Целебният девeсил нормализира кръвното и стимулира обмяната

Подправка и билка полезният девесил лекува десетки болести, между които бронхит, болна жлъчка и скърцащи стави

Още от древни времена смятали полезния девесил за лечебно и магично растение. Приемането му укрепвало организма и умножавало тонуса и затова древните хора приемали девесил под всякаква форма – пресен, изсушен, като подправка или директно.
Името му произлиза от прозвището му – целящо девет болести – затова и девесил.
В средните векове билката и подправката били използвани при направата на различни балсами и като подправка при приготвяне на лечебни напитки.

девесил

Подправка и билка полезният девесил лекува десетки болести, между които бронхит, болна жлъчка и скърцащи стави

Растението девесил има действително много лечебни качества. Доказано е, че то действа отхрачващо при кашлица, бронхит и други болсти на белите дробове.
В края на 19 век учените открили, че полезният девесил спира и препятства разпространението на туберкулозата и стимулира имунанта система на организма.
Прах от девесил премахва стомашното неразположение, а така също стимулира обмяната на веществата и по този начин помага за отслабване. На всичкото отгоре прах от девесил има жлъчегонно и жлъчеобразуващо действие.
Препоръчва се като общоукрепващо средство за вътрешна употреба, а за външна при болки в ставите, за отоци, разкъсване на мускули и сухожилия.
Много хора приемат девесил и при гастрит, колит, дори и при язва. Вече е доказано, че има способност да намалява високо кръвно налягане. Препоръчва се комбинация от девесил и мед при склероза и хипертонияартериалното налягане. Билката се използва и за намаляване на болките при менструация и при лечение на проблеми с матката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *