Помогнете си с красивата дебела мара срещу язви, рани и рак

Красивото цвете дебела мара е полезно за лечение на язви, рани, циреи, помага дори при по-лек рак на кожата

Красивото цвете дебела мара (Sedum spectabile) е от известното семейство Дебелец (Crassula) и от рода Тлъстига (Sedum). Неговата родина е далечния Изток – Китай и Япония, откъдето е пренесено в България. Поради този факт, то не може да се срещне в дивата природа у нас, освен ако не е засадено от човек. Може да го видите в дворовете или в саксиите на някой селски дом. То е многогодишно растение със стъблени листа и розово-червен цвят, което цъфти през април до месец септември.

Помогнете си с красивата дебела мара срещу язви, рани и рак

Помогнете си с красивата дебела мара срещу язви, рани и рак

В природата на нашата страна има 23 вида тлъстига, от които само един е близък до красивото цвете дебела мара. Това е билката Голяма тлъстига с латинското название – Sedum maximum, цветът, на която е жълто-зелен, а има и с белезникав цвят. Тя също е полезна за лечение на рани, вагинални инфекции, кожни заболявания, високо кръвно и притежава антиканцерогенно действие.

В много здравни статии у нас се бъркат билките дебела мара с тлъстига (Голяма тлъстига – Sedum maximum), дебелец (Sempervivum) и дървото на живота (Sempervivum ballsii), но те са различни растения. Това се получава, защото една информация се разпространява навсякъде из нета и тези, които я ползват не знаят, че може да има някаква грешка.

Ползи за здравето

Билката дебела мара се ползва по-скоро като цвете по градините из селата. То обаче е много лековито, притежава болкоуспокояващо, противовъзпалително, антибактериално действие и помага за бързото заздравяване на рани. Използват се листата му за лечебни нужди. Тя помага при лечение на язви на стомаха, циреи, високо кръвно, циреи, ечемик на окото, болки в ушите, дори и за някои по-леки форми на рак на кожата.

Състав

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Лековитата дебела мара съдържа полезните ябълчена и мравчена киселина. Те са полезни при проблеми с нервите, със съня и даже при епилепсия. За тези състояния се пие просто сок от листата на билката.

За рани

За рани, се обелват листа от дебела мара и се слагат върху проблемното място. За циреи се прави компрес с нейните листа или просто се измива листо от нея и се слага подсушено и обелено от външната ципа върху цирея. Според билкарите трябва да го излекува за една нощ.

За високо кръвно

За високо кръвно, умора и проблемни с храносмилането трябва да се направи чай с нея като 1 супена лъжица стръкове и листа се сложат да се варят в литър кипяща вода з а 15 минути и се оставя захлупена за половин час. Ползва се прецеден по 1 чаша за вино трикратно за деня.

За язви в стомаха и дванадесетопръстника и киселини

Красивото цвете дебела мара е полезно за лечение на язви, рани, циреи, помага дори при по-лек рак на кожата

Красивото цвете дебела мара е полезно за лечение на язви, рани, циреи, помага дори при по-лек рак на кожата

За язви в стомаха и дванадесетопръстника и киселини се прави чай също то листата и стъблата като се вари 5 минути и се оставя захлупен докато изстине. Ползва се охладен на глътки по малко.

За леки форми на рак на кожата

За леки форми на рак на кожата се прави компрес с обелени листа върху мястото или със сок от билката дебела мара.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *