с по-голямо или по-малко количество листа, добавени към определено количество вода.

Рецепти с дафинов лист

Рецепти с дафинов лист

Отвари и настойки и на базата на дафинов лист се използват за следните заболявания:

Отлагане на соли в организма.

Подготовка на запарка от 5 г от дафинови листа и 400 мл завряла вода, които се държат в термос за една нощ. Тази дневна доза се разпределя и употребява за 12 часа, а като цяло лечението е за 3 дни и можете да направите пауза от една седмица, след него. След почивката курсът се повтаря за още 3 дни. Лечението се провежда на фона на лека вегетарианска диета със строг въздържание от алкохол.

Гъбична инфекция на краката.

При гъбична инфекция на краката, прекомерно потене, сърбеж и парене се използва отвара от 30 дафинови листа на чаша вода. Сместа се кипва само за няколко минути, след това престоява за около три часа. Отварата се добавя към вана за крака, ползването, на която е необходимо да се извършва всяка вечер за 10 минути. Освен това отварата може да се използва локално при различни алергични реакции под формата на лосиони в състояния на липса на алергични реакции към дафинов лист.

Заболявания в устната кухина.

При заболявания в устната кухина: гингивит, стоматит – препоръчва се изплакване с воден екстракт от дафинов лист, който има силно антибактериално, стягащо и противовъзпалително действие.

За пикочната система.

Срещу болести на пикочната система. Приготвя се отвара от дафинов лист (30 листа в 300 мл вода). Изсипете отварата във ваната и потапяйте тялото до половината всяка вечер преди лягане.

Срещу изпотяване на краката.

Пригответе отвара с тридесет лаврови листа и една чаша вода и киснат три часа. Преди да си легнете, направете баня за 10 минути.

Храносмилателни органи.

При заболявания на храносмилателния тракт без язви. 4 грама смачкани дафинови листа в чаша вода се варят за десетина минути на слаб огън и се изчаква да се охлади и се взема от отварата за денонощие по две чаши, разделени на малки порции.

Дафинов лист чай и тинктури

Дафинов лист чай и тинктури

За имунитета. 

За да бъдат постигнати добри резултати за целта, се слагат 10 листа в литър завряла вода. Листата първо се слагат сгънати в термос и се изсипва врящата вода, оставят се да киснат три часа. След това изхвърлете листата. Отварата трябва да се приема след хранене три пъти по 50 мл за една седмица.

За отит. 

Пет дафинови листа потопена в чаша вряла вода се оставят да заврат отново и киснат 2 часа. Капват се два или три пъти за деня до 2 капки в болното ухо. Можете също така да пиете чай от дафинов лист 3 ​​- 5 пъти за деня.

Стрес.

За да се освободите от стреса. За това трябва да измиете 15 дафинови листа слагат се в термос и се добавя завряла вода само 0,5 литра. Оставя се да киснат три часа. Вземете отвара половин час преди редовното ви хранене по три супени лъжици за три дни. Това разбира се няма само да ви отърве от стрес, но също така и за тонизиране на тялото, и като допълнение да го очисти от токсините.

Кръвна захар.

При завишени нива на кръвната захар ще помогне отварата от 10 дафинови листа, заварени в три чаши завряла вода. Получената отвара трябва да се съхранява в термос само за три часа. След това филтрираният разтвор се приема три пъти за ден по 100 мл в 20 минути преди хранене. При редовна употреба нивото на кръвната захар се нормализира.

Ечемик на окото.

Ако страдате от ечемик на окото ефективно помага употребата на 3 лаврови листа, сварени в чаша вряща вода. Чаят се ползва най-малко 20 минути, по шест чаши за деня, ще помогне за възможно най-бързото излекуване от тази болест.

Остеохондроза.

За лечение на остеохондроза с дафинов лист се използват тинктура и масло от подправката. Необходимо е да се намаже и търка кожата на гръбначния стълб със затоплено масло. Природният лек се употребява 3 пъти през деня за една седмица в края, на която трябва да дойдат положителните резултати.

Отвара с дафинов лист

Отвара с дафинов лист

Алергия.

Кожни обриви от алергия могат да се лекуват чрез потапяне на тялото във вани с налята запарка от дафинов лист. В завряла вода се слагат 30 г дафинов лист и престоява няколко часа.  Във ваната се добавя инфузията с подправката и в нея болният стои 10-15 минути за една седмица. В допълнение към външното лечение е добре да се добави и вътрешна употреба на чай от дафинов лист.

Хемороиди.

Хемороидите са едно деликатно състояние, което притеснява много хора. За решаването на проблема с тях са нужни различни процедури и лечения. Използването на дафинови листа за хемороиди става, след като първо се приложат всички други предписани процедури.

– Вани. 30 г дафинови листа се запарват със завряла вода за няколко часа. Излейте част от инфузията в леген и болният трябва да седне в него за 10-20 минути.

– Намазване на опашната кост с инфузия от дафинови листа за намаляване на болката и за предотвратяване на възникване на нови хемороиди.

– Прием на чай от дафинови листа също помага за стимулиране на оздравителняи процес.

– Микроклизми с малки количества дафинови листа помагат за бързото подобряване на състоянието на болни от хемороиди.

– Лисиони от дафинов лист се използват само в редки случаи.

За лечение на алкохолизъм.

Лечение на алкохолизъм с дафинов лист

Лечение на алкохолизъм с дафинов лист

За да има ефект в пълнота от чудотворните свойства на уникалния дафинов лист, правилно е да се придържаме стриктно към всички пропорции за всяка рецепта отвара или тинктура. Има няколко рецепти с дафинов лист, които са препоръчани за лечение на алкохолна зависимост:

В 100 мл вода се слагат 4 гр дафинови листа. Водата трябва да заври и още 10 минути да се държи на слаб огън. Необходимо е да пиете отварата през целия ден по няколко глътки. По този начин, пациентът трябва да изпие 1-2 чаши отвара на ден.

Бързо действие се получава с комбинация от две билки: дафинов лист и девисил. Девисилът също е доста популярен в народната медицина сред растенията, които допринасят за лечение на алкохолизъм. Той притежава силен противовъзпалителен и успокояващ ефект.Отвара от комбинацията на тези две билки ще бъде от полза за отслабването и изчерпването на тялото на алкохол. В 100 мл вода се изисква един девисил корен и две дафинови листа. Въз основа на тези две растения може да бъде получена и инфузия с етилов алкохил. Тук както и на базата на водка трябва да се направи смес, която в рамките на две седмици трябва да стои на тъмно и хладно. Действието на тинктурата за лечение на алкохолизъм е много трудно: тя предизвика незабавно повръщане, и като резултат се получава отвращение.

Подобно на действието тинктура от девисил и дафинов лист, действа и тинктурата от тиквено семе и дафинов лист. Две чаши натрошени тиквени семки и два дафинови листа е необходимо да се залеят с чаша водка. След две седмици трябва да се пресее през тензух и да се добави малко от нея в алкохолната напитка н атози, който иска да се лекува от алкохолизъм. Коментираният дафинов лист стимулира стомашно-чревни нарушения, и тиквеното семе предизвиква повръщане. Благодарение на тези ефекти може страдащият от алкохолизъм, вече няма да е жаден за лакохол.

Псориазис.

При псориазис се използва водна тинктура от дафинов лист 30 добавяме в 700 мл завряла вода, които трябва да сложите в термос, за да киснат по-добре. Консумира се само по 100 мл цели 30 минути преди ясене за една седмица.

Простуда и грип.

Можете да ползвате отвара от счукани дафинови листа при простуда и грип. Една лъжица от билката се добавя към две чаши завряла вода и още 10 минути се вари. След това тя трябва да се остави да се запари. Прецедената отвара се взема 3 пъти през деня по 100 мл само 20 минути преди ядене. Тази рецепта се бори с инфекциите и укрепва имунната система.

Синузит.

При синузит се препоръчва отвара от дафинов лист за вдишване. За да я направите се варят 10 листа за 10 минути в литър вода. С горещата отвара се извършват вдишвания с покриване с кърпа на пет минути. Тази процедура спомага за освобождаване от натрупаните гнойни образувания на максиларните синуси и осигурява антимикробно действие.

Внимание по отношение на вътрешната употреба на отвари с дафинов лист.

За отбелязване е, че особено неприятен запек може да се изпитаме от вътрешната употреба на отвари с дафинов лист. Това растение има доста забележимо стягащо действие, което предизвиква забавяне в тоалетната. За да се избегне това паралелно с употребата на подправката да се ядат колкото се може повече груби влакнести храни и да се съблюдава правилен режим на пиене.

Алкохолна тинктура с дафинов лист.

С екстракция с алкохол може перфектно да се запазят всички лечебни свойства на лековития дафинов лист. Получаване на тинктура се прави по следния метод: 5 дафинови листа трябва да се раздробят и да се смесят с 200 мл водка (40%). Тази смес трябва да престои няколко дни, след което ще е готова за употреба. Такъв алкохолен лосион е ефективен за акне. Избършете мястото на възпалението с тампон от памук, напоен с това средство, което действа на местно ниво, и резултатът няма да отнеме много време. Тази настойка е подходяща да се ползва срещу гнойни петна върху скалпа чрез изплакване.

Тя е ефективно средство което се е проявило при лечението на ревматизъм и парализа чрез втриване.

Други лечения с дафинов лист.

Народни рецепти препоръчват използването на дафинов лист в естествения му вид. Например да се дъвчат листата при стоматит или да ги приложите с лечебните средства за главоболие. Смес от пюре от дафинов лист и мед под формата на таблетки за смучене се препоръчва при продължителна кашлица и задух. А плодът на това дърво, което също е с богат аромат, се използва за ефективно премахване на токсините и отровите от човешкото тяло.

Приложение за отслабване.

Много хора знаят, че коментираните дафинови листа имат полезни и лечебни свойства, които са много разнообразни и може също да бъде използван за намаляване на теглото. Позовавайки се на свойството на тази подправка с диуретичен ефект, много хора я използват за борба със затлъстяването. Наистина настойките и отварите от това растение са в състояние да изтеглят излишната вода от организма, а това води до отслабване. Препарати на базата на дафинов лист допринасят за пречистване на организма, което също помага да отслабнете.

Рецепта: В кипяща вода 1 литър се слагат лежаха пет лаврови листа и пръчка канела и се варят 15 минути, след това отстранете от огъня и трябва да се охлади покрит с капак. От прецедената отвара се взема по чаша на ден на празен стомах. Във вряща вода половин чаша се добавят 3 листа и се варят 5 минути. Получената отвара престоява в термос за 4 часа. Получената лековита напитка се взема три дни 10 минути, преди приема на храна по лъжица. Заслужава да се отбележи, че за да ползвате тези народни средства, без да се консултира с лекарска консултация, трябва предварително да сте запознати с лечебните свойства и противопоказанията, които следва да бъдат проучени в детайли, за да не се предизвикат непоправими щети на тялото.

Тежка форма на диабет.

Лечебните свойства на дафинов лист могат да са полезни при лечението на много заболявания. Но не забравяйте, че той има редица противопоказания. Трябва да се внимава при лечение на дафинов лист, да се знаят неговите полезни и вредни свойства, които са близки, затова, за да се предотвратят негативните ефекти се препоръчва задължителна лекарска консултация. Той ще даде професионална препоръка за възможността за използването на полезния дафинов лист.

Лечение на ставите с дафинов лист.

Популярният дафинов лист е признато лечебно средство с отлични качества. Поради големия брой на етеричните масла в състава му, това растение има силни лечебни свойства за рани, антимикробно и противовъзпалително действие. Освен това веществата, съдържащи се в него помагат да се разтворят солите. Ще разгледаме и как да се използва дафинов лист за ставите и евентуално за шипове.

Лечебните му свойства за ставите отдавна се използват от хората. Заслужава си да се отбележи, че се използват както листата, а също и корените, плодовете и кората от растението. Например, ако сте имали много стрес, уникалният дафинов лист може да ви е от полза за преодоляването му. Плодовете и листата имат дезинфекционни свойства и също така както писахме по-горе, те могат да намалят нивото на захарта съдържаща се в кръвта и да се използват като седативни и аналгетични агенти.

Лечебните свойства на подправката са разнообразни. Той помага при различни тумори на черния дроб. Ако имате колики, парализиран лицев нерв, болки в ставите или пареза, ще помогне на дафинов лист. Пречистване на ставите с помощта му е особено лесно и ефективно. Лечебните свойства на растението са използвани за лечение на гинекологични заболявания. Например той се използва в случай на проблеми с патологии на пикочния мехур и на матката. В тези случаи е препоръчано да се прави баня с дафинов лист. Можете да използвате лечебните свойства на растението и ако имате затруднения със слуха.

При диабет от това растение се приготвя запарка. За да я направите, вземете 10 дафинови листа и добавете 75 милилитра вода. След това ги залейте, с цел да се запарят със завряла вода и да киснат 2-3 часа, прецежда се. От тази лековита течност се взема по половин чаша три пъти през деня.

Препарати на базата на растението дафинов лист се използват за псориазис и малария. В случай, че имате липса на потене или нарушено храносмилане, и в този случай един дафинов лист може да ви помогне. При рак на гърлото, то има възможност да се третира с тинктура от растението. За да я направите смелете чаша листа и налейте отгоре 500 мл водка. Сложете сместа да прерстои 14 дни непременно на тъмно, разклащайте всеки ден. Болният трябва да го взема три пъти за деня по лъжица.

Забележка за лечението с дафинов лист.

Преди започване на лечението, трябва да се обърне внимание на тези насоки и съвети: отварата от дафинов лист е в състояние да предизвика кървене във вътрешните органи, следователно, този метод на лечение не е за тези, които страдат от язва на дванадесетопръстника или на стомаха, лошо съсирване на кръвта, холелитиаза, холецистит; на първия етап на лечението е да се откажат от яденето на месо; при хроничен запек трябва да се използва коментираният дафинов лист за ставите с повишено внимание; преди прилагане на самостоятелно лечение е необходимо да се съветвате с лекар, да започне медикаментозно лечение и заедно с това да използвате традиционните методи; не е правилно да се взема отвара от дафинов лист при кърмене или бременност.

По отношение на лечението на ставите, то обикновено се извършва в два етапа: пречистване на ставите и регенерация на хрущяла. Нека разгледаме това по-подробно. Първоначално почистване на ставите. Дафинови листа 5 г, за да направите това, те се изсипват в една емайлирана купа с 300 мл вода. След това се вари пет минути. Това се прави, с цел да се премахнат етеричните масла, които имат дразнещо действие върху бъбреците. Съдът с отварата се увива в топло одеяло и престоява 3 часа. Листата се препоръчва да се варят всеки ден сутринта, за да имате свежа отвара. Пиенето на готовата течност трябва да е за 12 часа на малки глътки. Вие не може да употребите цялата отвара веднага, защото това може да предизвика кървене във вътрешните органи. Това разбира се продължава 3 дни, следва почивка от три седмици, а след това повторете рецептата.

За отбелязване е, че ако за месец приемате по дафиновия лист за ставите по описания начин, с рецептата, която описахме, то ставите ви, след това те ще бъдат по-мобилни и по-малко хрускащи.

Ако имате бъбречно заболяване времето на прилагането ѝ може да се намали до един ден. В такъв случай по-добре е да се откажете от храната и да пиете много вода.

Възстановяването на хрущяла на ставите продължава след лечението с дафинов лист. За да направите това пригответе черупки от яйца, пречистени от ципата по вътрешната им страна предварително напълно изсушени и стрити на прах и ги залейте за предпочитане със завряла вода. През деня към тази смес добавете малко желатин и изпийте чаша вода от получената течност с черупките от яйца. Заедно с черупките можете да се пие отвара получена от корените на житните стъбла. Възстановяването трябва да продължи един месец.

В допълнение към това лечение, може да в ползва външно масло от дафинов лист, получено така както го описахме по-горе. Лечението с дафинов лист на ставите по тази рецепта е ефективна помощ за натъртвания, остеоартрит, навяхвания и други увреждания придружени от силна болка. Лечебното средство се прилага върху засегнатата област, след това леко се втрива.

Лавровият мехлем както изяснихме е особено ефективен за лечение на ставите. Ние предлагаме рецепта за него. Ще са нужни дафинови листа и масло. За да се подготви крема, трябва да се вземе омекотено масло, който се смесва с натрошените листа. Тази смес се нагрява за един час на котлона на водна баня и след това се използва за намазване и втриване в ставите.

Противопоказания.

Не всички народни средства за превенция и лечение са безопасни, така както ни се иска и ни изглежда на пръв поглед. Следователно, използването на дафиновите листа за стави (рецептата дадена в тази статия), не могат да угодят на всички. Например, те са противопоказани за хора, болни от язви, склонни към холецистит или панкреатит. При бременност и кърмене при жените не се използват. В такива случаи свойството на дафиновия лист за подобряване на мускулния тонус, включително и на матката е опасно. Тинктура или отвара от това растение може да предизвика спонтанен аборт или аномалии на плода.

Дафинов лист състав лечебни свойства, приложения и противопоказания

Дафинов лист състав лечебни свойства, приложения и противопоказания

В допълнение това средство е забранено да се взема от хора, страдащи от камъни в жлъчката, тъй като е малко вероятно да успее болният да избегне нейното влошаване в този случай. Хората, които са използвани описаната по-горе рецепта за лечение на ставите, често оставят добри отзиви за нея. Те твърдят, че са загубили болката, получили са подобряване на мобилността и възстановяване на хрущяла. Така, че е безопасно да се заключи, че полезният дафинов лист – е много ефективно средство за лечение на ставите.

Остра форма на заболяване на бъбреците, сърцето и черния дроб.

Алергична реакция към дафинов лист.

Противопоказанията не са малко. Въпреки че в това растение има много лечебни свойства, употребата на препарати въз основа на него е възможно да е безвредно, но не за всички. Дафиновият лист като лекарство подобно на всеки друг вид има много противопоказания. Има редица състояния и заболявания, за които лечението с лаврово масло може не е подходящо.

В домашни условия може да се отглежда лаврово дърво, от което ще получите дафинови листа.

Растението не е много капризно и може да расте дори в северната страна на жилището, макар че при повече светлина е по-добре – израства като по-буен храст и с повечко издънки и листа.

Размножаването на дафиновото дърво е чрез резници. За целта намерете филизи с до 4 листа, и отстранете 1-2 листа от долните, за да се намали наполовина изпарението от тях. Най-правилно е в началото на пролетта да се захване, когато започва събуждането на растенията. Използвайте саксия с 10-12 см диаметър, с плодородна рохкава почва.

Уплътнете леко почвата, изравнете я до горе и запълнете саксията с около 4 см пясък. Засадете филиза в пясъка вертикално на 3,5 см надолу, така че крайната долна част на филиза да е малко преди почвата.

Саксията се поставя на топло – 22-26 °C и е нужно да създадете висока влажност на въздуха – сложете до нея съд с вода с широко гърло. През първите 15-20 дни поливайте стъблото чрез пръскане с вода със спрей в началото 4-5 пъти дневно и постепенно преминете на по-малко пръскания.

Дафинов лист отглеждане – лаврово дърво в саксия

Дафинов лист отглеждане – лаврово дърво в саксия

До месец – месец и половина се образуват корени. Ако е достигнало 10-12 см и е добре захванато, прекършете върха му. След време дръвчето ще се разклонява. Трябва да го премествате в по-голям съд през 3 години, всеки път го слагайте в саксия с 3-4 см по-голяма.

Киселата почва не се понася добре от лавровото дърво, затова преди пресаждане смесете почвата с 5 -10 грама гасена вар.

Разклоняването и растежът на младото растение се подпомага чрез изрязване. Резитбата му е в началото на лятото, а в през първите дни на юни младите филизи се режат. Дафинови листа може да имате след края на 2-та година.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *