Дебела мара – красиво цвете и отличен лек за циреи, рани, хемороиди

Красивото цвете дебела мара е отличен лек за рани, херпес, хемороиди, язва и други болести и състояния

Съдържание на статията: Дебела мара. Дебела мара полезни свойства. Дебела мара противопоказания. Дебела мара хемороиди. Дебела мара гной. Дебела мара за уши. Още приложение на лековитото цвете дебела мара. Дебела мара отглеждане.

Дебела мара.

Дебела мара е многогодишно вечнозелено растение, с научно име Sedum spectabile, което често се използва в народната медицина. То е от голямото семейство Дебелец (Crassula) и принадлежи към род Тлъстига (Sedum). Родината му е далече на Изток – Япония и Китай, и е пренесено в много страни, включително и в България. У нас може да се срещне само засадено в дворове и в саксии, защото не е местен вид. Неговите нежни розови цветове могат да ви радват през цялото лято, докато цъфти – от април до септември.

Дебела мара - Sedum spectabile

Дебела мара – Sedum spectabile

В нашата страна, сред природата се срещат свободно растящи 23 вида тлъстига, и един от тях е близък до пренесеното цвете дебела мара. Това е видът голяма тлъстига с научното име – Sedum maximum, която има жълто-зелен, а се срещат и с белезникав цвят. Нейните лечебни свойства също са подобни на дебела мара – може да се използва за лечение на рани, кожни заболявания, вагинални инфекции, високо кръвно и действа антиканцерогенно.

Ако искате дебела мара да Ви бъде постоянно под ръка и я отгледате, тогава ще можете да ползвате и лечебни й свойства. Затова най-добре е да я засадите в двора си или в саксия на терасата. Тя ще Ви радва с нежните си красиви розови цветчета и освен това ще Ви дари здраве. По отношение на външния си вид, тя се различава от сродното й растение – дървото на живота, по листата и по цветовете, с тяхната големина и форма. На дебелата мара те са месести и по-сочни, а за разлика втория вид листата са по-малки и  не много месести. Дървото на живота цъфти с бели цветове.

“Фигурин

Растения родственици на дебела мара

Дебелец – Sempervivum

Дебелец – Sempervivum

У нас често се бъркат спомената билка дебела мара с билките дебелец (Sempervivum), дървото на живота (Sempervivum ballsii) и тлъстига (Голяма тлъстига – Sedum maximum), защото имат нещо общо помежду си, но са различни растения. Общо взето принадлежат към обширното семейство Дебелец и род Тлъстига.

Въпреки че той е известен повече и се използва да краси домовете, неговите лечебни свойства са същите като тези на дебела мара, която му е роднина. Двете красиви билки се използват главно с цел да пречат на развитието на възпалителните процеси и да убиват микробите.

Билка тлъстига

Билка тлъстига

Листата  на тази билка дървото на живота (Sempervivum ballsii) са заоблени и леко назъбени по краищата. Може да я срещнете по каменисти и сухи места. Освен по Европа, тя се среща и в Северна Америка и в Азия по склонове, достигащи до 1900 метра над морскавидсочина.

За този вид е специфично наличието на повече пиперидинови алкалоиди, с които се обяснява мощното му оздравително въздействие върху кожата. За всички видове растения от обширното семейство Дебелец (Grassula) е характерно това свойство.

Другата сродна на дебелата мара билка голямата тлъстига, освен ползите за рани и кожни възпаления се използва от народната медицина и в лечебните методи за нормализиране на високото кръвно, вагинални и бъбречни инфекции. Тя е незаменима при възпаление на всички видове ушни инфекции и на средното ухо.

Билка тлъстига – друг вид.

Билка тлъстига – друг вид.

За лечебните методи се прилагат не само листата, от които се правят отвара и лапи, но и корените, от тях също може да се приготви лечебна отварка. Освен това билката голяма тлъстига се прилага и като маслен извлек, за наранените кожни участъци.

Друга често срещана билка сродна на дебелата мара от видовете тлъстига е Sedum acre – люта тлъстига, която расте на височина само 5 до 10 сантиметра. Цъфналите й цветове са жълти на цвят. Има и един вид бяла тлъстига, за която както вероятно се досещате цветовете й са бели.

Гъстолистата тлъстига с научно название Sedum dasyphyllum е друго растение, което може да се срещне с името дебела мара се различава с розетките му, които са гъсто разположени, с бели или червени цветове.

Sedum Kamtschaticum e вид тлъстига, с характерни назъбени и остри листа с жълти ярки цветове.

Друг вид е Sedum sieboldii – увиснала тлъстига, която е много красиво цвете. Специфични за нея са листата, които са закръглени и с розови краища.

Това е хойфелиев нежит, който също се нарича дебела мара.

Това е хойфелиев нежит, който също се нарича дебела мара.

Към голямото семейство Дебелец и принадлежащо към род Jovibarba е така нареченият хойфелиев нежит. Той също често се нарича дебела мара.

В България се срещат само два вида от него. Вторият вид е веленовски нежит с научно име Jovibarba velenovskyi, който се среща твърде рядко.

Главната разлика между тях (хойфелиев нежит) е, че при него листната розетка е приземна, а листата на голямата тлъстига са стъблени.

По химичен състав при всички видове от споменатото семейство, той е подобен и те се употребяват като отличен лек среща кожни проблеми (обикновено циреи и други възпаления, травми, рани и при ухапване от насекоми), с което са известни.

Дебела мара полезни свойства.

Билката дебела мара е популярна по-скоро за декоративна украса като цвете по селските дворове и градини. То е много лековито обаче и притежава противовъзпалително, болкоуспокояващо и антибактериално действие, помага също и за рани, като има помага бързо да заздравяват. За лечебни цели се използват листата му. Тя е полезна при лечение на стомашни язви, циреи, високо кръвно, ечемик на окото, болки в ушите, циреи, и за няколко по-леки вида рак на кожата.

Състав

Цветето дебела мара съдържа мравчена и ябълчена и киселина, които са полезни. От полза са и при проблеми със съня, с нервите, и дори при епилепсия. В тези случаи просто се пие сок от нейните листа. Освен тях в растението са открити флавоноиди, смоли, въглехидрати и други компоненти.

Дебела мара противопоказания.

За специални противопоказания и странични ефекти не се споменава за билката дебела мара, следователно трябва да се съобразяваме с тези, дадени на сродното й растение дебелец, което има подобен състав и лечебни свойства. За него е писано, че е възможна тежка алергична реакция причинени от естествените съставки. Негативните ме действия се проявяват главно в хора, които не могат да ги понесат и имат повишена чувствителност и възприемчивост към определен компонента.

Предозирането с лекарства, приготвени от дебелец, могат да доведат до отравяне. Безразборното вътрешно използване на растението в свеж вид, може също да предизвика отравяне. Най-добре е да се прави консултация с лекар предварително.

Дебела мара хемороиди.

Дебела мара - Sedum spectabile - друг вид.

Дебела мара – Sedum spectabile – друг вид.

За лечение на досадните хемороиди може да се използва дебела мара. Само страдащите от това състояние знаят колко неприятно и мъчително е то. За лечението му върху деликатното място се поставя лист от красивото цвете, разцепен през средата. За да извлечете максимално полезните вещества от него, преди да поставите листото, задължително отстранете повърхностната ципа, която покрива листото при прилагане на лечебния метод,

Поне десетина минути задръжте листото върху проблемното място. Това време е достатъчно, за да се получи облекчение. Лековитият сок от листата на дебела мара действа кръвоспиращо и това се дължи на намиращата се в него ябълчена киселина. Този лечебен метод можете да ползвате толкова често, колкото решите, че имате нужда.

Дебела мара за уши.

За познатото ни красиво цвете дебела мара може да се каже, че е същинско съкровище от градинската и природна аптека. В миналото нашите баби според рецептите от тефтерите им, са я ползвали като лечебно средство не само за възпалена кожа, но и при хемороиди и ставни проблеми.

Изключително добър ефект оказва билката с нейното приложение при болки в ушите и за справяне със съпътстващите ги инфекции. Само няколко капки от току-що получен с изстискване сок от цветето се капват в ушния канал.

За такива проблеми с ушите, тя не трябва да се ползва веднага или скоро след извършването на каквито и да са медицински манипулации и в случаите, когато изтича гной от ухото. В такива случаи най-ефективно е приложението на билката голяма тлъстига. Нейният сок действа незабавно върху ушните инфекции и подобрението настъпва скоро след това..

През последните няколко десетилетия се правят изследвания за доказване евентуално на антикарцерогенния ефект на коментираната билка.

Дебела мара гной и циреи.

Листата на лековитите дебела мара при цирей се използват много успешно. Те успяват да премахнат насъбралата се гной в него. От болезнения и пълен с гной цирей след терапията няма да остане нищо, дори и спомен, ако преди лягане вечер сложите и превържете върху него един пресен лист от растението. Предварително го измийте и подсушете добре от водата. Използва се долната част на листото. Отстранете повърхностната му ципа, ако искате можете да го нарежете на две и да наложете цирея с него. Използването на вътрешната повърхност на листото е от значение.

Препоръчва се да се използва марля, за направата на превръзка, с която трябва се изкарва през нощта. На сутринта обикновено се забелязва, че циреят е започнал да се пуква и да изтича гнойта навън през него. Остава да се повтори и да се потрети, ако се налага. Обикновено вторият и третият път е за зарастване на раната от цирея. Препоръчва се да прилагате метода, докато се получат добри резултати.

Още приложение на лековитото цвете дебела мара.

При кокоши трън и брадавици.

Премахването на неприятните кокоши тръни и брадавици с дебела мара става само за дни. Лечебният метод с билката включва компрес с нейните листа, които трябва да се разцепят на две по средата и да се обели ципата предварително.

Лечебните компоненти в лековитите листа са ябълчена и мравчена киселина, смоли, флавоноиди, въглехидрати, които добавят своите ползи за изгарянето на брадавиците и премахването на кокошия трън.

Поставете листенце върху поразеното място и го залепете с лепенка, с помощта, на която то трябва да остане върху болното място цяла нощ. На следващата сутрин отстранете листа, а на следващата вечер повторете отново тази процедура. Добре е да я правите до получаването на нужния резултат. След 4 дни обикновено той е видим или след осем лапи общо.

Ако се случи Да не се получи ефектът при Вас, за посоченото време, то не е противопоказано да продължите терапията, не се притеснявайте, можете да удължите този курс на лечение. Никакви рискове не крие продължителната употреба на лековития сок от цветето.

За пъпки.

Сокът от листата на дебела мара също могат да бъдат включени в борбата срещу неприятните пъпки. В месестите листа се съдържат, антибактериални агенти, които помагат да се освободите от възпалението. Освен  това нейните листа действат регулиращо на производството на себум, и оказват свиващ ефект върху нашите пори и предпазват от появата на белези.

Често те остават за спомен от образувалото се акне. Благодарение на слузестите вещества и киселините в билката, загиват намерилите място за развитие бактерии, които са се заселили в порите, и същевременно и кожната епител се възстановява за сравнително по-кратък времеви период.

Има два варианта за приложение на цветето дебела мара за пъпките – нанася се сок чрез памучно тампонче или се поставя листо директно върху мястото на кожното възпаление.

Билка дебелец с мед.

Представяме Ви и една рецепта за облекчаване на лунички и възрастови петна по лицето, но с дебелец, тъй като те са сродни растения. В този случай, се препоръчва да се направи маска чрез смесване на паста от билка дебелец с мед.

Друга рецепта от тези 2 съставки е полезна срещу кисти и фиброми. Те действат за подобряване на метаболизма и за пречистване на тялото от токсини. Тя е полезна и за сърдечносъдови заболявания, кисти на яйчниците и миома на матката. Смесват се листа от дебелец 300 г и мед 500 г. Листата се измиват, обелват и нарязват, след което се слагат в съд и се добавя пчелният мед. Затваря се херметически о престоява така за 2-3 дни.

Сутрин се взема по лъжица на гладно и се препоръчва храненето да бъде не по-рано от 2 часа след лека.

Рецепти за мазоли.

Някои лечители съветват да се накапва ябълков оцет върху току що откъснатия лист след отстраняването на ципата, която е на повърхността му. След слагането на листото с марля се прави превръзка и се преспива с него. След няколко приложение обикновено на описания лечебен метод, неприятният кожен проблем изчезва.

В такива случаи може да се прилага и голяма тлъстига, тъй като тя е много ефективна за справяне с мазоли. Лечебен ефект като дебела мара имат и листата от споменатата по-горе билка дървото на живота – дебелец.

При херпес.

Извлеченият пресен сок от лековитата дебела мара топи досадния херпес, който ни мъчи. Ако той често Ви навестява като неканен гост, добре е да си засадите в саксия красивото цвете с приятните нежнорозови цветове. Така то ще Ви бъде под ръка по всяко време и ще го ползвате, когато се нуждаете от него.

Този леснодостъпен лек цери за изключително кратко време мъчителния херпес. Налагайте по три пъти на ден по десет минути засегнатото място със свеж сок от зелените листа върху парченце марля.

Дебелата мара буквално гори херпеса. Антибактерицидните съставки в нея, топят неусетно и безболезнено гнойните мехурчета. След около шест пъти прилагане на метода (за два дни) херпесът изчезва без следа.

При язва.

Успокояващо действа на болката при язва отварата от коментираното растение. Тя сер приготвя като за 5 минути сварите в чаша кипнала вода лъжица стъбло и листа на цветето, оито предварително са накълцани. Остава да кисне до пълно изстиване и отварата се приема студена

Приготвеното количество е дневната доза от лековития извлек, който трябва да употребите. Препоръчва се това да става на глътки през няколко часа интервал.

При рани.

Дебела Мара е един от най-добрите изцерители на рани, без значение каква е причината за тях. Тя предлага решение на проблемите с лечението им. Просто намачкайте няколко листа от растението, предварително измити и обелени. Кашичката се нанася върху кожната повърхност и отгоре се превързва с марля.

През три часа трябва да се сменя компреса, и се поставя прясна кашичка от смлените листа. Прилага се до окончателното заздравяване на наранената кожна епителна тъкан. Приложението метода гарантира предпазване от появата на белези.

Дебела мара отглеждане.

Научното наименование на растението дебела мара е Sedum spectabile, въпреки че е известно също във Великобритания като Ice Plant. Някои хора (много малко) мислят, че се нарича Hylotelephium spectabile, но малцина в Обединеното кралство го признават с това име. То е просто едно тревисто многогодишно растение, което не е храст, макар че отдалече може да изглежда като такъв.

То може да израстне до 70 см, но обикновено достига височина 50 см. Ключовият интерес към растението са красивите му цветове, но листата също са много привлекателни. Когато цветовете първо започнат да се формират, те са светлозелени, а когато бавно се променят към техния последен цвят, в случая наесен, те стават с дълбока тъмно розово оцветение. Бавната промяна в цветовете е очарование, наблюдавано за няколко месеца.

За да сте сигурни, че красивата дебела мара е засадена правилно, трябва да изпълните няколко условия:

Изберете място добре огрявано от слънцето. Растението се нуждае от известна циркулация на въздуха, така че въпреки че ще се развива до стена или ограда, избягвайте да го засаждате в ъгъла между две стени или огради.

Избирайте внимателно почвените условия. Пясък, креда или лека глинеста почва, от която водата изтича добре, е основното изискване. Вероятно не си заслужава да го засаждате в тежки глинести почви дори ако расте добре на тях.

Тя може да бъде засадена през цялата година, ако почвата не е замръзнала. Обикновено от март до април и от средата на септември до октомври е най-доброто време за засаждането й.

Изкопайте дупка, която е два пъти по-голяма от ширината на коренчето. Поръсете с шепа по възможност с хранителни отпадъци като риба и кости по дъното в дупката, които могат да случат за тор и ги зарийте в земята.

Поставете растението в дупката, запълнете го с почва, така че да е на същата дълбочина, каквато би била, ако е в саксията. Преди това почистете почвата надолу и около коренчето леко. Полейте с вода заобикалящата почва около корена.

Много лесно растящо и толерантно растение, то успява да се развива в повечето почви, но предпочита плодородна добре дренирана почва на слънчево място. Толерира бедните почви. Установените растения са устойчиви на суша, те също могат да търпят значителни пренебрежения, да оцеляват дори при гъст растеж на плевелите. Растенията са устойчиви до -20 ° C. Дебелата мера има розови цветове.

Грижи за растението

Когато се засади красивата дебела мара не се нуждае от много грижи. Тя почти никога не се нуждае от поливане, освен при голяма суша, и ще расте доста щастливо на обикновена земя, без да е необходимо допълнително торене и поливане.

Основната грижа, от която се нуждае често, е някаква помощ, за да се спира стъблото да не се разпространява от центъра. Когато това се случи, центърът изглежда гол и със сигурност не подобрява външния вид на растението. Първият начин на действие е не, за да натори растението с тор богата на азот. Растенията от род Тлъстига (Sedum) процъфтяват на земя, която е малко по-бедна на хранителни вещества.

Красивото цвете дебела мара е отличен лек за рани, херпес, хемороиди, язва и други болести и състояния.

Красивото цвете дебела мара е отличен лек за рани, херпес, хемороиди, язва и други болести и състояния.

Тогава имате две възможности и до известна степен те зависят от климата във вашия район. При по-топъл климат почти със сигурност ще откриете, че резитбата на дебелата мара в края на май е от полза. Просто изрежете горната трета от растението и го оставете. Тя ще цъфти няколко седмици по-късно, отколкото, ако се остави без резитба, но в дългосрочен план ще бъде много по-здрава и по-атрактивна.

Вторият вариант, който вероятно е най-добрият за по-хладните райони, е да се осигури известна подкрепа за стъблата. Не е необходимо да е съществена и ако бъде поставена на подходящо място, тя ще бъде почти незабележима. Няколко дървени колчета с около 45 см дължина над земята, ще ви позволят да обвиете някои зелени външни стъбла на растението и да им осигурите достатъчно опора, за да спрете отварянето на центъра.

През февруари отрежете главите на цветята до почти наземно ниво, за да поддържате растението подредено и да избягвате проблеми с гниене на короната. През първата им година растенията няма да достигнат пълния си размер, но това ще стане година след това.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Дебела мара – красиво цвете и отличен лек за циреи, рани, хемороиди

  1. Много полезна статия. Спомням си, че като малка ме бяха научили да използвам Дебела мара при външни наранявания и ожулвания. Имахме такова растение в двора и му късах листата, обелвах ги – отделяше се една много тънка ципа – и налагах раната с тях. Не знам колко помагаше при рани, но ми беше инетерсно да го правя. А сега разбирам колко широко приложение има това растение.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *