Депресия – причини, симптоми, лечение, предотвратяване

Депресията може да промени или да наруши начина, по който човек гледа на себе си

Депресията може да бъде описана, като чувство на тъга, нещастие, подтиснатост и др. Повечето от нас се чувстват така по едно или друго време за кратки периоди.
Истинската клинична депресия е разстройство на настроението, в което чувства на тъга, загуба, гняв или чувство на неудовлетвореност пречат на ежедневния живот в продължение на седмици или по-дълго.

Всеки може да развие депресия, дори и децата.

Причини, за депресия
Точната причина за появата на депресия не е известна. Много изследователи смятат, че тя е причинена от химични промени в мозъка. Това може да се дължи на проблем с гените, или предизвикани от някои стресиращи събития. По-вероятно е комбинация от двете. Някои видове депресия протичат в семейна среда. Всеки може да развие депресия, дори и децата.
Други причини за депресия могат да бъдат:
Злоупотребата с алкохол или наркотици, Определени медицински състояния, Определени медикаменти като стероиди, Проблеми със съня, Стресиращи събития в живота, като например:
Скъсване с приятел или приятелка, При липса на класа, Смърт или заболяване на някой близък човек, Развод, Загуба на работа.

Симптоми
Депресията може да промени или да наруши начина, по който човек гледа на себе си, на живота си, и на хората около него.
Симптомите на депресия могат да включват:
Възбуда, безпокойство и раздразнителност, Драматична промяна в апетита, по-често с напълняване или загуба на тегло, Трудна концентрация, Умора и липса на енергия, Чувство на безнадеждност и безпомощност, Чувство за безполезност, самостоятелност омраза и вина, Изолираност, Мисъл за смърт или самоубийство, Проблеми със съня или прекомерно спане, Ако депресията е много тежка, може да има и психични симптоми като халюцинации и заблуди.

“Фигурин

Лечение
Като цяло, лечение за депресия включват:
Лекарства, наречени антидепресанти и Терапия при психолог, наречена психотерапия.
Ако имате лека форма на депресия, може да се нуждаете само от едно от тези лечения. Хората с по-тежка депресия обикновено се нуждаят от комбинация от двата вида лечение. Обикновено е налице подобрение, от ден на ден.
Ако сте изключително депресирани, може да се наложи да бъдете третирани в психиатрична болница с определени медикаменти.

Предотвратяване
Следните съвети могат да ви помогнат да се почувствате по-добре:
Не злоупотребявайте с алкохол или наркотични вещества, Правете повече физически упражнения, Поддържайте добри навици за сън, Правете дейности, които ви носят удоволствие.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *